Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: OnePlus 10T – Racemonster voor gamers

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Extreem snel
  • Goedkoop door schrappen features
  • Zeer fijn display

THE BAD

  • Niet waterdicht
  • Geen alert slider
  • Geen draadloos opladen

De licentiedeal met Hasselblad liet het volgends geruchten niet meer toe dat OnePlus nog een smartphone met topcamera in de schappen mocht leggen. Geen probleem. Voor het tussenmodel is OnePlus de eerste met de snelste hardware. Ideaal voor entertainment liefhebbers.

Unboxing

In de verpakking van de OnePlus 10T vinden we het toestel met transparante case, rode USB kabel en natuurlijk de 150 Watt lader. Daarmee passeert de OnePlus 10T de Xiaomi 12 series die even met 120 Watt de snelste lader had. We vinden ook documentatie en een sim tool in de verpakking. Lekker compleet, zoals we van OnePlus gewend zijn.

Design

Qua design past de OnePlus 10T Keurig binnen de familie. Het bekende vierkante camera-eiland dat over de rand loopt siert opnieuw de achterkant van het toestel. De glazen voor- en achterkant worden met plastic frame op de plek gehouden. Het glas is Corning Gorilla Glass 5. De 10 Pro kwam nog met Gorilla Glass Victus voor het display. Om het prijskaartje te drukken werden ook andere aanpassingen gedaan aan het display.

Ook opvallend is dat de alert slider is gedumpt. Hoewel OnePlus dit al vaker deed met de goedkopere Nord lijnen, was daar een logisch verhaal voor. Met name voor de Nord lijnen worden telefoonontwerpen geleend van moedertje Oppo. Een alert slider zit dan niet in het ontwerp van de hardware. Bij de OnePlus 10T is het verhaal dat er geen ruimte meer was voor de alert slider. Wij vragen het ons hardop af omdat het wel heel veel componenten scheelt. Zo’n slider bestaat immers uit verschillende onderdelen die in elkaar gezet moeten worden en waar ook een stukje risico op breuk bij zit. Het is namelijk ook een onderdeel dat last kan hebben van slijtage. Met andere woorden, het is zeer voordelig om deze unieke feature te laten vallen.

Display

Zo is het display niet langer rond, maar loopt het op de zijkanten vlak af. Dit geeft het toestel een iets meer aanwezige rand, maar maakt zowel het display als de productie een stuk goedkoper. Toch is het een Fluid AMOLED display geworden met een maximale snelheid van 120Hz en ondersteuning voor HDR10+.

Qua resolutie zit er wel weer een stukje besparing in. Het 6,7 inch display meet nog maar 1080×2412 pixels in plaats van 1440×3216 pixels bij de OnePlus 10 Pro. Onder het display zit de vingerafdruksensor.

Android

OnePlus levert de OnePlus 10T hier in Europa uit met OxygenOS 12.1 in combinatie met Android 12. Importeer je het toestel uit China, loop je het risico dat je een toestel ontvangt met ColorOS 12.1 van moederbedrijf Oppo. Denk daar dus even aan wanneer je de Nederlandse verkoopkanalen links laat liggen.

Alle Google apps zijn natuurlijk aanwezig op het toestel. Maar bij installatie probeert OnePlus je ook te overtuigen het eveneens Chinese TikTok te installeren op het toestel. Daar zit mogelijk een advertentiedeal achter. Netflix wordt er ook meteen op gezet. Verder vinden we eigenlijk geen bloatware. Dat doen ze dus heel netjes. Door deel te nemen aan Co-Creation Labs laat je OnePlus bijhouden hoe je jouw toestel gebruikt, maar is de belofte dat je ook sneller updates krijgt. OnePlus gebruikt deze data onder anderen om te bepalen wat gebruikers wel en niet gebruiken op de smartphones, maar ook om stabiliteitsproblemen te detecteren en op te lossen.

Chipset

Maar nu het beste verhaal achter de prachtige smartphone. Onder de motorkap ligt namelijk de Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 SM8475. Dé nieuwste en snelste chipset van Qualcomm. Afhankelijk van de uitvoering krijg je tussen de 128GB en 256GB UFS 3.1 opslag in het toestel. Ook zijn er modellen met 8GB tot 16GB RAM. OnePlus ondersteunt ook het partitioneren van opslaggeheugen als RAM. Deze instellingen vindt je in het instellingenmenu onder ‘over apparaat’. Als je het echt nodig hebt, is dit heel handig. In de praktijk levert het wel meer slijtage op voor jouw opslaggeheugen. Wij adviseren dus altijd om deze functie even uit te schakelen.

Voor de fotograaf

Achterop het toestel zit een 50 megapixel main camera. Meer megapixels dan de 10 Pro, maar zonder de beeldbewerking van DJI’s Hasselblad. De beeldsensor is wel optisch gestabiliseerd en voorzien van grote 1.0µm pixels op de beeldsensor. Dit levert met f/1.8 een heel mooie lichtgevoeligheid op bij 50 megapixels.

De ultragroothoek is een 8 megapixel model die een stuk minder lichtgevoelig is. De derde camera is een 2 megapixel macro-camera. Die laatste had OnePlus van ons achterwegen mogen laten in het ontwerp.

Voorop krijg je nog een 16 megapixel selfie camera. Daarmee krijg je de helft minder megapixels als op de pro en ook de lichtgevoeligheid ligt net wat lager. Fotograferen kan in RAW zodat je de afbeeldingen optimaal kunt bewerken met Adobe Camera Raw in Photoshop of Lightroom.

Voor de filmer

De filmer krijgt met dit toestel een opnameapparaat dat prima in 4K beelden kan vastleggen. Deze worden moeiteloos elektronisch gestabiliseerd. Let wel op dat de USB-C aansluiting gebruik maakt van USB 2.0. Overzetten van grote bestanden duurt dus echt wel even. Filmen doet het toestel standaard in VBR. Dat moet je eerst converteren voor Adobe Premiere Pro dit goed kan bewerken. Anders lopen audio en video niet altijd synchroon.

Voor de ontdekkingsreiziger

Ga je van de gebaande paden met de 10T? Geen nood. Er is ondersteuning voor A-GPS (VS). GLONASS (RU), BDS (CN), GALILEO (EU) en QZSS (JP). De weg vinden is dus geen probleem.

Accuduur

Met 4.800mAh is de accu van de OnePlus 10T mooi in lijn met wat je van een vlaggenschip mag verwachten. De SuperVOOC technologie van Oppo zorgt ervoor dat dit met 150 Watt de snelst ladende OnePlus ooit is. Let wel dat als je een OnePlus 10T uit de VS importeert, dat je een 110V lader krijgt. Die komt niet verder dan 125 Watt. Draadloos laden is helaas geschrapt, wat wel weer goed is voor het prijskaartje.

Conclusie OnePlus 10T

Wie creatief is kan nog prima uit de voeten met de camera’s op de OnePlus 10T. De echte winst is echter voor de gamer. Voor een niet al te hoog prijskaartje, krijg je een toestel dat een waar racemonster is met een display dat het ook allemaal prima aan kan. Ook streamers gaan plezier hebben van de HDR10+ capaciteiten van het display, waardoor je extreem veel detail ziet.

OnePlus 10T kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.