Logo GadgetGear.nl
Google Pixel 7 en Google Pixel 7 Pro
Picture of Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

We hebben er een smartphonemerk bij in Nederland: Google

Eindelijk hebben we een non-Aziatisch merk dan Androids verkoopt in Nederland. En dat is meteen Google zelf, want niemand anders in Europa en de VS doet het meer. De zoekgigant trapt af met de Googel Pixel 7 Series, haar eerste Pixel smartwatch en een setje Pixel oordopjes om promo’s mee te draaien.

Designlijn

Wat meteen opvalt aan de Pixel series is dat Google echt probeert een eigen designlijn neer te zetten. Het camera-eiland lijkt op geen enkele manier op wat Apple en de Aziaten doen. Het is zo eigenzinnig dat het design enorm opviel toen we notabene met 500 journalisten bij het Xiaomi 12T Series launch event waren, en een groot deel alles op een Pixel 7 probeerde vast te leggen.

Pixel is geen Nexus

De Pixel series van Google is niet zo zeer de opvolger van de Nexus series die lang, lang, lang, heel lang geleden door Google werd verkocht. Waar de Nexus series echt draaide om de stick Android ervaring, gaat het bij de Pixels echt om de Google Android ervaring. Oftewel, het zo goed mogelijk integreren van zo veel mogelijk Google diensten en het laten vervaren wat er allemaal binnen Google’s ecosysteem mogelijk is.

Google’s eigen chipset

Waar Google ook uniek is met haar Pixel lijn, is de eigen Tensor chipset. Dit jaar in een tweede generatie die op papier niet heel sterk uit de verf komt. De veranderingen ten opzichte van de vorige generatie Tensor chipset zit hem vooral in het gebruikte procedé. In plaats van Samsung’s 5nm procede heeft Google dit keer gebruik gemaakt van Samsung’s 4nm procede. Hoewel Google de belangrijkste core nu heeft kunnen klokken op 2.85GHz, blijft het een Cortex X1 core die bij de Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 al lang en breed is vervangen voor een veel snellere 3.2GHz Cortex X2. Ook de andere cores heeft marktleider Qualcomm al lang vervangen voor snellere, terwijl Google toch een beetje achter de feiten aan lijkt te lopen.

Google Tensor G2

Op papier mogen we ook wat minder hoge verwachtingen hebben voor gamers. Qualcomm’s Adreno GPU zet al jaren legendarische 3D prestaties neer, waar Google heeft moeten terugvallen op de goedkopere Mali G710 GPU die in de stats toch heel wat minder hard loopt. Overigens wordt de GPU ook voor veel andere logische rekenklussen gebruikt in een smartphone. Het zijn dus niet alleen gamers die baat hebben bij een snelle GPU.

Wat daarin ook opvalt is de besparing die Google heeft gedaan op de GPU. De Mali G710 GPU kan worden uitgerust met 7 tot 16 GPU cores. Google is met 7 cores voor de meest minimale uitvoering van deze GPU gegaan waar fabrikanten als Xiaomi en Asus toch niet snel onder de 10 GPU cores duiken.

Ook qua 5G modem lijkt Google met de Samsung G5300B echt een wat trager exemplaar te plaatsen dan de X65 van Qualcomm. Maar… de kans is wel heel klein dat je daar in de praktijk echt iets van merkt.

Overigens is de Apple 16 Bionic chipset nog altijd oppermachtig ten opzichte van zowel de Tensor G2 van Google als de Snapdragon 8+ Gen 1 van Qualcomm. Echter nemen we die niet mee in dit verhaal omdat de A16 enkel in iOS devices aanwezig is.

De enige manier waarop de Google Tensor zin lijkt te hebben is op basis van de AI en ML toepassingen die Google schrijft voor haar apps. Google heeft namelijk als enige nu de mogelijkheid om haar soft- en hardware development optimaal op elkaar at te stemmen. Een voordeel dat normaal alleen Apple, Samsung en Huawei hebben. Dat zijn de enige andere smartphone bouwers die in staat zijn eigen chipsets te ontwikkelen.

Die AL en ML komen vooral naar voren in de Google camera app. Die moet in staat zijn om scherpte toe te voegen aan uitvergrotingen, maar ook aan foto’s met bewegingsonscherpte. Het verwijderen van onbedoelde personen en objecten uit foto’s zou ook geen enkel probleem moeten zijn voor de Tensor chipset.

Prijspropositie

En dan kunnen we wel klagen over dat Google’s Tensor G2 niet zo heel powerfull is, maar laten we ook eens kijken naar het prijskaartje van de Pixel 7 smartphones. De Pixel 7 gaat vanaf €649 in de schappen, waar de Pixel 7 Pro €899 gaat kosten. De Pixel Pro moet het dus opnemen met andere vlaggenschepen die wel met de Qualcomm chipsets komen… en daar wordt het dan misschien toch passen en meten. Want als je vooral een entertainment monster zoekt, is de OnePlus 10T al snel een stuk interessanter terwijl de Vivo X10 Pro (in review) weer met echte Zeiss optieken komt voor de camera liefhebber. En dan is er nog Xiaomi die eigenlijk met dezelfde camerafeatures stunt in de 12T series en toch ook vrij dicht op dit prijspunt is gekomen.

Maarrrrrr…. Dan met een pixel koop je geen Chinees. Wie bang is voor afluisterpraktijken vanuit China hoeft met de Pixel 7 dus niet te vrezen.

Google Pixel 7 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.