Picture of Rajesh S. Chaitram
Rajesh S. Chaitram

Review: HyperX Alloy Origins – Robuuste no-nonsense RGB

Rajesh S. Chaitram beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Stevige metalen casing
  • Prijs-kwaliteitverhouding
  • Switch-implementatie

THE BAD

  • NGenuity-software omslachtig en beperkt

Er zijn verschillende inzichten in wat een gamingtoetsenbord moet zijn. Voor de een moeten er zo veel mogelijk features op zitten, waar de ander zoekt naar gewoon een recht-toe recht-aan toetsenbord dat ook geschikt is voor gaming met misschien RGB. De Alloy Origin van HyperX lijkt in de laatste categorie te vallen, maar dit betekent zeker niet dat deze zonder zijn uniekheden en features is.

De Alloy Origin is een mechanisch RGB-toetsenbord met eigen switches van HyperX. Zoals de naam suggereert hebben we te maken met echt een volledig aluminium bouw en niet slechts een baseplate zoals bij zo veel andere toetsenborden.

Uitpakken

De Alloy Origin wordt wordt geleverd met niets anders dan alleen de USB-C kabel.

Ontwerp

De Alloy Origin heeft een sober uiterlijk meegekregen hoewel hier en daar toch wat eigenzinnige design-elementen te vinden zijn. De casing is redelijk smal gehouden, terwijl de LED-indicatoren voor de gamemodus, numlock, gamemode en capslock verwerkt zijn op een manier dat ze lijken op een soort scherm.

Wanneer we de onderzijde bekijken zien we de voetjes die naast ingeklapt in twee standen te zetten zijn, waarmee het totaal op drie uit komt.

De meegeleverde USB-C-kabel is braided en niet bepaald flexibel te noemen. Een beetje een vervelend detail, omdat het een beperking is bij het verplaatsen van het toetsenbord. Het is verder ook niet zo dat deze minder makkelijk verwikkeld raakt, dus feitelijk heb je alleen de nadelen ervan. We hebben in andere HyperX betere kabels gezien, dus ergens is het vreemd dat ze het voor de Alloy Origin minder goed voor elkaar hebben. Gelukkig is de USB-ingang redelijk ruim en is het gebruiken van een andere kabel geen probleem.

Bouw

Het designtechnische wapenfeit van de Alloy Origin is de volledig metalen casing. De casing bestaat uit twee delen die op elkaar gezet zijn. Zonder dat het toetsenbord overdreven zwaar is (alhoewel, misschien wel voor een gaming-toetsenbord) hebben we hiermee alsnog een zeer stevig afgewerkt toetsenbord dat zo goed als geen flex vertoont. Het aluminium is afgewerkt met een matzwarte coating. We hebben in deze prijsklasse en eigenlijk ver daarboven nog nooit een bouw als deze gezien. Metalen base plates zijn niet echt bijzonder, maar meestal krijg je dan een plastic onderzijde. Ook op opties als de G915 is dit het geval. Een volledig metalen design is uniek.

Toetsen

Voor de toetsen is gebruik gemaakt van ABS-plastic, zoals verwacht kan worden in deze prijsklasse. HYperX heeft een bepaalde anti-slip coating toegepast die prettig aanvoelt, maar het lijkt wel de vingerolievlekken makkelijker op te pikken.

De F1, F2 en F3-toetsen fungeren dubbel als toetsen die ook gebruikt kunnen worden om drie profielen te selecteren. Het viel ons verder niet direct op, maar HyperX heeft gekozen voor een grotere weergave van de characters. We vragen ons of of dit een positief effect kan hebben voor mensen die wat moeite met het zicht hebben. Het komt in ieder geval niet overdreven groot over.

HyperX heeft gekozen voor een ‘zwevend’ toetsenlayout zoals dit voor de meeste opties tegenwoordig de norm is. Helaas moeten we het doen zonder losse media- of macrotoetsen, maar dit is gewoon eigen aan het concept dat HyperX gekozen heeft voor de Alloy Origin.

