Logo GadgetGear.nl
Facebook Marketing
Picture of Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

Zo maak ook jij kans op een schadevergoeding van Meta

Het is weer zo ver. De consumentenbond stapt opnieuw namens Nederland naar de rechter. Niet alleen om de rechten van Nederlandse gebruikers op Facebook en Instagram beter te beschermen, maar ook om een schadevergoeding op te halen. En jij kunt ook een vergoeding claimen.

Class Action

Het gaat om een gezamenlijke claim van de Consumentenbond en de Data Privacy Stichting (DPS). Op dit moment hebben 250.000+ Nederlanders zich al aangemeld voor deze massaclaim. Daarbij is het mogelijk om 1 à 2 claims in te dienen. Van beide claims gaat een klein, maar onbekend percentage naar de stichting. Lukt het niet een schadeclaim in te dienen, dan kost het je niks.

Heeft het kans op succes? Vorig jaar wonnen de twee nog een zaak tegen Facebook zonder compensatie voor gebruikers. Facebook kreeg wel een prent van meer dan €17.700 aan proceskosten om te vergoeden. Nu lijkt de Nederlandse rechtspraak niet heel erg van de mega uitkeringen, maar er is wel een substantiële kans op winst.

Ben je een Facebook gebruiker na 1 april 2010?

Gebruikte je Facebook na 1 april 2010? Dan ga je mee in de claim voor €750 voor ‘alle schadelijke gevolgen van het verzamelen en gebruiken van persoonsgegevens’.

Gebruikte je na 25 mei 2018 Facebook of Instagram?

Daarnaast nog eens €500 voor een claim op basis van ‘de illegale doorgifte van gegevens naar de Verenigde Staten’. Die claim kun je aan meedoen op het moment dat je na 25 mei 2018 gebruik maakte van een Facebook of Instagram account. Samen zijn de claims goed voor €1.250. Je kunt je voor één of beide claims aanmelden. Dat doe je hier.

Jouw persoonsgegevens worden wel verwerkt bij Google

Meld je jezelf aan? Dan is het goed om te weten dat de twee jouw data verwerken op de servers van Google. Op basis van de CLOUD Act wetgeving, kunnen jouw gegevens in theorie opgevraagd worden door Amerikaanse overheden. Het is jammer om te zien dat de Consumentenbond en DPS niet kiezen voor Nederlandse webhosting.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.