Q&A WordPress 5.8 stopt IE11 ondersteuning

IE11 met GadgetGear.nl

Het marktaandeel van Internet Explorer 11 gebruikers op WordPress websites is onder de 1% gedoken. Een goede reden voor het team achter WordPress om de ondersteuning per WordPress 5.8 stop te zetten. Dit kan impact hebben op websites.

Het stopzetten van ondersteuning kan zowel voor- als nadelen hebben voor gebruikers van WordPress websites. Arjan is niet alleen hoofdredacteur van GadgetGear.nl, maar ook onafhankelijk website adviseur bij WEB WINGMEN. Tijd om hem eens uit te vragen over de positieve en negatieve gevolgen van deze stap.

[Q] Allereerst, waarom zet WordPress deze stap?

[A] Bij WordPress draait alles om inclusie; de mogelijkheid voor zoveel mogelijk internetgebruikers om websites te kunnen bezoeken. Je wilt dus ook oudere browsers zo lang mogelijk kunnen ondersteunen. Nu Internet Explorer 11 gebruikers minder dan 1% van de WordPress bezoekers vormen, schiet je dus een relatief beperkt deel van de doelgroep af met als voordeel dat je het populaire CMS verder kunt ontwikkelen.

[Q] Wat zijn de grote voordelen van het stopzetten van IE11 ondersteuning?

[A] Om oudere browsers te ondersteunen, sturen WordPress websites heel veel extra code mee. Met name voor CSS en Javascripts. Door de ondersteuning voor IE11 te beëindigen, hoeft dit niet meer. Alle scripts worden kleiner. Minder code staat gelijk aan meer snelheid, maar ook aan een grotere veiligheid voor de website en de bezoeker. Daarnaast speelt ook mee dat Google een hekel heeft aan overbodige code en daar WordPress websites op afstraft.

[Q] Welke nadelen zitten er aan het laten vallen van IE11 gebruikers?

[A] De terugloop van IE11 gebruikers zit hem vooral in dat gebruikers van Internet Explorer door Microsoft actief worden verzocht over te stappen op Microsoft Edge. Een nieuwe browser op basis van dezelfde Chromium engine die ook in Google Chrome zit. De ontwikkeling van de twee gaat behoorlijk gelijk op en versnelt daarmee de ontwikkeling van nieuwe webstandaarden.

Echter… er zijn wereldwijd vele organisaties met IT policies die niet gericht zijn op innovatie, maar risicobeperking. Dat is vaak een heel bewuste keuze. Personeel bij dergelijke organisaties mag eenvoudigweg niet die stap maken.

Niet verrassend, zit een groot deel van het personeel dat oudere browsers moet gebruiken, bij overheden en bij andere enorme organisaties. Als dat jouw doelgroep is en je hebt een WordPress website, is het dus opletten geblazen.

[Q] Wat kun je doen als dat jouw doelgroep is?

[A] Je moet eigenlijk een kopie van de site maken en die zo snel het kan moeten upgraden naar WordPress 5.8. Meestal zijn beta versies al vroeg beschikbaar. Met IE11 ga je zelf testen welke delen van jouw website het wel of niet doen. Wat niet werkt, moet je dus aanpassen. Dit kan betekenen dat veel mooie interactiviteit verloren gaat. Dat is dan maar zo.

[Q] Wat zijn andere hoogtepunten waar je naar uitkijkt in WordPress 5.8?

[A] Naast het uit faseren van IE11 staan er nog vele andere prestatie verbeterende veranderingen op de planning. Zo gaat WordPress beter om met pagina caches. Met name grote websites zoals Gadgetgear gaan hier enorm van profiteren. Het is alleen wel zo dat cache plugins hiervoor nog moeten worden aangepast. Het ken dus nog weken na de lancering van WP 5.8 duren voor je hier de vruchten van plukt.

Een ander groot voordeel is dat WordPress zelf .webp gaat ondersteunen. Dit is een veel snellere variant op de bekende jpg en png afbeeldingen. Ja, webp is alweer ingehaald door formaten als HEIFF, maar daarvan is de ondersteuning in browsers nog heel slecht. Dit is dus een enorme stap vooruit. WordPress kan met de image_editor_output_format nu zelf webp afbeeldingen genereren. Daar heb je geen plugin meer voor nodig. Jouw server moet dan wel over GD of ImageMagick beschikken, maar dat is vrijwel altijd het geval. Let wel, alleen ImageMagick kan bewegende beelden als in gifjes omzetten in webp. Wanneer de browser niet met webp overweg kan, zal het originele beeld worden gebruikt.

[Q] Ik krijg het gevoel dat deze udpate vooral gericht is op de snelheid van websites?

[A] Dat klopt. Dit is een punt van zorg onder de WordPress gebruikers. Google rekent steeds harder af met trage websites omdat er teveel websites zijn met even goede content. Door voor het hele SEO spel is dit belangrijk. Bovendien heeft WordPress last van partijen als Jimdo, Wix en Webflow. Het is niet heel lastig om sneller te zijn dan deze partijen. Dus het is ook nog eens een goed argument om de concurrentie buiten de deur te houden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.