Logo GadgetGear.nl
Picture of Rajesh S. Chaitram
Rajesh S. Chaitram

Review: HyperX Alloy Origins 65

Rajesh S. Chaitram beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Goede typervaring
  • Prijs-kwaliteitverhouding
  • Stevige metalen casing
  • PBT-toetsen
  • Prima feel HyperX Aqua Tactile switches

THE BAD

  • RGB-configuratie minder uitgebreid en intuïtief dan bij andere merken

De HyperX Alloy Origins-serie is voor zover uw reviewer bekend is, het enige toetsenbord (in ieder geval van een grote fabrikant) dat daadwerkelijk een metalen casing heeft. Niet slechts een metalen backplate, zoals veel toetsenborden die in werkelijkheid dus gewoon een plastic bouw hebben, maar gewoon de hele case (met onderkant dus).

We kregen de 65%-variant van het meest recente model uit de serie opgestuurd en tekenen op wat we precies van de veranderingen vonden. De Alloy Origin is een mechanisch RGB-toetsenbord met eigen switches van HyperX. We kozen voor de versie met tactile aqua-switches.

 

Uitpakken

De Alloy Origin wordt wordt geleverd met een sleeved USB-C-kabel voor de connectie, een keypuller en extra toetsen voor de spatiebalk en ESC-knop met een eigen uiterlijk. In tegenstelling tot de standaard toetsen zijn speciale toetsen ABS-toetsen en geen double shot-PBT-toetsen. Jammer, aangezien ze het toetsenbord wel een eigen uiterlijk geven. Afhankelijk van welke switch je kiest, krijg je deze extra keycaps in een andere kleur. Wij kregen deze aqua-, of in werkelijkheid cyaankleurige keycaps. De versie met lineaire switches krijgen in lijn met de kleur van de switches rode toetsen. De graphic op de toetsen is wel hetzelfde.

 

Ontwerp

We hebben het over een 65%-toetsenbord, dus veel ruimte is er niet voor designelementen. Er is gekozen voor een enigszins verzonken vorm, waardoor de case een soort kuip-vorm heeft aan de bovenzijde. Qua layout is het geheel minimalistisch gehouden. LED-indicatoren heeft het toetsenbord niet, laat staan dat er bijvoorbeeld losse media-controls zijn. Waarschijnlijk is dit precies waar de meeste mensen die in de markt zijn voor een 65% toetsenbord naar op zoek zijn, dus als een nadeel zien we dit niet. Wil je je mediacontrols niet via een fn-toets bedienen of hecht je waarde aan indicatie-LEDs, dan is het wel iets om op te letten.

Wanneer we de onderzijde bekijken zien we de voetjes die naast ingeklapt in twee standen te zetten zijn, waarmee het totaal op drie uit komt. Met vier rubberen voetjes die altijd contact maken met de ondergrond staat het toetsenbord stevig en zal het niet snel verschuiven.

De meegeleverde USB-C-kabel is braided en voldoende flexibel, hoewel het natuurlijk altijd flexibeler kan. De aansluiting van de kabel is verzonken in de body, dus wil je een andere kabel gebruiken, dan is het wel zaak dat je niets neemt met een te brede plug-afwerking.

Bouw

Het designtechnische wapenfeit van de Alloy Origin-serie is de zeer stevige volledig metalen casing. De casing bestaat uit twee delen die op elkaar zijn geplaatst en is mat afgewerkt. Het gewicht is ondertussen redelijk beperkt gebleven met 0,83 kg. De reputatie van de meest stevig gebouwde toetsenbord-serie wordt met dit bord in stand gehouden. Uw reviewer blijft het vreemd vinden dat zo veel fabrikanten hoog opgeven van het feit dat ze een metalen backplate toepassen alsof dit zo’n bijzonder gegeven is voor de bouwkwaliteit terwijl de Alloy Origin daadwerkelijk laat zien hoe het moet als het gaat om het toepassen van metaal voor de bouw van een toetsenbord.

De casing heeft ook nergens scherpe randjes of delen die niet goed op elkaar afsluiten, terwijl de matte afwerking, naast dat deze er goed uit ziet, ook gewoon prettig aanvoelt.

Toetsen

De HyperX is voorzien van double shot PBT-toetsen, welke dus veel slijtvaster zijn dan de ABS-toetsen waarmee het vorige Alloy Origins-toetsenbord die we reviewden uitgerust was. Een beetje jammer is dat de extra toetsen die we meegeleverd kregen waarmee het toetsenbord meer een eigen uiterlijk meegegeven kan worden, gewoon single-shot ABS-switches zijn.

Losse F-toetsen zijn er niet. HyperX koos ervoor deze te implementeren in combinatie met de cijfer-toetsen welke je kan bedienen via de FN-toets. Hetzelfde geldt voor een deel van de toetsen die je op full-size toetsen in het editing-gedeelte vindt.

Backlight

Uiteraard zijn de toetsen backlit en dat ziet er prima uit voor zowel de primaire als de secundaire karakters. Echter, de functies die via de FN-toets toegankelijk zijn, dus de F-toetsen, editing-toetsen en media-toetsen, zijn niét backlit. Geen enorm probleem naar ons idee, aangezien de meeste mensen die kiezen voor een 65%-toetsenbord toch geen waarde hechten aan deze functies, maar voor sommigen zal het wellicht minder ideaal zijn.

De backlight zelf hebben we niets over te klagen. De maximale helderheid is niet super hoog maar is in een goed verlichte omgeving nog prima te zien en het toetsenbord wordt over de hele breedte gelijkmatig verlicht zonder dat we overduidelijke schaduws zien van het onderliggende construct.

