Zeeman Albert
Zeeman Albert

Review: Mac mini als ideale thuis vergader systeem

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

 • klein
 • geruisloos
 • snel
 • volwaardige Mac
 • 'mobiel'

THE BAD

 • beperkt aantal poorten
 • prijs
Wel of geen lockdown; we zitten meer thuis te werken. De CES beurs is net afgerond en zelfs daar zijn we voor virtueel op bezoek geweest. Hoe kan je dat net wat beter organiseren dan steeds van achter de laptop of pc? De Mac mini blijkt een uitkomst.

De Mac mini van Apple is al langer een computer die veel gebruikt wordt om aan te sluiten op een tv of projector. Het voordeel ten opzichte van een smart tv of Apple TV oplossing is dat je een volwaardige computer tot je beschikking hebt. Natuurlijk zijn er ook Windows alternatieven, maar als Mac fan wil ik toch echt liever een Mac aan de tv. De Mac mini heeft geen mini prijs. Voor de configuratie die wij voor ogen hebben ben je snel 1500 Euro kwijt. Wellicht volstaat een ouder model, maar voor de ultieme beleving hebben wij een unit ter test geleend van Apple. Het betreft een 2021 model M1 met 512GB aan opslag en 8GB RAM. Het resultaat is dat we onze bankrekening maar gaan aanspreken. Waarom? Lees vooral verder.

Teams

De virtuele kerstborrel stond voor de deur en wat is er leuker om vooral veel schermpjes op het beeldscherm te zien. Dan heb je om te beginnen een groot beeldscherm nodig. De Philips One van 58 inch is groter dan welk ander computerscherm in huis of op kantoor. Het idee was dus om de teams meeting op dat scherm te doen. Het ingebouwde Android TV systeem ondersteunt geen vergader apps. Waarom toch Google? Dat moet zo simpel zijn. Vervolgens bleek de Poly P5 USB camera niet herkend te worden door Android TV. Voor we t wisten zaten we in de obscure gaten van het internet te zoeken naar hacks en andere manieren om via Android TV de camera en software op de TV te krijgen. Tot het lumineuze idee kwam om een Mac mini aan te sluiten. Apple stuurde nog net voor kerst een test unit en de installatie leek snel klaar. Helaas dus. Er zat geen Apple toetsenbord of muis bij. Nergens in huis was er nog een usb toetsenbord met muis. De draadloze Apple muis werkte wel, maar het werd duidelijk dat je enkel met een muis de installatie niet rond krijgt. De volgende dag hebben we een draadloos Apple toetsenbord op de kop getikt en een half uur later zaten we in de eerste zoom en teams meetings op het grote scherm. Omdat ik nu vanaf de tv bank relaxed kan inbellen en vergaderen is vergaderen echt opeens iets relaxter. De ander ziet mij op de bank ipv een view van onder of andere typische laptop camera beeldhoek. Het idee werkte maar nu was de verfijning nog nodig. De camera moet dichterbij en audio kan ook beter dan met Apple oortjes.

Camera en geluid

Eigenlijk heb je een camera nodig die je op de tv kan plaatsen die dan vervolgens ook zoomen en wellicht een kleine pan/tilt beweging kan maken voor een perfecte uitsnede. In dit geval waren we beperkt tot het gebruik van de Poly P5 webcam met vaste lens. De Poly camera mist ook een schroefdraad om deze op een statief te plaatsen. Met wat knutselwerk en adapters is dat gefixt en is de uitsnede perfect. De camera staat nu voor de tv op een statief maar belemmert het zicht op de tv nauwelijks. Voor het geluid hebben we de Poly Sync20. Een microfoon een luidspreker in 1. Dit kastje leggen we naast ons op de bank en het geluid is voor zender en ontvanger perfect. In no time heb je dus zo een werkende setup van een Mac mini via HDMI aan de tv met een Poly P5 webcam en Poly Sync20 voor audio. Een aanrader. Onze teams meetings kunnen nu lekker vanaf de tv bank of stoel plaatsvinden, met op het scherm bijna altijd alle deelnemers.

