Rajesh S. Chaitram
Rajesh S. Chaitram

Review: Sennheiser CX Plus True Wireless

Rajesh S. Chaitram beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Geluidsprestaties top
  • ANC-prestaties goed
  • Comfort prima

THE BAD

  • Batterijverbruik met transparantiemodus wat hoger dan gemiddeld

Enige tijd geleden kwam Sennheiser’s CX Plus True Wireless uit. De set is gericht op het segment van tussen de 100 en 150 euro. Een segment dat in principe niet eens zo vol zit met TWS opties en waar je als merk dus best een statement kan maken met een goed product.

 

Sleutelfeatures

  • Ruisonderdrukking en transparantie geluids-modi
  • Tot 8 + 16 uur batterijduur uit resp. de earbuds en case
  • IPX4 waterresistent (geen functionele problemen bij besproeiing met 10 l/min onder elke hoek)
  • Switchen van connectie met verschillende apparaten in de app
  • Gewicht 6 g per earbud en 35 g voor de laadcase
  • 1,5 uur voor 100% opladen, 10 minuten voor 1 uur speeltijd

 

Uitpakken

Als we de CX Plus uitpakken vinden we een korte USB-C-kabel welke branded is met een Sennheiser-logo, drie extra maten eartips en uiteraard de earbuds met laadcase.

 

Ontwerp

Bouw

De Sennheiser CX Plus is vervaardigd van mat-plastic. In vergelijking met andere in-ears die we recent getest hebben lijken ze wat meer robuust en bulky in plaats van ‘designy’. Niets dat lomp over komt of iets dergelijks, maar het viel wel op dat het design wat vierkanter is. Eigenlijk een design dat we tegenwoordig als typisch Sennheiser kunnen zien. Lekker herkenbaar worden ze daar wel van. Het geheel is stevig verpakt en de bouwkwaliteit hebben we dan ook niets over te klagen.

Earbuds

De earbuds die gebruikt zijn hebben we eveneens niets over te klagen. Ze zijn van een wat stugger signatuur dan je meestal bij earbuds meekrijgt, maar voldoende flexibel en blijven goed in de oren zitten als je de juiste maat hebt. Interessant vinden we ook dat er een kruis in de holte toegepast is. We merken dat dit goed werkt tegen oorsmeer dat wel eens op de gril van de bud terecht komt.

Comfort

Door het gewicht en de gekozen earbuds hebben we de CX Plus als een erg prettige set TWS-earbuds ervaren. We konden de set urenlang inhouden en zoals gezegd bleef deze goed zitten. Dit is zelfs het geval tijdens het joggen.

Case

De case komt wat bulky over (hoewel de grootte in werkelijkheid meevalt in vergelijking met andere opties), maar in termen van praktisch gebruik is het ontwerp top. Door de uitsparing rondom is de klep makkelijk te openen en door het stevige construct wordt deze goed open- en dichtgehouden en zal deze nimmer onbedoeld dichtvallen. We hebben geen voering in de klep, maar wel een zachte stopper, die de ervaring tijdens het sluiten niet goedkoop zal doen overkomen. De uitsparingen voor de earbuds zijn herkenbaar vormgegeven en de earbuds worden magnetisch op hun plek gehouden.

De laadcase moet het zonder draadloos opladen doen. Het is voor de gebruiker zelf om te bepalen of dit een enorm nadeel is.

Enerzijds zou je kunnen zeggen dat er altijd wel een USB-poort te vinden is, en dat draadloos laden de nodige nadelen heeft. Draadloos laden is inefficiënt, gaat trager en warmt je apparaten meer op wat een negatief effect heeft op de batterij. We hebben het verder niet over een apparaat dat je perse overal moet kunnen opladen zoals een telefoon.

Anderzijds moet je dan wel steeds een kabeltje hebben en meer opties is altijd goed. Verder hebben we meerdere opties gezien in deze prijsklasse die wel degelijk over deze feature beschikken.

Controls

De CX Plus maakt gebruik van touchsensitiveknoppen. Een goede keus omdat je met fysieke knoppen de buds vaak te veel in je oren drukt. De gevoeligheid van de knoppen hebben we niets over te klagen. Door de vorm van de earbuds is het probleem om per ongeluk een functie te activeren wanneer je je earbuds even aanraakt om ze beter in oren te drukken minimaal. De beschikbare controls zijn compleet, inclusief volumecontrols en terugskippen (functies die soms weggelaten worden). Je hebt alles wat je zou willen in termen van controls. Een mute-functie is het enige dat we kunnen bedenken dat sommigen zullen missen.

 

Connectie

Het connecteren van de CX Plus TWS ging zonder moeite zowel op ons testtoestel als de PC. Qua connectiesterkte hebben we ook geen negatieve zaken op te merken. De set beschikt helaas niet over multipoint-connectie om twee apparaten tegelijkertijd te kunnen gebruiken in combinatie met de headset. We vinden via de app echter wel ‘the next best thing’; de optie waarmee we kunnen kiezen met welk apparaat connectie gemaakt moet worden. Zo zien we in de app onze PC en telefoon staan, de twee apparaten waarmee de CX Plus getest is.

 

Geluid

Sennheiser heeft voor de CX Plus gekozen voor een platter signatuur. Er is dus geen nadruk op een van de frequentieregionen en de boel is prima in balans. We zijn eigenlijk best onder de indruk van de prestaties van de CX Plus. De bas lijkt het juiste effect te raken wanneer er een wat hardere beuk ingezet moet worden, maar detail is hierbij niet verloren gegaan; ook ritmische secties heeft de CX Plus geen moeite mee.