 

Aqua tactile switch

De Alloy Origin is te verkrijgen met twee verschillende switches; red (lineair), aqua (tactile). Het gaat om switches van een eigen ontwerp. We vroegen HyperX ons de aqua-versie op te sturen. Als we zouden moeten omschrijven hoe deze switch aanvoelt, zouden we zeggen dat deze het meeste lijkt op de bruine Cherry MX-switch met een iets herkenbaarder omslagpunt (‘bumb’). Het actuatiepunt is wat eerder terwijl de algemene travel wat korter is. Een echte ‘click’ zit er echter niet in. Meer info over de HyperX switches in vergelijking met andere switches die we in HyperX-toetsenborden vinden, lees je hier. De ervaring van uw reviewer met de lineaire rode HyperX-switches vind je terug in de review van de HyperX Alloy Origins.

De mechanische switches van HyperX zijn redelijk stil (voor mechanische toetsenborden). We denken dat dit toetsenbord prima te gebruiken is in een omgeving met andere mensen.

 

Typen

De ervaring die we hebben gehad met de aqua-switches is zeer positief. Dit is de eerste keer dat uw reviewer met deze switches werkte, en al vrij snel was duidelijk dat dit een prima vervanging zou kunnen zijn voor wat tot nu toe als standaardoplossing gebruikt werd, namelijk een toetsenbord op basis van Cherry browns. De PBT-toetsen bieden de ervaring zoals we dit gewend zijn van dit soort toetsen, dus ook daar hebben we niets negatiefs over te zeggen.

Dit toetsenbord is makkelijk in te zetten voor intens en breed gebruik. Zowel voor het typen van rapporten als het gamen hebben we in dit toetsenbord geenszins een beperking ervaren.

Zeker wanneer we ook in acht nemen wat de prijs van dit toetsenbord is, kunnen we niets anders zeggen dan dat de algemene de typ-ervaring niets minder dan uitstekend is.

 

HyperX NGenuity-software

HyperX-producten maken gebruik van de NGenuity-software. Een van de dingen die uw reviewer kan waarderen aan dit pakket is dat deze in de Windows Store gedownload dient te worden, wat betekent dat automatische updates een stuk makkelijker werken en je er niet naar hoeft om te kijken. We zouden graag zien dat meer software-developers ervoor zouden zorgen dat hun pakket in de Windows Store beschikbaar is. Zeker voor zaken die je standaard op je PC geïnstalleerd hebt staan zoals mediaspelers, mailclients, office-pakketten; en eigenlijk is het ook wel logisch voor ondersteunende software voor je randapparatuur. Helaas schijnt het publiceren in de Windows Store voor velen tegen technische moeilijkheden op te lopen, waardoor het voor veel softwareontwikkelaars gewoon niet interessant is om op die manier hun software aan te bieden.

Gebruik

De NGenuity-software is minder uitgebreid dan de pakketten die we bij verschillende andere fabrikanten zien. Het gebrek aan opties betekent echter ook dat het overzicht tussen alle opties makkelijk te houden is. Verder zullen de meeste mensen weinig missen aan de opties die aanwezig zijn voor de configuratie van de RGB-verlichting. Ben je echter iemand die tot in detail met het configureren van de verlichting bezig wil zijn, dan is dit waarschijnlijk een dealbreaker voor je. Zo werkt het instellen van de RGB-verlichting nog steeds met een soort lagen waarbij je dus een hoofd-laag hebt en je daarnaast een secundaire laag instelt die geactiveerd wordt wanneer je een toets indrukt. Echter, wanneer je naar het aantal effecten kijkt dat je kan kiezen, is dit vrij beperkt en activeren ze wanneer je een toets indruk waarop het effect afgespeeld wordt. Natuurlijk werkt het altijd zo, maar het komt in deze implementatie gewoon clunky over doordat de snelheid van het effect ook op maximale stand zo traag is.

Het is beter dan het ooit was, maar een mooi genuanceerd effect is niet te realiseren.

Het is overigens wel duidelijk dat sinds de laatste keer dat we voor een toetsenbord moet dit pakket werkte er een paar flinke verbeteringen gemaakt zijn. We zijn benieuwd waar het staat over bijvoorbeeld een jaar vanaf nu.

Positief is dat je feitelijk iedere toets kan remappen naar een shortcut, macro, een windowsfunctie, of kan remappen naar een andere toets, een muistoets of een media-toets.

Er is ook een specifieke Game-modus waarmee je bepaalde toetsen kan blokkeren. In principe kun je dezelfde toetsen blokkeren door een apart profiel in te stellen, maar de toevoeging van de gamemodus zorgt ervoor dat je deze kunt activeren voor ieder profiel.

 

Conclusie

We zijn positief over de type-ervaring terwijl de de bouw de beste is van alle toetsenborden die we getest hebben (en waar we überhaupt bekend mee zijn). De slijtvaste PBT-switches is iets dat je zelfs bij een stuk duurdere borden niet eens krijgt. De RGB-backlight doet ook prima zijn werk. Deze is over de hele breedte consistent en alle primaire en secundaire karakters worden goed verlicht terwijl we ook geen schaduweffecten zien.

Het enige nadeel van dit toetsenbord is het feit dat de NGenuity-software qua opties en het tot in detail kunnen configureren van de RGB-verlichting achterblijft. Zijn je RGB-eisen redelijk basic of geef je er helemaal niet om en klinkt het signatuur van de switches je goed in de oren dan doe je als je zoekt naar een 65% toetsenbord met de HyperX Alloy Origins 65 op zeker een goede koop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.