Logo GadgetGear.nl
Philips Fidelio B97
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Philips Fidelio B97 7.1.2 surround soundbar

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

 • Strak stukje design
 • Erg slim met losneembare zijspeakers
 • Erg goede PS Tune app
 • Fantastische audioweergave

THE BAD

 • Zeer gevoelig voor vingerafdrukken
 • Irritante statusled
 • Net niet handig display

Het concept van de Philips Fidelio B97 soundbar is zo slim, dat het al heel wat jaartjes meedraait. Het idee dat je de uiteinden los kunt trekken, om zo draadloze surround sound te bieden, maar ook een bluetooth speakerset voor onderweg. Het geluid is fantastisch, maar er zijn ook zeker een paar verbeteringen te bedenken.

Levering

De levering van de Philips Fidelio B97 is zeer compleet. Natuurlijk komt deze met een subwoofer en alle stroomkabels die je nodig hebt. De documentatie is redelijk volledig. Alles zit op en top netjes ingepakt. Je krijgt ook muurbeugels voor de soundbar en de zijspeakers. Let wel op dat als je de zijspeakers definitief achter je aan de muur gaat hangen, dat je zelf even een USB-C stroomvoorziening moet regelen.

Ontwerp

Het eerste dat opvalt, is hoe ontzettend lang (131CM) de soundbar is. Bij onze 55 inch Philips OLED 806 steekt hij echt nog een flink eind uit, zolang we de zijspeakers eraan laten zitten. Halen we die eraf, dan hou je 104CM over.

Het grootste deel van de speaker bestaat uit een zwartmetalen gril. Daarachter zitten meteen al de enorme hoeveelheid speakers en ook het statusdisplay van de set. Staat de soundbar uit, valt dit alles niet op, maar staat het status display aan, is het niet altijd even lekker afleesbaar. Irritant is de status LED. Zit jouw soundbar niet op WiFi, knippert die de hele tijd. Wie heeft dat bedacht?

Philips Fidelio B97 Display

Wanneer je de zijspeakers lostrekt van de soundbar, heb je metalen roosters die die magnetisch op de ‘open’ delen bevestigt. Dan ziet ook na loskoppeling alles er netjes uit.

De shiney zijpanelen lijken van metaal te zijn gemaakt en tot in perfectie opgepoetst. Nadeel is wel dat deze onderdelen extreem gevoelig zijn voor vieze vingers. Een ander nadeel is dat je deze metalen onderdelen ook hebt zitten op de losse speakers. Met ander woorden, hou de poetsdoek paraat, of accepteer de vieze vlekken op jouw prachtige speakers.

Philips Fidelio B97 Zijspeakers

(Draadloze) Aansluitingen

De zijspeakers van de Philips Fidelio B97 kunnen worden gebruikt als Bluetooth speaker, maar de hele soundbar zelf ook. Daarnaast kun je hem aansturen via Chromecast Audio, Apple AirPlay, Spotify Direct en als multiroom speaker via DTS Play-Fi.

Je krijgt drie HDMI aansluitingen, coaxiaal, optisch en zelfs analoog. Het moet dus wel heel raar lopen, wil je deze soundbar niet op een fijne manier kunnen integreren in jouw home cinema opstelling.

Wil he hem dieper integreren in jouw smart home? Ook dan kun je bouwen op de Philips Fidelio B97. De soundbar ondersteunt namelijk Google Assistent en Amazon Alexa. Sorry Siri, jij bent dus echt beperkt tot AirPlay.

Protocollen

Qua protocollen zien we ook echt hoe Philips zich met deze soundbar op het hoge segment richt. IMAX, IAX Enhanced, Dolby Atmos, dts en dtsX worden volledig ondersteund. Moderne streamingservices en consoles kunnen de soundbar dus optimaal aansturen.

Testopstelling

Wij plaatsten de Philips Fidelio B97 in een huiskamer, onder een Philips OLED 806 TV. De connectie tussen beiden verloopt over HDMI via één van de twee eARC poorten die de OLED 806 te bieden heeft.

De audio ervaring

Over het display en de statusled zijn we qua design dan niet heel erg te spreken, de soundbar laat zien dat er wel degelijk slimme productontwerpers rondlopen. Dat valt meteen op wanneer je de zijspeakers van de soundbar trekt. Aan de zijkanten komen dan nieuwe side-firing speakers tevoorschijn die er voor zorgen dat geluid mooi zijlinks over de muren kan walsen om zo een enorm brede soundstage neer te zetten. Buitengewoon slim audiodesign.

Philips Fidelio B97 Exploded View

Kijk ik film, dan merk ik dat de omhoog gerichte drivers gebruik maken van het plafond om het ruimtelijke geluid verder te vergroten. Ik voel me echt in de film. De details van de hoge tonen zijn kraakhelder terwijl de subwoofer subtiel, maar echt wel aanwezig is. Een heerlijk, soepel en duidelijk geluid zoals je van een flinke bioscoopzaal verwacht. Ook het stemgeluid van karakters in films wordt netjes weergegeven vanuit de soundbar.

Afstandsbediening

De soundbar komt met eenzelfde afstandsbediening als de Philips OLED 806 TV. Die twee zien er naast elkaar echt piekfijn uit. Heb je jouw TV via (e)ARC gekoppeld, kan kun je in principe de TV alles laten bepalen qua audio. Lekker comfy. In de praktijk gebruik je de afstandsbediening van de Fidelio dan bijna niet meer. Eventueel heb je ook nog de knoppen op de soundbar voor een paar snelle instellingen.

De apps

Wil je optimale controle over de afstelling van de soundbar? Dan download je de PS Tune app van Philips. Daarmee kun je tot op speakerniveau afstemmen hoe de soundbar moet reageren. Het enige dat we hier nog kunnen wensen is een roomEQ-achtige oplossing waarbij jouw smartphone de speakers kan afstemmen op basis van waar de soudbar ligt en jij zit.

Voor multiroom gebruik leunt Philips op dts Play-Fi. Dit is deels heel slim. Deels omdat de Play-Fi app na jaren nog steeds een draak van een ervaring is. Als Philips zijnde moet je toch iets gebruiksvriendelijker wensen. Daar staat tegenover dat deze speaker lief samenspeelt met alle andere Play-Fi speakers die je in huis hebt. Ook van andere merken.

Conclusie Philips Fidelio B97

De echte minpunten van de Philips Fidelio B97 zitten hem enkel in het productontwerp. De glanzende onderdelen die veel te gevoelig zijn voor vingerafdrukken. De irritante status LED en het net niet lekker af te lezen display. Daar buiten lijkt deze soundbar echt alles goed te doen. Er is geen high-end protocol dat niet wordt ondersteund. Integratie met meerdere audiobronnen en het smart home is geen enkel probleem en dan de audiokwaliteit. Daar is echt helemaal niets op aan te merken.

Philips Fidelio B97 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Eén reactie

 1. Hallo Arjan,

  Ik heb precies dezelfde opstelling. Wanneer Ik de soundbar en 65OLED806 TV aanzet zie ik dat de soundbar “E-ARC” knippert op het display. Deze blijft knipperen totdat een connectie tot stand is gebracht met de TV. wanneer de connectie tot stand is gebracht springt “E-ARC” terug naar “ARC”. Wanneer ik vervolgens de soundbar herstart activeert deze wel “E-ARC”. Hebben jullie dit probleem ook gehad? Enig idee waar dit aan kan liggen?

  Groetjes,
  Jeroen
  p.s.: De OLED806 heeft overigens maar 1 HDMI (HDMI-2) poort die E-ARC ondersteund. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.