Backlight

De backlight van de Alloy Origin hebben we niets over te klagen. De maximale helderheid is niet super hoog, en in een goed verlichtte omgeving krijg je het in de maximale stand maar beperkt mee, maar we denken alsnog dat het voldoet voor de meesten.

De speciale karakters zijn afgezien van de F-toetsen, naast de hoofd-karakters geplaatst in plaats van erboven of onder wat betekent dat deze goed belicht worden, iets dat bij verschillende andere opties door plaatsing onder of boven de hoofdkarakters slechts matig voor elkaar is. De fn-functies op de F-toetsen zijn wel onder de F-indicaties geplaatst, en je ziet dat deze minder goed verlicht worden hoewel het alsnog een redelijke hoeveelheid is. In het donker vallen ze zeker nog op. Op andere toetsenborden hebben we gezien hoe de speciale karakters volledig kunnen wegvallen.

Switch

De Alloy Origin is te verkrijgen met drie verschillende switches; red (lineair), aqua (voelbare en hoorbare klik) en blue (voelbare klik en stiller dan aqua). Het gaat om switches van een eigen ontwerp. We kregen van HyperX de versie met de rode switches en kunnen zeggen dat het lijkt te gaan om een typische rode switch zonder echt een noemenswaardig verschil ten opzichte van concurrerende oplossingen qua signatuur. Misschien dat deze HyperX-versie iets stijver aanvoelt dan de CherryMX-versie en Gateron switches die we in de Cooler Master CK550 testten. Meer info over de HyperX switches in vergelijking met andere switches die we in HyperX toetsenborden vinden, lees je hier.

In het gebruik merken we te maken hebben met een redelijk (voor mechanical reds) stille implementatie en denken dat in ieder geval met HyperX rode toetsen, de Alloy Origin zonder problemen gebruikt kan worden in een omgeving met andere mensen.

HyperX NGenuity-software

Voor het aansturen van specifieke features van de Alloy Origin dienen we gebruik te maken van de NGenuity-software, een pakket waarvan de ontwikkeling overigens nog altijd in de béta-fase verkeert. Interessant detail is dat deze in de Windows Store gedownload dient te worden. Dit is de eerste keer dat we dit tegenkomen. Zeker voor een beta-pakket is dit een opvallend gegeven. Overigens is uw reviewer niet perse tegen de verkrijgbaarheid van software via de Windows Store, in tegendeel. Zeker voor zaken die je standaard op je PC geïnstalleerd hebt staan zoals mediaspelers, mailclients, office-pakketten, en eigenlijk is het ook wel logisch voor ondersteunende software voor je randapparatuur. Het grote voordeel is dat je geen gedoe hebt met handmatig updaten. Helaas schijnt het publiceren in de Windows Store voor velen tegen technische moeilijkheden op te lopen, waardoor het voor veel softwareontwikkelaars gewoon niet interessant is om op die manier hun software aan te bieden.

Werking, functies

Ok, maar hoe is de NGenuity-software dan? Tsja, het wordt eigenlijk meteen duidelijk dat we hier te maken hebben met een optie die niet op het niveau staat van verschillende concurrenten.

De software is niet bepaald intuïtief te noemen en zelfs de algemene werking uitvogelen is iets waar je echt even voor moet gaan zitten. Een vreemd gegeven is dat de software alleen geminimaliseerd kan worden, of volledig afgesloten. Er is geen optie om deze in het systeemvak te zetten zoals je meestal ziet bij dit soort software. Volgens de instructies van de software werken bepaalde functies minder goed als je de software volledig afsluit, maar naar onze ervaring bleef alles prima werken.

Positief is dat je feitelijk iedere toets kan remappen naar een shortcut, macro, een windowsfunctie, remappen naar een andere toets, een muistoets of een media-toets.

