Stadsverwarming, zonnepanelen, hackathon en NS vertrektijden voor Toon

Eneco was één van de eersten als het gaat om slimme thermostaten in Nederland. Bovendien is Eneco volgends Berg Insight de op twee na grootste leverancier van slimme thermostaten in Europa (al is Toon enkel in Nederland beschikbaar). Om haar positie vast te houden komt Eneco met een mooie lijst aan nieuwe functies en komt Toon ook beschikbaar voor non-Eneco gebruikers.

Toon anno begin 2015

Tijdens een presentatie gisteren in Amsterdam maakte Eneco eerst de balans op. Anno begin 2015 heeft Eneco 300 fulltimers aan Toon werken. Er zijn 50 installaties van Toon per uur en er zijn 100.000 Toon’s geïnstalleerd. Eigenaren van Toon besteden zo’n 4 minuten per dag met de Toon.

Er is een open API voor ontwikkelaars en er is een nauwe samenwerking met Philips. Bijvoorbeeld voor de ondersteuning van Hue lampen. Er is ook een Z-Wave module om te gebruiken met de domotica producten van Fibaro. Eneco verwacht tegen eind 2017 1.000.000 Toon’s in Nederland te hebben geïnstalleerd. Met de opkomst van Nest, Netatmo, Anna en vele anderen best een uitdaging.

Toon-Planning

Ook voor niet-klanten

Eneco zal de Toon ook voor niet-Eneco klanten beschikbaar stellen. Inclusief de Inzicht Toon app. Het kan wel zijn dat Eneco bepaalde extra’s biedt aan Eneco klanten simpelweg omdat Eneco als energieleverancier informatie beschikbaar heeft die het mist bij niet-klanten. Wanneer dit aanbod begint is niet duidelijk.

Eneco bevestigt ook dat het de data van klanten niet beschikbaar zal stellen aan derden. Dat is niet nodig omdat Eneco geld verdient in de vorm van abonnementen. Op de Toon sluit je een service abonnement af van €3,50 per maand. Niet-Eneco klanten zullen daarnaast ook een bedrag voor de Toon zelf moeten betalen omdat Eneco dit niet kan terugverdienen via de energielevering.

Stadsverwarming

Het grootste nieuws is dat Eneco iets gaat doen dat met andere slimme thermostaten vrijwel onmogelijk is. De Toon zal per direct geschikt zijn voor stadsverwarming (met uitzondering van blokverwarming). Hierdoor kunnen mensen met stadsverwarming ook de functies van Toon gebruiken om het energieverbruik onder controle te krijgen en daarnaast een stuk domotica uit te rollen in huis.

Toon-Stadsverwarming

Zonnepanelen

Onder het kopje Toon en Zon zal Eneco eind maart ondersteuning voor zonnepanelen integreren in de software van de Toon. Hierdoor zie je wat je opwekt, wat de besparing is en wat je teruglevert aan het energienet.

Toon-Zonnepanelen

Toon Coach

De Toon Coach zal vanaf eind april gebruikers helpen na te denken over de energiegewoonten. Bijvoorbeeld met tips om energiezuinig water te koken of met de vraag om mee te doen aan Earth Hour.

Toon-Coach

Ketel Comfort

Onder de noemer Ketel Comfort gaat Toon tegen de winter van 2015 doen wat Nefit al met haar Nefit Easy eService doet; de conditie van de ketel in de gaten houden. Wanneer er problemen zijn ontvang je mailtjes en SMSjes. Toon kan een onderhoudsmonteur inlichten over de storingsmeldingen en de monteur kan op afstand proberen het probleem op te lossen. Lukt dat niet, komt er alsnog een monteur langs.

Toon-Ketel-Comfort

NS berichten

Toon werkt ook aan integratie van de NS berichtgevingen en vertrektijden. Zo ben je op de hoogte wanneer er verstoringen zijn op het spoornet en zie je de vertrektijden van de voor jou belangrijkste verbindingen.

Toon-NS

Toon Hackathon

Om te vieren dat de API van Toon beschikbaar komt voor ontwikkelaars, zal Eneco 5 tot en met 7 maart een hackathon organiseren. Hierbij krijgen ontwikkelaars de kans om hun ideeën voor de Toon onder begeleiding van Eneco te ontwikkelen en te presenteren. Daarbij gaat het vooral om externe apps die met de Toon communiceren. Het zal dut niet mogelijk zijn om apps voor op de Toon zelf te ontwikkelen (daar is een API niet voor).

En verder…

Verder is er nog een wensenlijstje dat nog niet helemaal gespecificeerd is. Zo zal Toon tegen het derde kwartaal, net als de Nest thermostaat, ondersteuning bieden voor rookmelders. De coach zou adviezen kunnen uitbrengen over isolatie en temperatuurstanden. Er zou een meter kunnen komen om de luchtkwaliteit in huis in de gaten te houden en er komt in 2016 een nieuw design voor Toon en het display van Toon. Dat zal waarschijnlijk capacitief zijn. Daardoor is er betere ondersteuning voor swipen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Events