GadgetGear.nl

Nerdalize levert alternatief voor de stadsverwarming

Het idee van stadsverwarming is briljant. Gebruik restwarmte vanuit de industrie om huizen te verwarmen. En dit afvalproduct weten partijen als de Nuon ook nog eens duur te verkopen. Een win-win voor de energieboeren dus. Het Delfste Nerdalize gaat nu iets soortgelijks doen, maar dan met profijt voor jou als eindgebruiker.

Nerdalize verkoopt namelijk servercapaciteit in de vorm van opslag en rekenkracht. Haar datacenters moeten gekoeld worden en dat brengt de nodige kosten met zich mee, naast dat er veel warmte verloren gaan.

Dit wil het bedrijf nu op gaan vangen door servers in huizen van mensen te plaatsen. Speciale servers komen dan naast de CV installatie te hangen. Met de warmte die de servers genereren, gaan ze het water dat de CV ketel nodig heeft voorverwarmen. Nu nog vooral voor gebruik onder de douche en in de keuken, maar binnenkort ook voor de verwarming.

Nerdalize zegt ook te hebben geëxperimenteerd met radiatoren waar servers in zitten. Het nadeel is dat het bedrijf het hele jaar door over de servercapaciteit wilt beschikken en in de zomer is het niet handig dat de radiator in de huiskamer dan op vol vermogen hitte afgeeft ;-).

Voor de consument gaat het systeem vooral montagekosten opleveren. Naar verwachting ergens tussen de 300 en 400 euro. De stroomkosten neemt Nerdalize op zich net als de internetverbinding. De servers van Nerdalize krijgen een eigen 10 gigabit verbinding via het glasvezelnet. Je hoeft dus niet bang te zijn dat jouw avondje Netflix in gevaar komt of jouw ping tijdens Call of Duty compleet instort.

Voor de eerste proef werkt Nerdalize samen met Eneco en Reggefiber. Op basis van een crowdfunding actie gaan 42 huishoudens deze zomer van een e-boiler / server voorzien worden. Bij succes kan dit op grotere schaal toegepast gaan worden.

Via Bright.

Reageren

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Deze website maakt gebruik van diensten van derden. Om bezoek te indexeren zodat we weten welke artikelen populaire zijn (Google Analytics), om video's te laten zien (o.a. YouTube), tweets te laten zien (Twitter) en andere zaken. Deze derden zetten analytische/tracking cookies op jouw computer. Zo kunnen ook wij onze boodschappen bij de supermarkt blijven betalen en deze site blijven maken. Accepteer je de cookies niet, zullen verschillende delen van de website niet functioneren - Sorry.

Sluiten