Zeeman Albert
Zeeman Albert

Philips en AurAir bundelen krachten om binnenklimaat in scholen te verbeteren

Twee jaar geleden spotten we al de AurAir; een super fraaie en accurate luchtkwaliteit meter van Nederlandse bodem. Philips omarmt deze meters door ze te koppelen aan hun luchtkwaliteit producten.

Philips en AurAir versterken elkaars kwaliteiten: De slimme CO2-meters van AurAir meten en monitoren de binnenlucht; de luchtreinigers van Philips filteren verontreiniging zeer effectief uit de lucht. Een logische volgende stap was het goed laten samenwerken van deze technologieën om een geautomatiseerde totaaloplossing aan te bieden voor het verbeteren van de binnenluchtkwaliteit.

“De CO2-meters van AurAir hebben een goed leesbaar display en helpen leraren in de klas de aanwezige ventilatie opties correct gedoseerd in te zetten.” zegt Lisa Esselink, CEO van AurAir. “De CO2-meters sturen via wifi trapsgewijs de luchtreinigers van Philips aan. Zo wordt de lucht automatisch gereinigd als de CO2-niveaus toenemen. De combinatie hoeft niet te worden ingebouwd en is daarom zeer geschikt voor bestaande gebouwen.”
Samen met AurAir hebben we de ambitie om een belangrijke bijdrage te leveren tot het verbeteren van de luchtkwaliteit van scholen in Nederland.”

Testproject in Nederlandse scholen

Philips en AurAir hebben inmiddels een proefproject opgestart. Daarbij worden de CO2-meters van AurAir en de luchtreinigers van Philips samen in de praktijk getest in een drietal scholen. Aan de hand van de bevindingen van dit project zullen gelijkaardige initiatieven worden uitgewerkt.

“Samen met AurAir hebben we de ambitie om een belangrijke bijdrage te leveren tot het verbeteren van de luchtkwaliteit van scholen in Nederland” zegt Olaf Koning, Market Leader Benelux voor Philips Domestic Appliances. “Onze luchtreinigers zorgen voor een intelligente zuivering. Het NanoProtect HEPA-filter vangt 99,97%i van deeltjes tot zo klein als 0,3 µm, zoals veelvoorkomende allergenen, stof, vuil, bacteriën en sommige virussen. Het koolstoffilter haalt geurtjes en een groot aantal schadelijke gassen uit de lucht.” Aldus Olaf Koning, Market Leader Benelux voor Philips Domestic Appliances

Volgens het RIVM is uit onderzoek gebleken1 dat de kwaliteit van het binnenmilieu op scholen vaak onder de maat is. Een ongezond binnenmilieu kan zowel de gezondheid als de leerprestaties van kinderen beïnvloeden. CO2 wordt gebruikt als indicator van de luchtkwaliteit en de effectiviteit van ventilatie. Wanneer de concentratie hoog is, is dit een aanwijzing dat stoffen zich kunnen ophopen in het binnenmilieu. Bij te weinig ventilatie in klaslokalen kunnen klachten als geurhinder, oogirritatie, hoofdpijn en meer dan normale vermoeidheid voorkomen. CO2 veroorzaakt deze effecten niet zelf: klachten ontstaan door te hoge concentraties van andere stoffen die zich ophopen. Er zijn aanwijzingen dat een slechte binnenluchtkwaliteit op scholen kan leiden tot een toename in gezondheidsklachten. Het belang van goede ventilatie werd in 2020 ook door het Landelijk Coördinatieteam Ventilatie op Scholen (LCVS) in hun eindrapport benadrukt2.

Waarom een luchtreiniger koppelen aan een CO2-meter?

CO2 wordt gebruikt als indicator van de luchtkwaliteit en de effectiviteit van de ventilatie. Door de CO2 meters te koppelen aan autonoom te plaatsen luchtreiniging vindt er een automatische zuivering plaats wanneer de luchtkwaliteit onder een (zelf in te stellen) norm komt. Deze gecombineerde oplossing is vooral nuttig en snel te implementeren als aanvulling in gebouwen waar de ingebouwde automatische ventilatiesystemen onvoldoende werken.

Over Philips luchtreinigers

Met een team van meer dan 100 wetenschappers en ingenieurs die werkzaam zijn op het gebied van luchtzuivering, wil Philips een toonaangevend bedrijf zijn op het gebied van luchtzuivering. De nieuwste serie luchtreinigers zorgt automatisch voor de kwaliteit van uw binnenlucht. Aangedreven door een professionele sensor die 60.000 keer per minuut vervuilende stoffen in de lucht scant, detecteert en reageert de luchtreiniger in realtime op elke detectie van verontreiniging. Het digitale display toont real-time luchtkwaliteitsniveaus binnenshuis en dankzij de ingebouwde connectiviteit kan de gebruiker het apparaat bedienen en bewaken met de Clean Home+ app van Philips.

Wij hopen spoedig deze combi te reviewen. stay tuned….

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.