Jeroen
Jeroen

Review: Denon Home 250

Jeroen beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Geweldig geluid
  • Krachtig

THE BAD

  • Prijs

De Home 250 is één van drie draadloze multiroom-luidsprekers van Denon. Naast de kleinere Denon Home 150 en grotere Denon Home 350 testen we vandaag de middelste van de drieling. Met ondersteuning voor Google Assistant, Alexa, Bluetooth, WiFi, HEOS en Apple is het een veelzijdige en uitstekend klinkende luidspreker die het overwegen waard is; mits je het kunt betalen.

Denon gaat al een tijdje mee. Een grote en bekende speler in het hogere segment en een prachtige aanvulling op je thuisinrichting. De naam Denon schijnt af te stammen van een fusie tussen Denki Onkyo en andere bedrijven in 1939.  Het Japanse elektronicabedrijf is gespecialiseerd in de productie van hifi-apparatuur voor de professionele én consumentenmarkt. De naam Denon heeft als betekenis Electronic Sound.

Het merk ken je tegenwoordig waarschijnlijk door hun Multiroom speakers, Home cinema soundbars of Hifi-audioapparatuur. Maar Denon werd ook bekend om zijn DJ tools zoals de high-end audio-video-versterkers en hun legendarische DL-103 MC element uit 1963, die speciaal voor de Japanse radio was ontwikkeld.

Unboxing Denon Home 250

De Denon Home 250 is een zware jongen. Met 3,3 kilo en afmetingen van 295 x 216 x 120 mm is de Home 250 een redelijk grote unit. In de doos vinden we de Denon goed beschermd en stabiel gehouden door twee stuks kartonmem houders. Er komt je een boekje tegemoet bij het openen van de doos en verder vinden we de bekabeling en that’s it!

Home 250

De Home 250 is een prachtige box. Stylisch afgewerkt en beschikbaar in een witte en in een zwarte variant. Wij testen de laatstgenoemde. De buitenkant van de Denon is bedekt met een water- en vlekbestendige cover. De bedieningselementen zijn via een aanraakgevoelig paneel aan de bovenkant te bedienen wat gaaf oplicht wanneer je er met je hand overheen beweegt. Hier vind je een afspeel- / pauzeknop, volumeknoppen en drie snelkeuzeknoppen waarmee je snel tussen verschillende muziekbronnen kunt schakelen.

Onder de gril bevinden zich vier afzonderlijke drivers – twee 19 mm tweeters en twee 100 mm woofers – die vergezeld gaan van een passieve radiator van 133 mm. Elke driver heeft zijn eigen speciale klasse D-versterker en de luidspreker biedt stereo, al blijft dit een enkele speaker en zal het stereo-effect anders zijn wanneer ze in tweetallen komen. Wel zijn alle Denon onderling te koppelen voor nog beter stereo geluid. De Home 250 heeft verder nog de ingebouwde farfield-microfoons voor Alexa. Voor de Google Assistent heb je nog een externe mic van Google nodig.

Aan de achterzijde van de Home 250 zien we behoorlijk wat aansluitmogelijkheden. Naast USB-, 3,5 mm- en Ethernet-poorten, biedt het draadloze muziekweergave via Bluetooth en Apple Airplay. Er is ook ondersteuning voor Spotify Connect en je kunt duizenden verschillende internetradiostations streamen via TuneIn met behulp van de bijbehorende Heos mobiele app van de speaker . Sluit je de Denon aan op het het internet, dan kan deze jongen met hoge resolutie streamen, waaronder 192 kHz / 24-bit FLAC-, WAV-, ALAC- en DSD 2,8 / 5,6 MHz-bestanden.

Installeren

Als je de Home 250 aanluit op het stroomnetwerk word je vanuit de handleiding geadviseerd om de HEOS app te downloaden. Dat doen we dan maar. Binnen de App kan je een Merk (HEOS, Denon, etc) en daarna een Apparaat (Luidspreker, Soundbar, etc) en daarna de keuze maken uit de Denon 150, 250 of 350.

