Review: JBL Quantum 350 Wireless gaming headset

JBL Quantum 350 Wireless

Na heel wat Razer, Steelseries en andere gaming headsets, mocht ik de afgelopen periode voor het eerst een gaming headset van JBL reviewen. Dat een eerste indruk niet super positief hoeft te zijn, weet de JBL Quantum 350 Wireless helaas te bewijzen.

Unboxing

Met een prijskaartje van een kleine honderd euro ontvang je deze headset samen met documentatie, een USB-C laadkabel en USB-A dongle. Wat opvalt is dat JBL in de verpakking relatief weinig plastics gebruikt. Complimentje daarvoor.

Ontwerp

Het eerste dat opvalt, is dat de headset super licht en plasticy aanvoelt. Een beetje het Action gevoel. De glanzende delen op de oorschelpen zijn op basis van dusdanig zacht plastic dat er al snel poetskrasjes in ontstaan. Maar dat is de eerste indruk.

JBL Quantum 350 Wireless

Wie mijn video bekijkt ziet namelijk hoe ik de headset buig en trek. En inmiddels heb ik er ook de nodige crashtests mee gedaan. De headset voelt dan wel heel goedkoop aan, hij blijkt oersterk. En dat is voor de gemiddelde ragegamer toch wel heel belangrijk.

JBL Quantum 350 Wireless

En dan het uiterlijk. Ja, daar scoort JBL ook echt wel punten. De headset bevat dan wel geen RGB, hij ziet er wel lekker premium uit. Hoe het de eigen merkidentiteit in het design stopt door gebruik te maken van oranje bedrading op zwart plastic is ook erg sterk en ook de binnenkant van de oorschelpen ziet er gewoon heel goed uit.

Bediening

De bediening van de headset gaat via de oorschelpen. Geen chinees-blauwe LED’s maar een keurige witte LED om je de status te laten zien. Ook dat oogt premium. De knoppen ogen door hun bulky uiterlijk weer wat goedkoop, maar zijn weer heel gemakkelijk te vinden op de tast. Dan is het toch een beetje de vraag wat belangrijker voor je is.

JBL Quantum 350 Wireless

Draagcomfort

Qua draagcomfort hebben we echt helemaal niets te klagen. Natuurlijk komt dit ook een beetje doordat de headset zo enorm licht is. Inderdaad. Het voelt goedkoop, maar het zit lekker. De oorkussens ogen een beetje grof afgewerkt, maar liggen ook heerlijk zacht om je oortjes heen. Man, wat is dit comfy!

Geluidskwaliteit

Wat willen gamers? Bass. Dus wat zit er veel in? Bass! JBL heeft de oorschelpen van deze headset duidelijk niet opgebouwd om te genieten van een lekker stukje muziek. Nee, dit gaat echt om entertainment. Gaming en zo nu en dan een filmpje. Daar is de audio echt op afgestemd en daarin klinken de forse 40mm drivers van deze headset echt geweldig.

De microfoon is een heel ander verhaal. Je krijgt er een foam kapje bij om spatjes en lichte windruis op te vangen. Maar dat kapje valt er door het ontwerp van de microfoon wel redelijk gemakkelijk vanaf. In hoeverre je gemakkelijk een nieuwe kunt bestellen hebben we niet onderzocht.

De microfoon zelf is prima, mits deze niet te dicht bij jouw mond zit. Ook zonder hard gevloek en getier kan hij al snel oversturen. Nee, dit is niet bepaald het wonder waar je op hoopt.

De audio wordt via een eigen 2.4GHz verbinding draadloos naar de headset gestreamd. Je kunt de headset helaas niet ook nog via Bluetooth aan bijvoorbeeld je smartphone of Switch koppelen. Jammer, maar helaas. Daar staat tegenover dat de verbinding wel retesnel is. Van lag is absoluut geen spraken bij deze headset. Games moeten daarvoor wel een surround sound track bevatten. Anders zal JBL een ruimtelijk geluid opbouwen waarbij het geluid van linksvoor en rechtsvoor komt met een echo tegen virtuele muren om je heen.

JBL Quantum 350 Wireless

Wil je minder bass in je headset? Of hele andere onderdelen van het geluidsspectrum naar voren halen? Dan kun je met de JBL Quantum Engine software de eigenschappen van de headset naar eigen smaak verder aanpassen.

De app van JBL ziet er lekker futuristisch uit en is extreem gemakkelijk te bedienen. Je kunt er ook naar smaak profielen in opbouwen.

JBL Quantum Engine software

Net als andere fabrikanten, heeft ook JBL een eigen PC app geschreven om het maximale uit je headset te halen. Dit is de JBL Quantum Engine. Deze heb je nodig om PC games in virtual surround te kunnen spelen. Wat tof is, is hoe je de virtual surround sound kunt testen. Sterker nog, in expert mode kun je hem echt fijn afstellen. Wel zien we dat in de vertaling naar Nederlands een klein foutje in de software terecht is gekomen. In expert modus kun je jouw hoofdomtrek opgeven om de audio aan te passen. Dit kan tussen de 10~20cm zijn. Als je als baby met een hoofdomtrek van 20cm wordt geboren, dan is de kans dat je het overleeft niet al te groot. We gaan er dus maar vanuit dat ze de afstand tussen de oorschelpen bedoelen.

Compatibility helemaal op orde

Als merk wil je natuurlijk dat kopers van jouw product zeker weten dat het werkt met hun favoriete software. JBL heeft keurig geïnvesteerd in certificering voor Discord. Daarnaast geeft het merk op de doos aan dat de headset compatible is met Skype en Teamspeak. Je kunt deze headset koppelen met Windows PC’s, PlayStation en Xbox.

Wil je hem verbinden met de Switch of een smartphone, moet je daar zelf even een USB-A adapter aan koppelen voor de dongle. Bij de Switch zit die USB-A aansluiting natuurlijk al in de hub, maar dan heb je het geluid al over de TV lopen. Heel eerlijk ben ik van mening dat JBL de compatibility met de switch eigenlijk niet op de doos zou moeten zetten. Wie er namelijk mee verwacht op straat te kunnen spelen heeft immers toch een uitdaging om het werkend te krijgen.

Conclusie JBL Quantum 350 Wireless

Hij voelt super goedkoop aan, maar is beresterk en kan duidelijk tegen een stootje. De knoppen zien er bulky uit, maar zijn gemakkelijk te vinden. De software is fijn en de drivers klinken fantastisch terwijl de microfoon weer een beetje iffy is. Je merkt, de JBL Quantum 350 Wireless is echt een concessieheadset en zeker geen overtuigende winnaar. Zeker niet binnen dit zwaarbevochte prijssegment waar merken als Razer, Steelseries en Logitech G toch echt veel sterkere producten weten neer te zetten. Hij klinkt dan wel geweldig, maar met de JBL Quantum 350 Wireless gaat het audiomerk de oorlog wat ons betreft niet winnen. Kom je deze headset ergens voor half geld tegen, dan is dat het enige moment waarop ik hem niet zou laten liggen. Volgende keer beter!

JBL Quantum 350 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 3 sterren.

THE GOOD

  • Zit zeer comfortabel
  • Erg goede speakers
  • Fijne software

THE BAD

  • Voelt heel kwetsbaar aan
  • Relatief krasgevoelig plastic
  • Relatief duur ten opzichte van de bouwkwaliteit

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

JBL Quantum 350 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl