Logo GadgetGear.nl
Sony WF-1000XM4
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Sony WF-1000XM4 de beste ruisonderdrukking

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Extreem lange accuduur
  • Tot 990kb audiostreaming!
  • De beste ruisonderdrukking
  • Waanzinnige geluidskwaliteit
  • Draadloos laden

THE BAD

  • Gesprekken kunnen net iets beter
  • Geen multipoint ondersteuning

De Sony WF-1000XM3 oordopjes werden na hun release op vele publicaties verheven tot de referentie van wat mogelijk is in een true wireless headset.  Kan het dan heel veel beter? Nee, maar de Sony WF-1000XM4 weet er wel weer een schepje bovenop te doen.

Unboxing – Lekker groen

Sony heeft sinds de 00’s al oog voor de natuur. Met name de smartphonedivisie liep altijd voorop met haar GreenHeart. Water gebaseerde inkten en het minimaliseren van de hoeveelheid verpakkingsmateriaal stonden voorop. Bij de verpakking van de Sony WF-1000XM4 gaat Sony nog veel verder. Letterlijk al het plastic is vervangen voor papier. Alleen het wikkeltje, dat plakband moet vervangen, is premium papier met een premium print. De rest is allemaal gerecycled, maar wel heel mooi.

Maar wat krijg je in het doosje? Heel veel documentatie, maar ook een voucher voor een 360 Reality ondersteunende streamingdienst naar keuze (het zijn er drie). Daarnaast de oordopjes met twee setjes siliconen eartips en een setje eartips van memory foam. Die oordopjes zitten in een doosje dat ook dienst doet als powerbank. Geen lader, geen kabel. Niets dat je waarschijnlijk al genoeg hebt. Uiteraard bespaart dit ook wat op de productiekosten, maar het milieuaspect is ook een goed verhaal.

Design

De matgrijze verpakking van de Sony WF-1000XM4 blijkt 100% in lijn met de materiaalkeuze voor de rest van de oordopjes. Tenminste, ik heb de witte versie ontvangen. Die eigenlijk meer grijs dan wit is. En dat is prima.

Sony heeft afstand genomen van glanzend plastic. Er is gekozen voor gematteerd plastic, wat eigenlijk veel meer high-end oogt dan haar voorgangers. Het formaat is met zo’n 10% geslonken. Nee, je kunt nog niet met de oordopjes in slapen. Daarvoor zijn ze echt nog te bulky. Tenminste, wanneer je een zijslaper bent.

Opvallend in het ontwerp zijn de koperkleurige elementen op het oordopje. Hierin zitten de belangrijkste microfoons van de headset. Het Sony logo is subtiel op de rand gezet waardoor het amper nog zichtbaar is. Het productontwerp mag voor zich spreken.

Met de behuizing van de Sony WF-1000XM4 hoef je ook niet bang te zijn voor een druppeltje water. De behuizing van deze oordopjes is IPX4 gecertificeerd. Dus bij regen mag je ze gewoon inhouden.

 

Ik benoemde al de memory foam eartips. Hoewel je daar maar één maat van krijgt, zet Sony hier wel sterk op in. De memory foam eartips van Sony zijn een stuk kleiner dan wat we kennen van andere merken. Doordat ze wat langwerpiger zijn, maken ze over een mooie lengte contact met de gehoorgang.

Ook het doosje is een stuk gekrompen ten opzichte van haar voorganger. Sony heeft het ontwerp met maar liefst 40% weten te laten slinken. Stiekem was dat ook echt wel nodig. Sony ligt met dit slanke doosje keurig in lijn met wat andere fabrikanten doen.

Achterop het doosje zit een USB-C aansluiting om het doosje en de oordopjes op te laden. Toch hoef je niet met stekkers te klooien. De case biedt ook ondersteuning voor draadloos laden via qi. De oordopjes worden keurig geladen wanneer je ze in het doosje doet. Met magneetjes worden ze netjes op hun plek gehouden.

Actieve ruisonderdrukking

Actieve ruisonderdrukking is inmiddels gemeengoed geworden. Vrijwel ieder merk biedt het aan. Toch is het vooral een markt geworden van technologie inkopen en implementeren. Er zijn maar weinig merken met slagkracht om zelf uit te vinden. Te ontwikkelen. Te innoveren en vooral te durven een andere kant op te kijken.

Toen Sony de demo gaf, viel me meteen op dat Sony met twee microfoons aan de slag ging. Beiden naar buiten gericht, waar merken als Huawei en Razer zich op dit moment storten op de combinatie van feedforward en feedback microfoons die onder anderen de gehoorgang helemaal in kaart proberen te brengen. Dat verhaal klinkt veel logischer en beter dan de route die Sony met de Sony WF-1000XM4 inslaat.

Het geheim zit hem misschien niet zo zeer in de microfoons die Sony heeft geplaatst, maar nog meer in een nieuwe, eigen chipset. De Sony V1. Deze chipset zet de feedback van de microfoons om in tegengeluid om omgevingsgeluid weg te drukken uit het signaal. Iets dat op zo’n kleiner schaal als dit al vrij lastig is.

Voor het gros van de merken zit de acceleratie in ruisonderdrukking in het wegdrukken van repeterende geluidspatronen. Die zijn herkenbaar en daarmee voorspelbaar. Denk aan motorgeluiden, constante windruis etc. Onverwachte geluiden zijn heel veel lastiger om weg te drukken.

