Zeeman Albert
Zeeman Albert

Eerste indruk: Withings Scanwatch, het medische lab in een horloge

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

 • design
 • aantal metingen
 • precisie metingen
 • accuduur
 • app
 • platform

THE BAD

Withings behoort tot de top betreffende medische consumenten producten. Het Scanwatch horloge levert een ongelooflijke hoeveelheid gezondheidsinzichten met medische precisie. Het fraaiste is dat het ook nog eens een fraai klassiek ogend horloge is.

Schijn bedriegt als het dit Scanwatch horloge betreft. Dit fraai vormgegeven en mooi afgewerkte horloge zit boordevol sensoren voor diverse metingen. Natuurlijk zijn stappen te tellen en meet het horloge diverse sportactiviteiten. Vergeet je even een activiteit te starten, dan kan het zijn dat de kunstmatige intelligentie in de software de data als een wandeling of fietstocht herkent en zo labelt. Mar dit horloge meet ook de hartslag, kan een ECG meten, slaap registreren en het allerbelangrijkste in deze tijd: de zuurstofsaturatie meten. Indien er 5 keer achtereen volgens een waarde van minder dan 95% wordt geconstateerd, kan dit een indicatie van Covid19 besmetting zijn. Natuurlijk is het geen vervanging van de coronatesten, maar een extra hulpmiddel om in deze tijd extra alert te zijn.

Design

Het Scanwatch horloge valt allereerst op door de fraaie vormgeving. In alle aspecten kan het zich meten met de duurdere horloges die op de markt zijn. Maar vaak zijn dat geen slimme meetinstrumenten zoals dit slimme horloge. Withings was met de Activite de eerste fabrikant met een stappenteller die niet elke dag aan een lader moet. Dat horloge was in de eerste vorm al een design statement, maar oogde ietwat klein. De nieuwere generatie en het Steel HR horloge zijn daar geen uitzonderingen op. Aan een herenpols kunnen deze slimme horloges ietwat klein ogen. Het formaat van het Scanwatch is precies goed en toch unisex. Het horloge zit boordevol sensoren waardoor het niet een ultra dun horloge is, maar nog altijd dunner dan de vele masculiene smartwatches die te koop zijn met grote beeldschermen. Die dingen vreten energie. De Scanwatch heeft bij ons twee weken gewerkt voor deze opgeladen moest worden. Met deze frequentie kan je met een horloge een weekje er op uit zonder een lader mee te nemen. De laadkabel is wel specifiek ontworpen voor dit horloge. Indien je laadmogelijkheid bij je wilt hebben, hoef je enkel 1 kabel mee te nemen. Volgens de makers gaat het horloge een maand mee op 1 lading. Wij hebben wel heel veel demo’s gegeven en metingen gedaan wat de 2 weken accuduur kan verklaren. Zodra we langer het horloge testen zullen we een update onderaan dit artikel plaatsen.
Het horloge heeft een helder display om metingen en resultaten weer te wegen. Via dit display kan je ook diverse tijdfuncties starten. Bijvoorbeeld een stopwatch, kookwekker en wekker. In het display is als eerste de tijd en datum aanduiding. Super handig in het donker. Jammer dat je niet een tweede tijdzone kan weergeven. Dat zou voor wereldreizigers en mensen die in verschillende tijdzones werken/videobellen enorm helpen.

Metingen

ScanWatch controleert de hartslag en geeft meldingen over de gezondheid van het hart wanneer de hartslag atypisch is (te laag of te hoog) en als er onregelmatige ritmes worden gedetecteerd. Het algoritme is ontwikkeld in samenwerking met cardiologen en analyseert het hart zonder het leven te verstoren. Even snel een ECG meting maken is zo gedaan. Binnen zo’n 30 seconden is een ECG meting vastgelegd. Haast net zo gemakkelijk is het om de saturatie, ofwel de hoeveelheid zuurstof in je bloed, te meten. Wanneer dit 99%-100% is betekent het dat de opname door de longen optimaal is. Mensen met een longaandoening of corona hebben lagere waarden. Normaal wordt een soort knijper op een vingertop geplaatst. Met Scanwatch moet je zorgen voor goed contact op de huid en het horloge niet bewegen. Volgens de handleiding is strak het bandje dragen de optie. Wij merkten dat in de praktijk het prima werkt om een iets losser bandje te dragen en tijdens de meting met twee vingers de kast op de huid te drukken en stil te houden. In het display zie je duidelijk dat een meting loopt en het eindresultaat. Zoals je van zo’n horloge mag verwachten gaat de data direct naar je horloge en naar de cloud.
Het aantal type metingen in dit horloge is ongelooflijk hoog. Naast de diverse sport, hartslag, ecg en saturatie metingen, meet het horloge ook de nachtrust en een mogelijke ademafwijking. Deze meting was in beta tijdens onze test. Ook hier komen we later op terug als we het horloge langere tijd kunnen testen.

App

Het horloge oogt prachtig, maar de app en het online platform maken het horloge echt af. Withings heeft een schitterende app op Android en iOS. In de app worden overzichtelijk alle metingen weergegeven. Je hebt een dashboard maar ook detailschermen. De schermen en werkwijze zijn voorbeeldig. Je kan zelfs via de app een medisch rapport opstellen en dit naar een medisch specialist sturen. Op het PDF bestand zit ook een QR code. De ontvanger die deze code scant kreeg tijdens onze test een aanbieding, exclusief voor medisch professionals. Een slimme manier om zo bij de beroepsgroep de wearables van Withings te promoten.

Conclusie

Withings legt met de Scanwatch de lat voor deze categorie hoog. Qua mogelijkheden en medische precisie is dit hybride horloge ongekend. Onze eerste indruk is bijzonder positief. Een aanrader voor wie een fraai horloge met deze meetmogelijkheden zoekt. Een extra veilig gevoel in deze corona tijd dankzij de saturatie meting.

De Scanwatch is er in twee maten. 38mm (279,95 Euro) en 42mm (299,95 Euro).

 

 

kopen


→ Check de laagste prijs bij Withings Shop

2 reacties

 1. Dankjewel voor de heldere review Albert! Ik heb een vraagje over de scanwatch en ik dacht misschien weet jij het antwoord wel. Stel ik slaap en mijn hart of O2 niveau is ernstig afwijkend. Kan er dan een alarm afgaan die mij wakker maakt?
  Alvast bedankt!

 2. Mijn saturate is in de nacht laag, dat is bekend. Nu heb ik hartrevalidatie in het ziekenhuis en daar is mijn saturate tijdens fietsen ook laag : 92/92 %
  Als ik thuis ben meet ik de saturatie met de Withings , dan heb ik juist een goede saturatie 99 %.
  Ik vraag me af of de Withings goed meet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.