Forza Horizon 4: LEGO Speed Champions geeft een complete nieuwe dimensie

Forza Horizon 4 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

We doen het niet vaak, het reviewen van DLC. Doorgaans houden we ons bij de game zelf en laten we deze daarna qua reviews los. Maar de Forza Horizon 4: LEGO Speed Champions was niet te missen en blijkt een DLC die een game op zich had mogen zijn.

Forza en Forza Horizon

Wat Gran Turrismo is voor de PlayStation, is Forza voor de Xbox. Al jaren. Maar op de briljante engine van Forza worden inmiddels twee series ontwikkeld. Het Forza Motorsport met een nummertje zoals Forza Motorsport 7 en… Forza Horizon. Waar Forza met een nummertje een bloedserieuze racing carrière is, is Forza Horizon al veel meer fun met dezelfde, realistische engine. Kijk ik naar mezelf, is dat laatste ook echt precies waar ik op zit te wachten.

Van Top Gear naar LEGO

Iedere serieuze racinggame moet samenwerken met de grote merken. Door de samenwerking op te zoeken met merken als Ford, Mercedes etc, krijgen de makers van de game de ruimte om de echte modellen in de game te zetten en om een de physics achter de bolides realistisch neer te zetten. Daarnaast worden er veelvuldig samenwerkingen opgezet met racecircuits om deze in de game te krijgen en natuurlijk met de muziekindustrie om de game van pompende beats te voorzien.

Sinds 2011 kijkt Microsoft al verder. In Forza Motorsport 4 op de Xbox 360 introduceerde het de samenwerking met Top Gear. Inclusief Jeremy Clarkson. In Forza 5, in 2013, kregen Richard Hammond en James May van Top Gear ook een plekje in de game. In Forza 6 en 7 volgden nog diverse DLC.

In Forza Horizon 3 liet Microsoft's team al de voorliefde voor speelgoed zien. Er kwam een DLC in samenwerking met Hotwheels van Mattel.

Voor Forza Horizon zocht Microsoft duidelijk ook naar een iconische partner. Iets anders dan een serieus medium dan Top Gear. Die partner lijkt gevonden in LEGO. Met LEGO Speed Champions heeft het Deense merk al overeenkomsten om vele bolides een officiële LEGO uitvoering te geven. Bovendien is LEGO er nooit in geslaagd om zelf een goede racinggame neer te zetten. Deze samenwerking blijkt goud waard.

Wanneer mag je LEGO Speed Champions spelen?

Maar eerst even een brandende vraag. Wanneer mag je LEGO Speed Champions spelen? Wanneer je Forza Horizon 4 alleen maar koopt om de LEGO wereld in te komen en een aversie hebt tegen echte auto’s, ga je een probleem hebben. Hoewel je LEGO Speed Champions al wel in het menu zal zien staan, is deze wereld niet direct beschikbaar.

Je krijgt namelijk de opmerking dat je eerst moet kwalificeren voor de herfst. Dit doe je door in Forza Horizon de nodige races te rijden en daarmee de nodige invloedpunten te verdienen. Je hebt er zo’n 3.600 nodig om te kwalificeren voor de herfstraces. Maar dan verschijnt LEGO Speed Champions ook meteen op de landkaart.

Realisme vs surrealisme

Wanneer je naar LEGO Speed Champions toe rijdt, gaat jouw bolide meteen op transport. Een moment later kom je in de wereld van LEGO terecht. Je ziet de eerste bolides en krijgt een prachtig filmpje te zien. Voor je het weet zit je achter het stuur van een Mclaren en niet veel later van een Mini. Allemaal in LEGO Speed Champions uitvoering natuurlijk. Je racet door de verschillende gebieden van de LEGO wereld en hoort natuurlijk regelmatig het woord Awesome vallen. Jep, deze is voor de fans!

Terwijl je door de plastic wereld knalt, merk je vrijwel meteen dat LEGO Speed Champions meer is dan enkel een wereld van blokjes. De Denen hebben namelijk ook de Lego humor meegenomen naar Forza Horizon 4. Gelukkig!

Het hele landschap zoals je dit van Forza kent lijkt omgezet in blokjes. Zelfs de weilanden vol bloemen zijn van het vrolijke plastic. En waar je in het echt veel aan ‘landscaping’ kunt doen (de natuur omploegen met jouw bolide), kun je dit ook in de LEGO wereld. De steentjes spatten binnen no-time om je heen.

En dan de gameplay zelf. Het voelt alsof Forza het kenmerkende rijgedrag van de bolides rechtstreeks heeft overgenomen van dezelfde modellen in de echte game. Hierdoor is het bijzonder fijn racen in het LEGO landschap.

Oog voor detail

Wat enorm opvalt, is het oog voor detail bij de ontwikkelaars. De plastic steentjes zitten netjes op elkaar, maar hebben soms wat krasjes van het vele spelen. De naam LEGO staat op de noppen en in doorzichtige noppen zie je soms de modelnummers staan. En dan de stickertjes. Hoewel die onrealistisch recht zijn geplakt, zijn het duidelijk stickers, met een andere glans dan de steentjes hebben. De wereld van LEGO oogt hierdoor zeer echt.

Ook leuk zijn de vele LEGO sets die we tegenkomen. Van boerderijen tot UFO’s. En ja, ook klassieke setjes die jaren teruggaan.

Lekker bouwen

Waar je in Forza Horizon 4 huizen moet kopen met credits, moet je ze in het LEGO landschap bouwen met echte steentjes. Deze steentjes moet je verdienen door bepaalde opdrachten uit te voeren. En dit is nou net waar de game voor kids wat lastig kan worden. Zo kunnen mijn koters prima racen in de wereld van LEGO en de Forza menu’s snappen ze ook wel. Kwestie van meekijken hoe pappa het doet. Maar lezen kan er maar één en die kan alleen lezen in het Nederlands. Engels zal nog een tijdje duren. Dus met de blokjes weten ze echt niet wat ze moeten doen. Net even jammer. Daarnaast zijn er nog meer speciale opdrachten zoals het verzamelen van energiecellen van ruimtewezens.

Conclusie: Forza Horizon 4: LEGO Speed Champions

Zonder twijfel is Forza Horizon 4: LEGO Speed Champions de beste LEGO racer ooit. Maar… voor jonge kinderen in Nederland is de kans groot dat deze simpelweg te moeilijk is. Het is één van de weinige LEGO games zonder Nederlandse vertaling. Al vinden de kids het al heerlijk om in het landschap rond te tuffen en vanalles te slopen. Hoe dan ook, de LEGO Speed Champions DLC geeft Forza Horizon 4 een nieuwe impuls, maar had misschien beter als zelfstandige game uitgebracht kunnen worden.

Forza Horizon 4 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • LEGO Humor
  • Realistische gameplay
  • Veel meer opdrachten
  • Ruimte om lekker te bouwen
  • Enorm LEGO landschap

THE BAD

Arjan Olsder
Sinds 2003 is Arjan Olsder actief als schrijver voor diverse online en offline publicaties. Daarnaast levert hij consultancy diensten voor diverse fabrikanten en bouwt hij websites voor digishock.

Evenementen

Copyright 2020-2022 MassMedium
Privacyverklaring
Cookies
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram