Logo GadgetGear.nl
Picture of Zeeman Albert
Zeeman Albert

Review: Patrol colsjaal met vervangbaar FFP2-filtersysteem

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

 • Bescherming
 • Draagcomfort
 • Certificering
 • Fashionable
 • Duurzaam
 • Betaalbaar
 • Wasbaar

THE BAD

 • Draaibewegingen

Anno 2021 zijn we gewend aan mondmaskers. We weten ook de ongemakken. Patrol heeft een colsjaal gemaakt met ingebouwd filter. Perfect voor koude dagen, op de bouw of op de motor.

Met de lente voor de deur, introduceert Patrol een colsjaal met ingebouwd en verwisselbaar filter. Dit moet 99% bescherming bieden dankzij het verwisselbare FFP2-filter. Dit filter is goedgekeurd door de Zwitserse autoriteiten betreffende Covid-19 maatregelen.

Design

Eerlijk is eerlijk; een colsjaal ziet er gewoon beter uit dan een mondmasker met elastiekjes. Ook al heb je een design mondkapje, het is steeds op en af doen. De colsjaal draag je lekker als col en als het nodig is, trek je de voorkant omhoog en heb je een geïntegreerd mondmasker. Helaas zal niet iedereen dit herkennen als een gecertificeerd mondmasker. Bij het gebruiken van de colsjaal moesten we een aantal maal tegen beveiligers uitleggen dat dit echt een mondmasker is. Misschien juist een compliment aan de makers; je valt niet op als mondmaskerdrager. Het mondmasker in de sjaal is zo een mode item.

De vormgeving is functioneel. Draagt lekker als colsjaal en zit in 1 tel als mondmasker op zn plek. Het filter blijft goed op zijn plaats. Enkel bij veel hoofdbewegingen naar links en rechts, is een colsjaal wat minder vrijheid dan een mondmasker met elastiekjes. In de sjaal zit een zwart vakje waar je losse filters in kan verwisselen. Volgens de instructies zijn de filters goed voor een dikke week dragen. Daarna doe je de colsjaal om de week in de was en vervang je het filter. Fris voor weer een nieuwe week bescherming.

Het verwisselen van het filter is een handigheidje vergelijkbaar met een dekbedovertrek verwisselen. De eerste keer is het friemelen en na een paar keer is het een routine.

Bescherming

De colsjaal beschermt de drager zelf, maar ook de mensen om hem heen tegen infecties. De sjaal wordt geleverd met 3 verwisselbare FFP2-filters. Een vervangende filter kan ook afzonderlijk worden gekocht.

De colsjaal kan minimaal 200 dagen worden gedragen en tot 20 keer worden gewassen. Het is niet bedoeld voor medisch gebruik, maar voldoet aan de eisen voor gemeenschapsmaskers volgens de aanbevelingen van de Zwitserse Nationale COVID-19 Science Task Force (ademhalingsweerstand, vermogen om deeltjes vast te houden en weerstand tegen vloeistofspatten). De Patrol colsjaal voldoet volgens de makers aan de hoogste internationale beschermingsnormen. In tegenstelling tot conventionele nekwarmers, bivakmutsen, sjaals en tubes zonder getest filter: deze voldoen niet aan de eisen voor weerstand tegen vloeistofspatten, het vasthouden van deeltjes, druppels en aerosolen.

Gezien het aantal keer wassen en de slijtage, verwachten wij dat dit een product is wat je na een half jaar vervangt door een nieuwe colsjaal. In dat halve jaar heb je naast jezelf, ook nog eens het milieu beschermd. Deze colsjaal is natuurlijk veel duurzamer dan wegwerp maskers gebruiken. Daarnaast hebben de filters geen elastiekjes zodat ook dieren er nooit in verstikt zouden kunnen raken, mocht je een filter in de natuur ‘verliezen’.

Kosten

De colsjaal is relatief goedkoop. Voor drie tientjes heb je een goede sjaal. Doorgaans is dit vergelijkbaar met goede modische bufjes. De losse filters kan je per 5 stuks kopen en kosten dan 9 euro. Met verzendkosten zit je dan op 2 euro per filter dat 8 uur zijn werk kan doen. Dat mag wat ons betreft wel wat goedkoper. 1 Euro per filter zou een goed alternatief zijn voor wegwerpmaskers. Er zit altijd een prijskaartje aan duurzame oplossingen helaas…

Conclusie

De Patrol colsjaal zit heerlijk, is betaalbaar, staat goed en beschermd beter dan dagen met een wegwerpmasker lopen. Een absolute aanwinst. De verwisselbare filters zouden iets goedkoper mogen.

De Patrol coljaal kost 29,95 inclusief 3 filters.

Eén reactie

 1. Je noemt bij de positieve punten ‘betaalbaar’, maar zegt in de review over de filters: “Dat mag wat ons betreft wel wat goedkoper. 1 Euro per filter zou een goed alternatief zijn voor wegwerpmaskers. Er zit altijd een prijskaartje aan duurzame oplossingen helaas…”

  Dit komt niet helemaal consequent op mij over, want de filters is toch wat het geheel compleet maakt als mondmasker, terwijl 30 euro niet eens wat bijzonders is als prijs wanneer je iets van een bekend modemerk neemt (die beter uitziende colsjaals hebben).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.