WordPress en Tumblr. logo's
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

OpenAI en Midjourney mogen scrapen op Tumblr en WordPress.com sites

Automattic, de eigenaar van de blognetwerken WordPress.com en Tumblr, heeft een deal gesloten met zowel OpenAI als Midjourney. Het gevolg is dat content op de blogs binnen dit netwerk, door de AI bedrijven als trainingmateriaal gebruikt mogen worden.

Automattic is niet de eerste die een deal sluit om trainingsmateriaal te leveren aan AI’s. Zo sloot Google bijvoorbeeld een deal met Reddit om de inhouden van het netwerk te mogen gebruiken. Door content te plaatsen op een dergelijk netwerk, geef je in veel gevallen een deel van jouw auteursrecht op.

Voor WordPress.com en Tumblr is het niet zo dat je in de kou komt te staan en angstig jouw blogs eraf hoeft te trekken. De deal omvat namelijk ook dat auteurs van de blogs een opt-out kunnen kiezen.

Een opt-in is natuurlijk een plezieriger route voor al die blogeigenaren, maar de kans is heel klein dat er dan voldoende content vrij komt voor AI’s om op te trainen. Bovendien verliest Automattic, met name op Tumblr, miljoenen per jaar om de dienst in de lucht te houden. Met deze deal zouden kosten en opbrengsten weleens met elkaar in balans kunnen komen.

Daarnaast moeten we niet vergeten dat een groot deel van de wereld echt behoefte heeft aan slimme AI’s en die moeten ergens hun trainingdata vandaan halen.

Toch loert er een veel groter gevaar nu Automattic en Reddit al over de dam zijn. Er zijn legio gratis website bouw tools die op zoek zijn naar extra manieren om te verdienen aan hun gebruikers. Denk aan Wix, Jimdo en Webflow. Ook die kunnen de keuze gaan maken om de inhouden van gebruikers te verkopen aan AI.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.