Logo GadgetGear.nl
Meta Quest 2
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Wat gaat een Oculus Quest Pro brengen?

In februari was er een interview met VP Facebook Reality Labs Andrew Bosworth. Vanuit het publiek werd gevraagd of Facebook niet met een hele dure Pro versie van de quest zou kunnen komen, die echt alles zou bieden wat er op VR mogelijk is. Met een dikke knipoog naar de camera antwoordde Bosworth dat het een interessante gedachte is.

In een ander interview in April gaven Bosworth en John Carmac aan dat een Oculus Quest 3 nog heel ver weg is. Sterker nog, enkele weken geleden kreeg de Oculus Quest 2 een refresh met veel meer opslagruimte dan het originele model. De twee gaven aan dat Facebook van plan is om de Quest 2 nog heel lang in leven te houden. En waarom niet? Hoewel het optiek van de originele Oculus Quest beter is dan dat van de twee, is het display van de twee wel weer een stuk beter. Net als de rest van de hardware. Bovendien wist Facebook de Quest 2 op deze manier veel betaalbaarder te houden. Hoe dan ook, dit jaar zullen we geen opvolger zien van de Quest 2.

Oculus Quest 2

In september vond Redit gebruiker Reggy04 in de firmware van de Oculus Quest echter referenties naar een Quest Pro model. Dat de Quest Pro al in de firmware zit, zou kunnen betekenen dat we komend jaar al een Pro model mogen verwachten van Facebook. Maar wat mogen we dan verwachten?

Hier op de redactie van GadgetGear.nl zijn we best fan van de twee eerste Oculus Quest brillen. En nee, we verwachten niet dat je meer privacy krijgt in een Pro model. We verwachten wel veel andere toffe dingen. We hebben alle verwachtingen ondergebracht in de hoofdstukken ‘waarschijnlijk’ en ‘minder waarschijnlijk’.

Waarschijnlijk

We verwachten dat Facebook voor de Oculus Quest Pro weer gebruik zal maken van hetzelfde optische systeem dat we zo fijn vinden in de eerste Oculus Quest. Dus gewoon ieder oog een eigen display en een dynamisch in te stellen lensafstand. Zelfs als ze dezelfde kwaliteit displays gebruiken als in de Quest 2, zou dat een Pro al heel veel fijner maken. In maart liet Bosworth al weten dat hij in ieder geval hogere displays zou willen introduceren om gamers nog dieper in de VR beleving mee te nemen. Dit omdat de 100-graden breedte die er nu is, al ruim genoeg zou zijn. Daar zijn wij het helemaal mee eens.

Iets anders dat heel goed zou zijn, is de ondersteuning voor oog- en gezichtstracking. Zo kunnen apps beter inspelen op waar je naar kijkt, maar is het ook mogelijk om jouw gezichtsuitdrukkingen op jouw avatar te plakken. Ideaal bij mulitplayer avonturen. In juni vond YouTuber Basti564 verwijzingen naar deze technologie in de firmware. Nodeloos om te zeggen, zal deze technologie meer vragen van de chipset, die beter gekoeld moet worden en mogelijk meer stroom nodig heeft.

Voor een plezierige ervaring mag een bril uiteraard niet te zwaar of te heet worden. Dus daar heeft Facebook echt nog wel een uitdaging liggen. In de Quest 2 ligt de Snapdragon XR2. Dit is een voor VR aangepaste uitvoering van de Snapdragon 865 die we in die tijd in alle vlaggenschip smartphones zagen liggen. Hoewel vlaggenschip smartphones inmiddels al over zijn op de Snapdragon 888, is daar nog geen XR variant van voor VR headsets.

Wat we ook mogen verwachten is lensdiepte aanpassing. Ook hiervoor heeft Reddit gebruiker Reggy04 aanwijzingen gevonden in de firmware van de bril. De lensafstand bepaald hoe groot de hoek is waarmee je kijkt naar het VR beeld. De Valve Index VR bril heeft dit al.

Minder waarschijnlijk

In de optische industrie wordt steeds meer met flexibele lenzen gewerkt. Hierdoor kan de sterkte automatisch worden aangepast op het doel. Zo zien wij deze lenzen in smartphones voor een meer vloeiende focus, maar ook de opticien heeft steeds vaker meetinstrumenten die op deze manier uiterst nauwkeurig de sterkte van een bril kunnen bepalen. In derdewereldlanden wordt deze technologie gebruikt om goedkope brillen te maken die enorm lang meegaan. Immers kunnen ze worden bijgesteld bij verslechterend zicht. Hoewel deze technologie tof zou zijn voor brildragende VR liefhebbers, verwachten we niet dat Facebook dit zal implementeren. We verwachten gewoon weer een briladapter.

Facebook connect zal op 28 oktober worden georganiseerd. Hoewel het mooi zou zijn, verwachten we daar nog geen aankondigingen van nieuwe Oculus Quest hardware. Zeker niet gezien de refresh van de Quest 2 die nog zo jong is.

Oculus Quest Pro kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Eén reactie

  1. Ik ben erg benieuwd wanneer de nieuwe variant van Oculus uitkomt. Wat mij betreft heeft Oculus de perfecte balans tussen kwaliteit en prijs. De HTC Vive is ontzettend mooi, maar ook ontzettend duur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.