Google Pixel 7 en Google Pixel 7 Pro
Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

De DMA wetgeving gaat jouw telefoonaankoop beter maken

Wellicht heb je ons er weleens over hogen schrijven; bloatware. Het feit dat fabrikanten ongewenste software plaatsen op laptops, telefoons en tablets. Software van bedrijven als Facebook en Booking.com die de fabrikant hiervoor betalen.

Afgelopen dinsdag ging de DMA wetgeving in en die bevat een passage over het meeleveren van bloatware. Hoewel het bij steeds meer fabrikanten al zo is dat je zelf de ongewenste software kunt verwijderen, zijn er enkelen die dit blokkeren. Onder de DMA wetgeving mag dat niet meer. Krijg jij een telefoon vol crappy apps waar je niet op zit te wachten, moet je die voortaan dus gemakkelijk kunnen verwijderen.

Ook mogen fabrikanten niet langer eigen apps als standaard instellen. Wellicht gaat jouw telefoon binnenkort dus bij installatie vragen welke browser jij graag gebruikt. Bijvoorbeeld de Samsung browser, Chrome of toch een andere.

Wanneer je apps met in-app aankopen gebruikt, gaat er ook iets veranderen. Een Apple kan niet langer een app bouwer verplichten om Apple’s eigen betaalsysteem te gebruiken. Gaat de app bouwer liever met Mollie of Pay in zee omdat dat goedkoper is, moet dat gewoon kunnen.

Bedrijven krijgen nu zes maanden om aan de wet te gaan voldoen. Om dit te stimuleren maakt de EU op 6 september bekend welke legbedrijven allemaal onder de DMA gaan vallen. Dit zijn bedrijven die onder anderen een beurswaarde hebben van minimaal 75 miljard euro en/of 45 miljoen gebruikers hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.