Logo GadgetGear.nl
Picture of Jeroen
Jeroen

Review: Denon Home 550 (Dolby Atmos Soundbar)

Jeroen beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

 • Strak compact design
 • Vol en breed geluid
 • Vult de ruimte geheel met geluid
 • Dolby Atmos!

THE BAD

 • Wachten op de update April

Bioscoopgeluid ervaren in de huiskamer kan tegenwoordig. Wat je daarvoor nodig hebt is een goede Dolby Atmos set. Denon heeft de Denon Home Soundbar 550 ontwikkeld om jou die bioscoopervaring thuis te laten voelen. Wij doken de review in!

 

In een eerder artikel:”Wat is Dolby Atmos en hoe krijg je dit thuis?” beschreven we uitgebreid wat je nodig hebt om deze ervaring daadwerkelijk thuis te horen. De Denon Home 550 soundbar is daarvoor één van de zaken die je nodig hebt. In deze review pakken we de 550 uit, installeren we de soundbar en vertellen wij je alles wat je moet weten van hun nieuwe soundbar.

Denon

Denon staat voor kwaliteit en design (met een prijskaartje). Heb je Denon producten in huis, dan wil je waarschijnlijk nooit meer anders. Het design is prachtig en de kwaliteit is hoogwaardig. Maar echte Dolby Atmos ondersteuning hadden de Denon producten nog niet. Een grote vraag vanuit de Denon achterban. Hier is nu eindelijk een antwoord op gekomen.

Dolby Atmos Soundbar

In de bioscoop is de zaal gevuld met megaveel speakers, woofers en noem maar op. Daar heb je thuis geen ruimte en wellicht geen centen voor. Daarom ontwikkelt Denon een Dolby Atmos ervaring met geavanceerde akoestische hardware, zorgvuldig afgestelde digitale signaalverwerking en hoogwaardige drivers. Wanneer je de set installeert en de juiste artikelen in huis hebt (Netflix HD, Apple TV4K of een Dolby Atmos TV) dan ervaar je films een heel stuk anders.

Denon Soundbar 550

Bij het uitpakken van de Denon Soundbar 550 zag ik het al. Deze is compact! Hij is veel minder lang dan de meeste Soundbars en iets breder (65 cm lang). Hij lijkt eigenlijk verreweg het meeste op één van de Denon Home speakers. Dat is prettig en betekent dat je deze Soundbar op veel meer plekken kwijt kan. Ophangen, in een kast, op je TV meubel. Hij pas zelfs in je boekenkast.

Ik was namelijk altijd van die lange lellen gewend die je onder je TV schuift. Een lange Soundbar is alleen een meerwaarde als hij exact de maat van je TV matched. Anders maakt het geen moer uit. En tegenwoordig heeft iedereen minimaal 55 inch thuis staan en er zijn geen Soundbars die zo lang zijn (toch?). Maar hoe zit het dan met de speakers en tweeters?

Als je een lange lel hebt, dan kun je meer speakers en tweeters plaatsen die allerlei kanten opgericht staan. Nee, dat maakt eigenlijk niet uit. De waarheid is dat ook bij de langere Soundbars dat helemaal niet het geval is. Alles is elektronisch afgesteld. Je gehoor denkt dat een geluid vanuit linksboven komt en dat komt niet omdat er een speaker naar linksboven staat gericht. Dit is allemaal digitaal gestuurd. De Soundbar neemt je gehoor in de mailing.

Kenmerken Denon Home Soundbar 550

 • Slechts 65cm breed
 • Compact en strak design
 • Breidt draadloos uit naar 5.1 Surround
 • Dolby Atmos & DTS:X 3D Audio
 • 4K, Dolby Vision, HDR10
 • HEOS multiroom
 • Draadloos muziek streamen
 • Compatibel met HEOS-ingebouwde producten
 • Bedien met de HEOS app of TV-afstandsbediening

Denon Soundbar en Denon Home Speakers

Hey! Dat is leuk. Je kunt je Soundbar koppelen aan je Denon Home Speakers. Ik heb de Denon Home 250 eraan gekoppeld via de HEOS app en dat geeft een geweldige ervaring. Ze spelen exact gelijkmatig af en zijn te tweaken zodat jij jouw EQ voorkeuren kunt instellen. Omgekeerd (DH Speaker aansluiten op je Soundbar voor betere TV ervaring) werkt dit nog niet op het moment. Dat is zeer jammer, maar we hoeven hiervoor niet lang te wachten.

Nog beter Dolby Atmos in April 2021

In april dit jaar komt er een grote update vrij van Denon. Ze hebben de Soundbarsoftware zo ontwikkeld dat je de Soundbar kunt aansluiten met een Wireless HEOS Built-in subwoofer (DSW-1H) en je kunt al je DH of HEOS speakers connecten met je Soundbar.
Stel je even voor dat je een Denon Home 250 x 2 hebt staan. Een Subwoofer (DSW-1H) en de Soundbar en alles is aangesloten op elkaar. Dan heb je een bizar mooi bioscoopgeluid waar je een filmbeleving ervaart als nooit tevoren.

 

Geluidervaring

Oke, dan is het echt tijd om het geluid te testen. Ik moet toegeven dat ik redelijk wat Atmos ervaring heb opgebouwd ondertussen en een set hebt getest waarbij ik twee draadloze speakers, een subwoofer en een Atmos Soundbar had geïnstalleerd. Het geluid daarvan was bizar.  Omdat ik nu alleen nog de Soundbar zonder toebehoren kan testen van Denon (vanwege de update) was ik benieuwd of de Soundbar 550 mij al omver kon blazen.

Meegeleverd kreeg ik een DVD met allerlei stukjes film en fragmenten waar Dolby Atmos echt tot zijn recht komen. Maar omdat mijn Blue Ray Speler geen Atmos ondersteund heb ik de DVD wel bekeken, maar hoorde ik nog niet wat ik wilde horen.

Daarom heb ik mijn Apple TV4K gekoppeld aan de Denon Soundbar, ik heb Netflix HD aangezet en gezocht naar één van mijn favoriete Atmos testen: Our Planet. Ja bijna alle Animalachtige Planets op Netflix zijn in Dolby Atmos. Maar wil je echt weggeblazen worden zoek dan binnen Netflix op Dolby Atmos en je zal zien dat er veel films en series DBVision en DBAtmos ondersteunen. Mijn TV zelf is geen Atmos TV, daarom heb ik de Apple TV4K aangesloten.

Wat een prachtig breed geluid geeft de Soundbar, zeker als je er recht voor zit. Niet direct ervoor, maar op de bank op een meter of vier, vijf afstand. Dan hoor je geluiden van alle kanten voorbijkomen. Een vol en breed geluid dat de kamer vult. Explosies komen goed over, ook zonder Sub. Maar ook stemgeluid is prettig. Met de HEOS app kan je de geluiden zelf nog een beetje tweaken mocht je een speciale voorkeur hebben.

De Atmos ervaring is echt heerlijk. Ik heb al regelmatig gehad dat ik dacht dat ik geluid van buiten hoorde of uit de keuken en dan de series op pauze zette en dat het bleek dat dit juist het Atmos verhaal was. Dat zie je bijvoorbeeld heel goed bij The Witcher, als er een marktscene is of met veel mensen.

Het is echt geweldig. Ook zonder Atmos ondersteuning blijft het geluid erg mooi, maar verschil is duidelijk. Dit heb ik getest door dezelfde afleveringen en fragmenten af te spelen zonder mijn Apple TV 4K, maar direct vanaf mijn Smart TV. Je ziet het al als je de serie wilt starten, er staat geen Dolby Atmos meer, maar Dolby 5.1 Het blijft prachtig, maar je hoort het verschil echt wel.

Voordat ik afsluit wil ik toch nog even terugkomen op het prijskaartje. Als we onderzoek doen naar Soundbars dan zien we Bose, Harman, Sony, Teufel, JBL voorbijkomen in ongeveer dezelfde prijsklasse. Maarrrr…. Geen Dolby Atmos. Dat gezegd hebbende, wil ik afsluiten.

Conclusie

De Denon Soundbar 550 brengt nu al geluid naar een hoger niveau. Wel moet ik toegeven dat een andere Atmos Set waar ik twee extra draadloze speakers en een Sub op heb aangesloten de Denon omver blazen. Hoe dat kan? Ja, dit is alleen nog de Soundbar. Zonder extra speakers, zonder sub. Zet ik de Denon naast de andere Soundbar zonder toebehoren, dan is Denon voller, dieper en breder van geluid. Conclusie is dat de Soundbar van Denon op dit moment de mooiste Atmos ervaring geeft, maar als je de 550 koopt, dan moet je zeker in april je andere Denon Home speakers koppelen en de Sub in huis halen. Dan zal je pas echt wat beleven!

13 reacties

 1. Ik zou graag willen weten hoe deze soundbar kwa geluid, gewoon stereo zich verhoudt tot de samsung HWq800T ? En naast gewoon stereo tv-geluid ook hoe atmos op beide soundbars zijn. De samsung heeft ook nog 2 upfiring luidsprekertjes.
  Maar dan meot de reviewer hier ook net ervaring met de samsung hebben.. in dezelfde setting.

  1. Samsung maakt ook wasmachines en magnetrons. Denon enkel audio en dat al meer dan 100 jaar 🙂 Ik zou hem eens gaan beluisteren!

 2. Hi Bert, het geluid is afhankelijk van je bron. De soundbar neemt het geluid van je tv over. Bijvoorbeeld door een by pass of meerkanaals systeem. Als je tv atmos ondersteund is het geweldig, zoniet dan maak je als nog gebruik van een 3d audio ervaring. Sowieso een upgrade. Groetjes

  1. Jeroen, sorry maar je antwoord snap ik niet. Misschien heb ik mijn vraag niet juist/helder/goed geschreven..
   Ik vroeg alleen of de denon home 550 soundbar beter of gelijk of minder kwa alleen puur geluid is t.o.v. de samsung soundbar HW-Q800t.
   Mijn tv is een philips oled 855 van 2020 die ook atmos ondersteund. Kwa hardware heeft de samsung wel naar boven staande luidsprekertjes voor atmos en de denon niet.
   Nu is gewoon stereo vrijwel het enigste wat ik tegenkom op kabel tv van ziggo… Dus het gewone stereo geluid is vooreerst van groter belang. Maar via youtube heb je wel eens een enkele keer dolby atmos (demo)..

 3. Update is er nog steeds niet heb sinds april deze soundbar in huis samen met de 2x home 150 als rear speakers . De verkoper zij in april dat er zo een update zou komen maar helaas is deze er nog steeds niet tv/film kijken kan alleen met de soundbar. Belachelijk dat Denon zijn/haar afspraak niet nakomt.

 4. Aug21: je omschrijving van de set vwb dolby surround klopt niet. De speakers zijn helemaal nog niet te koppelen. Als het al lukt is het met echo en krakend geluid. Updates moeten nog steeds uitgebracht worden. Zolang dat niet gebeurd blijft de soundbar 550 een standalone. Voor het afspelen van muziek via de HEOS app lukt het wel. Maar voor een film in dolby vanaf TV absoluut niet. Zelfs niet met Bluetooth.

 5. Dag Bert, ik heb de Home 550 gekocht voor het beleven van Dolby Atmos en heb naast de soundbar ook 2x Heos 7. Als ik de Soundbar gebruik in samenwerking met mijn Samsung Q Led tv dan is de synchronisatie prima, zodra de 2 Heos speakers erbij komen onstaat er een vertraging van 3 seconden. Hoe is dit op te lossen?

 6. Review: heeft geen zin om een soundbar te hebben die breder is dan de TV.
  Hoezo? Voorbeeld: ik heb een 48 inch TV en ik denk aan een Sonos Arc van 114 cm. Wat gaat er dan mis?

 7. Ik onderschrijf deze review.
  Ook met de kleinere speakers (Home 150) als surround speaekers krijg je een geweldige Atmos ervaring.
  Maar niet alleen atmos, ook gewoon stereo muziek (mits je een goede opname hebt) is echt kraakhelder, echt Denon.

  Ik luister veel atmos muziek via Tidal (streamt vanaf mijn Shield).

 8. Werkt deze ook samen met de heos sub SC-HHC van de Heos soundbar HS1/2?
  Deze koppelt automatisch, maar ook met de 550?

 9. Hallo , heb een soundbar denon 550 , heb hier 2 denon home 150 aangekoppeld , maar er zit een vertraging tussen soundbar en de home 150 , hoe is dit op te lossen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.