Zeeman Albert
Zeeman Albert

Review: Withings Sleep Analyzer; zonder inspanning inzicht in slaap

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • gemakkelijk in gebruik
  • gemakkelijke installatie
  • nauwkeurige metingen
  • goed app
  • gezondheidstips obv data

THE BAD

Slaap is erg belangrijk voor onze gezondheid. Er zijn diverse apps om jouw slaap te monitoren. De Withings Sleep Analyzer monitort de slaap op de meest gemakkelijke manier en nauwkeurig.

Het Franse Withings was zo’n beetje de eerste producent van een smartwatch wat gericht was op het meten van de gezondheid. Met de ScanWatch heeft het momenteel een van de meest geavanceerde smartwatches met diverse meetfuncties. Toch zal menigeen dit horloge niet herkennen als een geavanceerd meetinstrument. Het horloge oogt als een…. horloge. Zo ook was Withings één van de eerste merken met een slimme weegschaal. Van alle gezinsleden is naast het gewicht ook de BMI, de hartslag en andere zaken te meten. Bijna tien jaar geleden testen we de Aura. Een wake-up lamp met slaapmeting onder de matras. Zo heb ik jaren mijn slaap gemonitord. Onlangs heb ik de Sleep Analyzer vervangen door de nieuwe versie. Deze meet naast slaapduur, slaap patroon en hartslag ook verschijnselen van apneu en het aantal decibel van snurken.

Slaap meten

Waarom? zal je wellicht afvragen. Het meten van slaap een goed inzicht geven zin het herstel van het lichaam. Ook al denk je dat je goed uitgerust bent, onderhuids kan het best wel eens zo zijn dat het lichaam onvoldoende rust krijgt. Een slaapdeskundige of huisarts kan je vertellen wat de mogelijke gevolgen zijn.

Om de slaap te meten moet je enkel de Sleep Analyzer onder de matras leggen. Wel op die helft dan de nacht doorbrengen…. De slaap meting meet feilloos de duur, de diepte, de regelmaat maar ook de onderbrekingen en tijd voor het in slaap vallen. In combinatie met de Aura heb je ook inzicht in de lichtintensiteit en het geluidsnivo in de slaapkamer. Misschien slaap je slecht door achtergrondgeluid wat je niet bewust waarneemt maar er wel is. Kortom met de gegevens en de grafieken in de app krijg je inzicht in het herstel van het lichaam door slapen en mogelijke oorzaken van slaaptekort.

In mijn geval werd ik door mijn partner op mijn gesnurk en af en toe ademstops gewezen. Een bezoek aan het ziekenhuis voor een slaapmeting is dan een mogelijkheid. Je wordt dan met allerlei sensoren uitgerust en mag dan proberen te slapen. Bij zo’n meting deed ik door de vele sensoren geen oog dicht. Zelden zo slecht geslapen. Hoe betrouwbaar is dan de uitslag van zo’n meting. De Sleep Analyzer van Withings mat een matige vorm van apneu. Met die informatie kan je dan actie ondernemen om te voorkomen dat het lichaam of organen schade oplopen.

App

Withings heeft een app waar alle data van hun apparaten in samenkomt. IN een dashboard krijg je snel een goed inzicht in jouw gezondheidsindicatoren. In mijn geval helpt het om op mijn gewicht, dagelijkse beweging en slaappatroon te letten. Een steuntje in de rug voor een gezonde levensstijl. De impact van een oudejaarsavond doorzakken is goed te zien in het slaapoverzicht. De app geeft diverse tips voor een gezonde levensstijl.

Conclusie

De Sleep Analyzer van Withings is een erg gemakkelijke en betrouwbare manier om inzicht in jouw slaapkwaliteit te krijgen. De grafieken in de app zijn duidelijk en geven goed inzicht. De juiste interpretatie is natuurlijk voor een medische geschoolde maar de app helpt goed bij de interpretatie en mogelijke gevolgen of gezondheidstips.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.