Nadat je de Home 250 aan je Wi-Fi-thuisnetwerk hebt toegevoegd wordt er direct aangeboden om ee update te draaien.  Dat doen we maar. Even later zien we een menu van verschillende services.

kun je de knop Muziek selecteren om uit een aantal verschillende services te kiezen, waaronder Tune In, Spotify, Deezer, Tidal en SoundCloud. Vanuit dit menu zijn er ook opties om door lokale muziekservers te bladeren, samen met de nummers op elk USB-opslagapparaat dat je hebt aangesloten of op je telefoon.

Het grote voordeel is dat je niet via Bluetooth verbonden bent met je speaker, maar dat de Denon verbonden is met je Wifi. Als je dus je Spotify aanzet en je wordt gebeld of krijgt een berichtje, dan heeft dit geen invloed op hetgeen wat je afspeelt. Logisch zou je zeggen, maar toch erg praktisch.

Wat ik iets minder praktisch vind is dat je wel je volume kunt bedienen via je Denon, maar bijvoorbeeld niet een nummer skippen (volgende/vorige toets). Hier heb je dus de App voor nodig. Ga dan voor geheel eenvoud en laat knoppen achterweg, of voeg ook deze toe.

Edit: Ho! Stop! Ze hebben geluisterd 😉 Sinds de meest recente update kun je twee maal snel op de play / pause knop drukken om te skippen. Dat werkt prima.

Wat veel speakers kunnen is een tijdje zonder stroom. Dat kan de Denon niet, wegens redenen. Het zou wel een dikke plus zijn als je gewoon een paar uur zonder stroom en dus zonder snoer zou kunnen genieten van deze mooie box!

Het geluid

Het geluid is indrukwekkend. Er komt zoveel, diep en elegant geluid uit. Ongelofelijk eigenlijk. Boven verwachting. Wel moet ik eerlijk zijn, de standaard instelling waarin de bas boven natuurlijk aanwezig is, moet je echt even dimmen. Begrijp mij niet verkeerd, ik houd van een goede bas. Maar je voelt gewoon dat de Denon is ingesteld op een bovenmatige bas. Via de App kan je deze twee niveaus naar beneden brengen waardoor het weer in balance is.

Je kunt in het menu je Denon positioneren. Tenminste aangeven of deze tegen of vlakbij een muur staat of niet. Dat scheelt wel. De App pas het geluid dan van je aan. Een soort adaptive kamer -EQ maar dan geef je het zelf aan.

De 250 heeft een bovengemiddeld geluidsniveau. In de lagere frequenties is het zeer indrukwekkend en ik merkte dat hij mijn open woonkamer comfortabel met geluid kon vullen. Ook middenfrequenties klinken gedetailleerd en rijk en er is geen ongewenste vervorming, zelfs niet als je het volume flink omhoog zet. De bas blijft wel een dingetje, maar eenmaal aangepast is het opgelost. Voor de knallers onder ons, hij kan echt snoeihard qua bas en zonder vervorming. De Treble is iets minder prominent en is prettig. Wil je een helderder geluid, dan pas je de equalizer eenvoudig naar eigen voorkeur aan met de Heos app. Het is slechts een eenvoudige EQ met niveaus van -5 tot 5 voor hoge en lage tonen, maar dat is voldoende om je voorkeur te verwerken in dit mooie stukje techniek.

Conclusie

De Denon Home 250 is gewoon een prachtig stukje high-end speaker. Veel voor, tja voor wel veel. De prijs is niet misselijk waardoor je sneller om je heen gaat kijken. Denon gebruikers zullen blijven plakken bij dit mooie merk. Deels terecht, want Denon levert kwaliteit. Het geluid is prachtig en het box kan echt veel en hard. De standaard instellingen hadden wel iets gedimd mogen worden in de bovenmatige bas, maar goed. Dit is te verhelpen met de App. Behalve de prijs kan ik eigenlijk niets kritisch opmerken en moet ik concluderen met een dikke plus!

Eén reactie

  1. Ik vraag mij af hoe het nu zit met de interactie met Google Assistent. Kan hij mijn oude Google Home vervangen of kan ik beter omzien naar iets anders?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.