Pas Op Stadsverwarming
Picture of Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

Einde monopolie energiereuzen op warmtenetten in zicht

Het is al jaren een doorn in het oog. Ook voor dit redactielid dat in Nijmegen woont. Het prachtige idee van warmtenetten die gevoed worden op restwarmte gaat al jaren verloren aan bedrijven die de ruimte in de wet gebruiken om voor deze restwarmte de hoofdprijs te vragen.

De kosten van verwarmen via het warmtenet zijn gekoppeld aan de gasprijzen en moeten in lijn zijn met wat je als consument bij gebruik van gas zou moeten betalen. Deze ruime vergoeding dekt onder anderen de aanleg van de veelal dure netwerken. Echter wordt bij de berekening doorgaans uitgegaan van de meest negatieve uitkomst van die ‘niet anders dan normaal’ prijs, waardoor gebruikers financieel worden benadeeld zonder dat ze weg kunnen naar een alternatief. Zeker nu de gasprijzen ongekend hoog zijn, kunnen de warmtenetten op recordwinsten rekenen.

Doordat de regering de CO2 uitstoot in Nederland omlaag wilt brengen richting 2030, is het plan om een derde van de woningen over te zetten op een warmtenet. Gevaar is wel dat energiereuzen nu de investeringen terug gaan brengen omdat ze niet weten hoeveel omzet ze in de toekomst nog kunnen noteren uit de netwerken die ze al hebben en nog moeten gaan aanleggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.