Er is ook een specifieke Game-modus waarmee je bepaalde toetsen kan blokkeren. In principe kun je dezelfde toetsen blokkeren door een apart profiel in te stellen, maar de toevoeging van de gamemodus zorgt ervoor dat je deze kunt activeren voor ieder profiel.

RGB instellen

De verlichtingsopties zijn redelijk standaard gehouden voor een RGB-toetsenbord. Het aantal geweldige speelfuncties zoals we deze in software van andere toetsenborden tegenkwamen is beperkt gehouden. Dit gegeven zien we niet perse als een grote beperking, aangezien slechts een zeer beperkte aantal mensen dit soort functies daadwerkelijk gebruikt. Hooguit om er even mee te spelen.

Het vervelende aan de NGenuity-software is dat zelfs voor wat standaard instellingen het onnodig gecompliceerd wordt. Wanneer je één vaste kleur wil zoals de meesten zullen instellen, is er niet echt een probleem. Wil je echter verschillende kleuren wil toepassen, dan moet je laag voor laag de verschillende kleuren kiezen in plaats van dat je gewoon los per toets een kleur kan toewijzen.

Als voorbeeld nemen we de config in de bovenstaande afbeelding. We zien vier kleuren, waar vier lagen voor nodig waren. We hebben eerst alles rood gemaakt, waarna we de drie extra kleuren aan toevoegden. We hebben de extra kleuren gecombineerd met de rode kleuren door ze feller in te stellen. Als we ze los hadden willen instellen hadden we eerst alle toetsen rood moeten maken in een laag behalve de toetsen die we in een andere kleur wilden. Vervolgens, in een volgende laag apart die nog niet brandende toetsen instellen met geel en volgende laag de blauwe en weer een volgende laag de blauwe toetsen… Onnodig omslachtig.

Dat er met verschillende lagen gewerkt wordt betekent ook dat er geen sprake is van een vloeiende transitie. Stel dat je een witte basiskleur wil, maar dat elke toets die je gebruikt even van kleur verandert. Bij werkelijk ieder toetsenbord dat we getest hebben krijgen we dan een soort van vloeiend effect waarbij bij het indrukken de toets van kleur verandert en dan geleidelijk weer naar de witte basiskleur gaat. Onze HyperX verandert echter van kleur, waarna de kleur geleidelijk dooft en daarna weer oplicht in het wit.

Kortom, ben je een echte RGB-fanaat en wil je wat creativiteit loslaten op hoe de belichting ingesteld moet worden, levert HyperX waarschijnlijk niet de ervaring die je zoekt.

Gebruik

We hebben de versie met de rode switches gekregen, wat een switch is die vooral geschikt is voor gaming. Toch hebben we ook wat office-werk gedaan, zowel wat algemeen spul als het zwaardere typewerk. Nu is de voorkeur voor een switch altijd persoonlijk, echter over het algemeen zal iemand voor het zwaardere typewerk geen rode switch willen. Onze ervaring met de variant van HyperX was in lijn hiermee. Hopelijk krijgen we ook eens de kans de versie met de blauwe switches te testen.

Gamen ging naar volle tevredenheid. De toetsen voelen goed, vertonen geen onredelijke ‘wiebel’ aan en het lineaire karakter van de rode switch bracht een fijne game-ervaring. In termen van responsiviteit en de mate waarin toetsen natuurlijk aanvoelen tijdens het gamen hebben we nul klachten.

Conclusie

Samenvattend moeten we zeggen dat onze ervaring met de HyperX Alloy Origin positief is. We hebben het over een goed afgewerkt apparaat met een stevige aluminium behuizing, een degelijke switch en prima toetsen. De RGB-ervaring is uiteindelijk in praktisch opzicht eveneens prima, als je zoals de meesten gebruik wil maken van één vaste config en geen dynamische kleurveranderingen wil. Houdt je wel van wat licht-spektakel of kleine effectjes tijdens regulier gebruik, of verander je simpelweg je RGB-layout vaak, dan zul je wellicht elders moeten kijken.

kopen


→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.