Mac mini bonus

Voor onze test wilden we de Mac mini eigenlijk alleen gebruiken voor Teams/Zoom/etc virtuele vergaderingen en persvoorlichting. Nu we een Mac mini in huis hebben wilden we ook eens kijken wat nog meer mogelijk is.  De Mac mini 2021 is snel los te koppelen van de tv. HDMI, USB hub en voeding lostrekken en je neemt het kleine kastje mee naar een werkplek. Daar weer stroom, USB hub en scherm aansluiten en je kan met de volwaardige computer aan de slag. Video, fotobewerken etc gaat razendsnel met de nieuwste software. Direct is duidelijk dat de 2019 MacBook Pro echt langzamer voelt dan deze Mac mini . De computer is ook nog eens fluister stil. Het gebruiksnut zal voor iedereen anders zijn, maar de Mac mini voelt echt als een moderne computer die we eigenlijk slechts hebben getest als videovergader optie. In die setting is het echt een winnaar en voor iedereen die serieus remote wil werken of als MKBer een ruimte goed wil inrichten voor video vergaderen, is deze setting een aanrader.

Conclusie

De Mac mini is misschien overkill voor enkel video conferencing, maar wel een perfecte oplossing. Wie klik klak klaar wil zijn is de setup van een Mac mini  aan een tv met een Poly P5 webcam en Poly Sync20 een absolute aanrader.

3 reacties

 1. Als je een televisie gebruikt ga je voor een brede weergave neem ik aan. Als je een webcam met schroefdraad wil hebben, waarom de Poly P5 webcam dan aangezien deze dit niet heeft, en er andere opties zijn die dit wel hebben en ook een bredere FoV? Bijvoorbeeld de Elgato streamcam die jullie zelf ook besproken hebben?

  Om een apparaat van 1500 te gebruiken om alleen een vergadering-opstelling te runnen is overigens belachelijk. Als je perse een Apple-apparaat wil gebruiken voor deze opstelling die je feitelijk passief gebruikt, waarom dan niet gewoon een Macbook in iets als een dock met de aansluitingen die je nodig hebt?

 2. Frederik thanks voor de reactie. Zoals jij t beschrijft is idd 1500 Euro voor even webcammen erg veel geld. Je kan een MacBook gewoon naast de tv jeggen of een BookArc van TwelfthSouth gebruiken. Ik wilde m in de woonkamer uit t zicht in een smal kastje. De MacMini aan de tv heb ik ook gebruikt als hub voor muziek, fotos etc. Zaken die ik gescheiden wil houden van mn dagelijkse werkmac. Overigens volstaat een tweedehands macmini daarvoor.
  Mbt de camera, was het eenvoudig op te lossen met een adaptertje onder de cam. Ik heb eerder van Jabra een super webcam getest, maar vrijwel alles gaat retour naar t merk. Ook de camera die je noemt is getest door andere reviewer. Wij zijn vrijwilligers en reviewen spullen vaak thuis. De andere redacteuren zie ik 1 keer per jaar. Even spullen uitwisselen is dus niet mogelijk. We hebben geen redactiekast die uitpuilt met gereviewde spullen. Ik was blij de setup voor beeld en geluid van Poly ter test mee te kunnen nemen.

 3. @Albert Ah, duidelijk. Ik wist niet dat je deze setup daadwerkelijk toegepast had op basis van zaken die je vooraf tot je beschikking had. Was wel leuk geweest als je misschien wat grotere foto’s had geplaatst waarbij gevoelige zaken gecensureerd werden.

  Zou het ook wel interessant vinden als iemand van jullie eens een item zou schrijven waarbij het minimum gebruikt wordt voor een degelijke conference setup. Bijvoorbeeld Google Meet ondersteunt Chromecast. Betekent dit dat je met alleen een telefoon met wat minder geluid (camera van een telefoon is beter dan die van een webcam) toch iets voor soortgelijke toepassingen kan bereiken voor een fractie van het bedrag?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.