Xiaomi Mi Mix 3
Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

Xiaomi klaagt de VS aan om NDAA plaatsing

Xiaomi werd onlangs op de zwarte lijst geplaatst door de VS. Het bedrijf zou banden hebben met het Chinese leger. Hoewel het niet direct de sores oplevert die Huawei over zich heen heeft gekregen, laat het Chinese smartphonemerk wel meteen haar tanden zien. Het klaagt het Amerikaanse ministerie van defensie aan alsmede het ministerie van financiën.

De lijst waar het om gaat is de NDAA. Daarop staan de Chinese bedrijven die banden zouden onderhouden met het Chinese militaire regime (CMCC). Xiaomi werd op 14 januari, nog onder de regering Trump, op die lijst geplaatst. Huawei en ZTE staat op de entiteitenlijst. Daarop staan striktere beperkingen dan de NDAA waar Xiaomi op is geplaatst.

Xiaomi heeft al duidelijk laten weten dat het geen banden heeft met de Chinese overheid of het Chinese leger en is duidelijk niet bang om dat in de rechtbank te laten zien.

“Het Amerikaanse Ministerie van Defensie en het Amerikaanse Ministerie van Financiën hebben Xiaomi een klacht ten laste gelegd op foutieve en arbitraire grond. Daarmee hebben ze de wet van de Administratieve Procedures van het Amerikaanse wetboek geschonden.. De partijen hebben bovendien nagelaten Xiaomi tijdig – voor de openbare bekendmaking van de lijst – in te lichten over de beslissing. Xiaomi vraagt daarom een wettelijke rectificatie.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.