Zeeman Albert
Zeeman Albert

Review Boya BY-XM6 S2, draadloze microfoonset voor interviews en meer

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Fraai ontwerp
  • Goed geluid
  • Gemakkelijk te bedienen
  • Erg compleet geleverd
  • Accuduur

THE BAD

  • Ontbreken windfilters lavalier
  • Lavalier klemmetjes kunnen beter
  • Drie losse USB-C kabels ipv octopus

Boya zal als microfoon merk voor velen onbekend zijn. Boya is een Chinees merk met een heel breed assortiment aan microfoons. De Boya XM6 2 is een set met twee zenders/microfoons en 1 ontvanger. Ideaal voor wie mobiel met smartphone of camera wil filmen en goed geluid ambieert.

Het is eerlijk om het Australische merk Røde de credits te geven voor de vele innovaties op microfoon gebied voor de serieuze hobby filmer of podcaster. Maar ook professionals die op hun centen moeten letten hebben dat merk omarmd. Met het groeiende marktaandeel van Røde zijn de prijzen ook licht omhoog gegaan. Daardoor is er een gat ontstaan voor andere merken die kwaliteit bieden tegen een scherpe prijs. Exact in dat segment wil Boya met hun Nederlandse distributeur met hun producten een marktaandeel opbouwen. Op AliExpress kan je veel andere en zeker nog goedkopere microfoons vinden. Waarschijnlijk heb je, net als wij, diverse Instagram advertenties langs zien komen met microfoons. Kortom de microfoonmarkt is geexplodeerd en de vraag is welke microfoons zijn goed. De Boya XM6 2 lijkt een goede optie alleen al omdat het door een gerenommeerd Nederlands bedrijf (Transcontinenta BV) wordt vertegenwoordigd in Nederland.

Uitpakken

In de doos zitten natuurlijk de twee zenders en een ontvanger. De zenders hebben een ingebouwde microfoon en zijn geschikt om een losse lavaliermicrofoon in te prikken. Boya heeft twee lavaliermicrofoons bijgesloten. Er zit ook twee mini-jack kabeltje sbij om de ontvanger in een geluid-in aansluiting van een camera (TRS-TRS) of smartphone (TRS-TRRS)te kunnen prikken. De zendertjes hebben een klem om deze aan de kleding te klemmen. Deze klemmen kan je ook gebruiker om op een cold-shoe aansluiting te bevestigen. De zenders en ontvanger hebben kleine schermpjes waarop de belangrijkste info is af te lezen. Voor de lavaliermicrofoons zijn er aparte klemmetjes bijgesloten en voor de ingebouwde microfoons zitten er kleine pluizige kapjes bij om de windruis te elimineren. Kortom de doos is compleet gevuld en alles ziet er goed uit en voelt solide aan. Als bonus zit er een draagtasje bij waar je alles in op kunt bergen.

Eerste indruk

Bij het uitpakken valt al op dat alles zorgvuldig verpakt zit en met folietjes is afgedekt om niets te beschadigen. Het materiaal is hoogglans kunststof en voelt goed aan. Na een maand gebruik zitten er nauwelijks tot geen krassen op. We bergen steeds alles op in het bijgeleverde zakje. Inclusief de USB-C kabeltjes die we gebruiken om alles in 1 keer te kunnen opladen. Wanneer we de zenders en ontvanger aanzetten, zien ze elkaar direct en verbinden ze automatisch. Het systeem werkt op de 2,4Ghz band en is daarmee in principe wereldwijd te gebruiken. Hoe minder wifi er in de buurt is, hoe beter het systeem functioneert. Het zal altijd automatisch de beste instelling opzoeken. Het bereik van het systeem is voldoende om iedereen te filmen die in beeld te zien is. Met twee zenders is het ideaal voor interviews, maar ook voor andere toepassingen waarbij je een audiobron voor sfeer naast de spreker wilt filmen. De kanalen kan je gemend opnemen of gescheiden. Wat gemengd is opgenomen, kan je natuurlijk niet meer scheiden. De microfoons zijn omni directioneel en moet je dus op het onderwerp richten. Let daarbij op bij de opname van je stem. De beste positie is op je borst op harthoogte. De eerste opnames zijn direct spot-on en klinken ronduit goed. Zonder bijgeluiden en zonder ruis.

Praktijk

De zenders en ontvanger kunnen ongeveer 7 uur op één lading werken. Op alle units is het volume instelbaar. Dat is vooral handig met de ontvanger die het geluid doorgeeft aan de camera of smartphone. Sommige merken zijn wat gevoeliger dan andere en dan is het noodzakelijk dat je het uitgangsvolume van de ontvanger kan instellen. Extra prettig is dat de ontvanger de mogelijkheid heeft om een hoofdtelefoon op aan te sluiten. De beeldschermpjes zijn in vol zonlicht ietwat lastig af te lezen. Natuurlijk zit er een handleiding bij het product, maar voor alle instellingen hebben we die niet nodig gehad. Het Boya XM6 2 systeem is ronduit intuïtief. De meegeleverde lavalier microfoons klinken goed, maar zijn door het gebrek aan een windkapje enkel alleen aan te raden bij gebruik binnen of in een windstille omgeving. De lavalier microfoons klinken ook ietwat schel. Het systeem legt zelf geen opnames vast. Let daar op wanneer de afstand tussen zender en ontvanger erg groot is. Tot 10-20 meter zal je nooit problemen ervaren.

Conclusie

Boya heeft met de XM6 S2 een draadloos microfoon systeem gemaakt wat professioneel geluid gemakkelijk en betaalbaar mogelijk maakt voor iedere hobbyfilmer of professional die op de euros wil letter. Het geluid en de accuduur zijn erg goed. De set is ook nog eens erg compleet. Enkel iPhone gebruikers moeten een Apple adapter kabeltje kopen.

Het Boya XM6 S2 systeem is in Nederland te koop voor 215 Euro. Online hebben wij het al gezien voor 190 Euro, maar dan is het de vraag of je Nederlandse garantie hebt. Een versie met 1 zender kost 169 Euro.

kopen


→ Check de laagste prijs bij CameraNu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.