Dat er gekozen is voor een neutralere weergave betekent dat de middenfrequenties er niet zo uitsteken als bij veel andere sets. Vocals worden dus minder benadrukt. Mocht je houden van bijvoorbeeld HD-Voice-sets, zou je wellicht wat missen bij gebruik van de CX Plus. Hoewel vrouwelijke vocals bij dit soort sets eigenlijk vaak al snel de hogere regionen bereiken waar de CX Plus weer geweldig presteert. Misschien dat we specifieke popmuziek dat wat meer op vocals geënt is als het zwakke punt van de CX Plus kunnen benoemen, hoewel de ervaring ook daarmee nog steeds heel degelijk was.

De hogere frequenties kunnen we nog enthousiaster over zijn dan over de lage frequenties. Je merkt wel bij de weergave van de uiterste regionen dat deze wat naar beneden zijn bijgesteld, waarschijnlijk om de boel beter onder controle te houden. Buiten dat deel blijft ook in het hoog de transparantie van de CX Plus in orde; je hebt over het hele bereik het idee dat je hoort wat je moet horen.

Ruisonderdrukking

De active noise cancellation is redelijk on point en beter dan de meeste opties die we getest hebben in deze prijsklasse. We zouden zeggen dat monotone geluiden goed tot erg goed weggefilterd worden. Opties die 50 euro meer moeten kosten doen het niet veel beter. Bij minder voorspelbare geluiden wordt het verschil groter, maar het is niets dat ons doet zeggen dat die duurdere opties een veel betere ervaring zouden opleveren. Daarvoor moet je weer een prijsklasse hoger kijken.

Transparantiemodus

Met de transparantiemodus presteert de CX Plus naar het prijsniveau waar deze op zit. Geef je wat meer uit, dan heb je een merkbaar betere ervaring (mits je de juiste keus maakt), maar slecht zouden we de CX Plus nog steeds niet noemen. De omgeving is op zich redelijk hoorbaar, in situaties binnen zou het geen problemen moeten opleveren. Echter buiten zouden we afraden om afhankelijk te zijn van de transparantiemodus van de CX Plus. Tijdens het testen maakten we meermaals mee dat bepaalde geluiden niet gehoord werden, vooral van zaken iets (een paar meter) verder van ons af zich afspeelden.

Microfoon

De microfoonprestaties zijn ok te noemen. Demo:

We merken dat het basisgeluid weinig bijzonder is. Het is functioneel, je zou er langere gesprekken mee kunnen voeren, maar het verschil in kwaliteit met specifieke opties uit iets hogere prijsklassen en opties die uit hogere prijsklassen gezakt zijn tot ver onder wat de CX Plus moet kosten, doen het beter. We zouden de CX Plus niet aanraden voor bijvoorbeeld uitgebreide conference calls.

Positief kunnen we zijn over hoe omgevingsgeluid weggehouden wordt en eigenlijk presteert de CX Plus bijzonder goed in dit opzicht. Wellicht dat de toepassing van een simpeler microfoonconstruct in dit geval de positieve bijwerking heeft dat geluidsbronnen op afstand niet opgevangen worden? Dus dat het zwakke punt achter de transparantiemodus het sterke punt vorm achter hoe de CX Plus presteert in een omgeving met meer omgevingsgeluid? Aangezien Sennheiser niets zegt over het actief wegfilteren van geluid, lijkt dit inderdaad het geval te zijn.

 

Smart Control app

De Sennheiser Smartcontrolapp biedt de gebruiker de mogelijkheid de CX Plus te configureren en updaten. We zouden zeggen dat het uiteindelijk een redelijk simpele app is waar de meeste mensen wel mee uit de voeten kunnen. Het aantal opties is niet super uitgebreid, maar alsnog voldoende. De manier waarop de controls aangepast kunnen worden is overzichtelijk en doordat overige opties beperkt zijn en overal een kleine uitleg bij staat, spreken de opties voor zich. De equalizer is op zich een fijne toevoeging, maar het is wel jammer dat deze niet wat gedetailleerde aanpassingen toelaat. Verder snappen we niet zo goed waarom we twee grafische weergaven nodig hebben hiervoor.

De standaard profielen waaruit gekozen kan worden zijn op zich best aardig, maar aangezien de tuning al zo goed is, zouden we niet weten waarom je deze zou willen aanpassen.

 

Batterijduur

De CX Plus heeft een opgegeven batterijduur van 8 + 16 uur. Onder normaal gebruik werd deze batterijduur gewoon gehaald tijdens onze test. Wel merken we dat in de transparantiemodus, de batterijduur sneller naar beneden gaat dan we meegemaakt hebben met alternatieven. We denken dat we op 50% volume, de 6 uur dan niet eens halen.

 

Conclusie

De Sennheiser CX Plus stoot duidelijk boven zijn gewicht mee. Simpel gezegd, op basis van de audio hoef je echt niet te verwachten dat je voor 50 euro meer iets beters krijgt. Niet als je van een plat signatuur houdt. We hebben zelfs verschillende opties van over de 200 euro getest die niet op het niveau van de CX Plus zitten. Verder kunnen we ook positief zijn over het comfort. Als het om de transparantiemodus gaat, presteert de CX Plus naar zijn prijsklasse. Is dit een feature waar je veelvuldig van gebruik wil maken, zeker voor situaties buiten, dan valt aan te raden wat meer uit te geven voor een optie die beter presteert op dit punt. De microfoonimplementatie is er een die overeenkomt met wel meer opties in deze prijsklasse. Voordeel is echter dat omgevingsgeluid zelden een probleem zal vormen tijdens gesprekken.

Sennheiser - CX Plus True Wireless - Zwart kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.