Hier zit het knappe van wat Sony doet met de nieuwe V1 chip. Het lukt Sony om ook onverwacht geluid met redelijk veel succes op tijd weg te drukken. Hierin spelen de memory foam eartips ook wel een belangrijke rol, maar die kennen we ook van andere true wireless headsets en zijn daar toch minder effectief dan bij deze Sony’s.

Of ik nou op een druk kantoor zit, in de bus of in bed lig, het werkt. De headset drukt zoveel ruis weg dat ik het letterlijk niet merk als iemand naast me een gesprek met me start. Er is maar één moment waarop de ruisonderdrukking het echt moeilijk krijgt. Dat is op de fiets. Dan zijn deze oordopjes wel wat gevoelig voor windruis.

Audioprofiel

Sony kiest er bij het tunen van haar headsets bewust voor om niet voor de audiofiel te kiezen. Sony kiest voor het gemiddelde publiek. Daarvoor houdt het trends in de muziekindustrie in de gaten. Het geluid van de Sony WF-1000XM4 is daarmee opnieuw wat warmer en voller geworden dan haar voorganger.

Het gevaar van een wat diepere sound is dat de drivers in headsets nogal eens willen oversturen. Bij de Sony WF-1000XM4 is dat zeker niet aan de hand. Terwijl de diepere bass wordt gegenereerd, zet de headset moeiteloos ook crispy vocals neer.

Onder audiofielen is er altijd een afgunst geweest richting bluetooth. Het is een digitaal signaal waar altijd compressie overheen moet. De WF-1000XM4 biedt ondersteuning voor Sony’s eigen LDAC codec. Hiermee is het mogelijk om audio met een kwaliteit van 990kpbs te beluisteren. Dat mogen we onderhand lossless noemen.

Voor LDAC hoef je geen Xperia smartphone in je broekzak te hebben. Wanneer je de developer opties van jouw Android activeert, ontdek je al snel dat de gemiddelde Qualcomm smartphone standaard is voorzien van LDAC ondersteuning. Door die te selecteren haal je al snel het maximale uit de verbinding tussen de oordopjes en jouw smartphone. Daar staat wel tegenover dat je zo’n 20% energiezuinigheid inlevert ten opzichte van andere protocollen.

360 Reality Audio en Dolby Atmos

Ook tof is hoe deze headset omgaat met Dolby Atmos en 360 Reality Audio. Ik heb met de voucher Tidal geactiveerd. Deze dient bevat muziek met beide technologieën. Deze zetten de muziek namelijk om in een echte sound stage. Je krijgt dus een virtuele 360-graden audiobeleving in muziek, waar we al jaren stereo gewend zijn. Het verschil tussen Dolby Atmos en 360 Reality Audio van Sony zelf is daarbij enorm. Om optimaal te genieten, moet je wel echt de Sony app downloaden. Daarmee moet je jouw oren eerst mappen, waardoor de headset beter wordt afgestemd op jouw gehoorgang.

Bediening

De Sony ooropjes werken met touch bediening. Daar gaat Sony heel slim mee om. Leg je jouw vinger op het linker oordopje, dan schakelt deze direct naar ambient modus. Met andere woorden, de microfoons mixen het geluid om je heen met de werkelijkheid. De rechter oordop gebruik je weer om gesprekken aan te nemen, muziek te pauzeren etc.

Extreme accuduur

En dan nog een wowfactor; de accuduur. De oordopjes zelf houden het zo’n 8 uur vol. Zonder tussentijds laden. Heel eerlijk, dit is zo lang dat ik de afgelopen twee weken nooit een leeg oordopje heb ervaren. Als ik ze niet gebruik, berg ik ze namelijk weer op in het doosje en worden ze weer verder opgeladen. Tsjah… dat heb ik weleens anders meegemaakt bij bepaalde merken. En dat is dus met ruisonderdrukking aan. Zonder kun je 12 uurtjes door.

De powerbank in het doosje is goed voor twee keer volledig opladen. Met andere woorden, 24 uur met ruisonderdrukking en 36 uur zonder.

De downers

En dan is er toch iets waar Sony de plank volledig misslaat. We zitten in 2021. Vrijwel iedere Aziaat heeft het in zijn of haar headset gestoken, maar Sony niet. Ik heb het over Bluetooth Multipoint ondersteuning. Het is niet mogelijk om met meerdere apparaten tegelijk te verbinden. Dus snel schakelen tussen de telefoon en de laptop behoort helaas niet tot de mogelijkheden van deze verder superieure headset… kak!

Er is ook nog iets anders waar Sony nog kan verbeteren met haar oordopjes. Namelijk de gesprekskwaliteit. Zo nu en dan krijg ik toch klachten van mensen die ik aan de telefoon heb. Het signaal lijkt af en toe wat te rommelig te zijn. Sony gebruikt zowel beamforming microfoons als kaakboongeleiding om te weten wanneer jij spreekt, maar heeft hier toch ook nog een klein verbeterpuntje liggen.

Conclusie Sony WF-1000XM4

Het aloude Sony weet met de prijzige Sony WF-1000XM4 de absolute benchmark neer te zetten. Maar dan heb ik het alleen over waar het echt om gaat. Dus perfecte audio en perfecte ruisonderdrukking in combinatie met een lang uithoudingsvermogen. De gesprekskwaliteit kan nog iets beter, maar we missen vooral de bleutooth multipoint ondersteuning. Die hopen we in de volgende generatie te zien. Waarom geven we toch 5 sterren? Omdat het uiteindelijk gaat om de audio. Perrrrrrrfect!

WF-1000XM4 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.