Logo GadgetGear.nl
ACT USB-C Adapter
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Komt de USB-C verplichting er komende week?

Er zit mogelijk goed nieuws aan te komen in Europa. In ieder geval voor alle merken die er al op voorbereid zijn. USB-C lijkt de nieuwe laadstandaard voor producten te worden en laders gaan in de ban.

Tenminste, het meeleveren van laders gaat in de ban. Nu maken merken als Oppo, OnePlus en Xiaomi nog furore met waanzinnig hoge laadsnelheden, maar daar heb je de bijbehorende lader wel voor nodig. Merken als Apple en Samsung maken ook stappen op laadsnelheid, maar verkopen de laders al enkele jaren als losse accessoire. Dat scheelt veel onnodige laders in keukenkastjes, maar is ook qua businessmodel interessant. Er passen meer smartphones in een container en de kostprijs van de adapter zit niet meer in de verkoopprijs van het product. Dat komt er gewoon nog bij.

Hoewel Apple qua verpakking weinig hoeft aan te passen, zal de nieuwe wetgeving Apple wel verplichten tot het dumpen van haar lightning standaard in ruil voor het universele USB-C. Moest Apple dan niet eerder al aan USB voldoen? Nee. Onder de oude wetgeving werden alle merken verplicht om ‘een’ USB aansluiting te gebruiken op telefoons. Van mini-USB ging men naar micro-USB en later dus USB-C. Apple ging van de 30-pins DOCK connector naar de lightning connector. De USB verplichting mocht Apple oplossen met een USB adapter die je bij het merk kon aanvragen. Die escape zal niet meer in de nieuwe wetgeving zitten. Apple zal snel over moeten op USB-C voor de iPhone.

Waarschijnlijk voelde Apple deze wijziging wel al jaren boven haar hoofd hangen. Hoewel de eerste iPads nog gebruik maakten van de DOCK connector en later de Lightning plug, ging de iPhone lang geleden al over op USB-C.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.