Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Eindelijk een 1-inch camera in een smartphone

Met de release van de Xiaomi 12 introduceerde Xiaomi al haar visie op het gebruik van grotere beeldsensoren ten opzichte van meer megapixels. Iets waar wij heel blij van worden. Maar nu Xiaomi een deal heeft met Leica, doet het merk waar iedere mobiele fotograaf al jaren op hoopt. Een 1 inch beeldsensor in een smartphone!

Waar kennen we Leica van?

Leica is zeg maar wat Canon of Nikon is, maar dan met Europese roots en wat minder commercieel succes. Het is wel een bedrijf met een vaste fanbase en een waanzinnige hoeveelheid vakkennis. Leica wist zich ooit exclusief te verbinden aan Huawei, maar die deal is met de teruglopende markt van Huawei ten einde gekomen. En dat is goed nieuws voor zowel Leica als Xiaomi.

De rol van Leica

Natuurlijk ken je ook de samenwerking tussen Oppo, OnePlus en Hasselblad. Hasselblad is jaren geleden door DJI gekocht en houdt zich bezig met een stuk beeldverwerking op die smartphones. De rol van Leica lijkt echter veel grootser bij Xiaomi. Leica heeft naast een rol in de beeldverwerking, ook een rol in het optische systeem dat Xiaomi in haar smartphones plaatst.

Dit zien we terug in de Xiaomi 12S Ultra smartphone. Het nieuwe vlaggenschip met, zonder twijfel, het meest indrukwekkende camera-eiland dat we in jaren hebben gezien. De main camera is een 1 inch (jawel!) Sony IMX 989 beeldsensor met een dyanmische pixel size van 1.6μm tot 3,2μm. Hierdoor is deze camera in theorie waanzinnig lichtsterk en in staat om echt fijne details in een foto vast te leggen. Dit is dé stap richting het einde van klassieke fotocamera’s. Ga je filmen, dan is er zelfs ondersteuning voor Dolby Vision HDR.

Xiaomi Surge Chips

Bij Xiaomi werken ze ook hard aan eigen technologie. Met de Xiaomi Surge P1 chipset kan het toestel opladen met 67 Watt bedraad of 50 Watt draadloos en 10 Watt reversed charging. De Xiaomi Surge G1 zorgt dat dit kan met een batterij die bestaat uit een enkele cel en daarmee kleiner is dan gesplitste batterijen van andere merken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.