Dolby Atmos, je ziet, hoort en leest het nu bijna overal. Maar wat is het en hoe werkt het? In dit artikel proberen we wat uitleg te geven over de vraag: wat is Dolby Atmos.

Atmos in da zaal

Dolby Atmos is niet nieuw. Sterker nog, in 2013 draaide er al ruim 250 bioscopen op dit surroundformaat. Toch zien we vaker dat fabrikanten ook buiten de bios, hun apparatuur geschikt maken voor dit ‘nieuwe’ geluid. Dolby Atmos begint bij de opname van films, games en series. Door gebruik te maken van speciale opnamesoftware en stereohardware maakt Dolby Atmos het mogelijk om geluiden te gehoor te brengen vanuit specifieke locaties (lees speakers) in meerdere gebieden van een ruimte. Dit kennen we natuurlijk al een beetje van Dolby. De audiofanaat heeft labels zoals Dolby Surround, Dolby Digital en ga zo maar door al uitgebracht. Atmos is de meest geavanceerde van het stel. Waar Dolby eerst voornamelijk zich richtte op een horizontaal geluidservaring, denken ze nu in cirkels. Huh?

Je hebt vast wel eens in een bios gezeten en dat je een helikopter hoorde opstijgen vanuit de linkerkant van de zaal en dat je duidelijk hoorde dat hij de rechterkant op vloog. Dolby Atmos gaat iets verder.  Jij als bezoeker bent het belangrijkste en je zit midden in een cirkel. Overal om je heen is geluid, met de focus op speakers achter je en boven je. Atmos brengt namelijk een ongelimiteerd aantal audiotracks, welke vanuit verschillende locaties in meerdere gebieden van een zaal te horen zijn. Jij als bezoeker bevind je dus midden in het centrum van het geluid dat van alle kanten, tegelijk om je heen te horen zijn. Het geluid zoals een regisseur het eigenlijk bedoeld heeft.

Atmos in da house

Oke, die bioscoop snappen we nu, toch? Maar hoe doe je dat dan thuis zonder een elftal aan speakers door je huis te hangen? Dolby brengt hoger dynamische bereik nu ook naar de tv, speakers en Soundbars.  Atmos doet op audiogebied eigenlijk een beetje hetzelfde als in de bioscoop, maar het virtueel. Je hebt immers niet het aantal  speakers, je hebt er maar een paar of zelfs één Soundbar.  Laten we eventjes het voorbeeld Soundbar oppakken met Atmos. In de Soundbar zijn, behalve naar voren gerichte luidsprekers, ook omhoog gerichte drivers geplaatst, de zogenaamde ‘Dolby Atmos elevation speakers’. Hierdoor lijkt het alsof je speakers op je plafond hebt gemonteerd er ontstaat er een 2.1.2-systeem met dus twee frontkanalen, een baskanaal en twee hoogtekanalen. Zou je nog twee achterspeakers kopen, dan komt het echt mega dichtbij het bioscoopgeluid zoals Atmos bedoeld is. Maar voor de mensen die niet de pegels en de ruimte hebben voor al die speakers, kun je met een goede Soundbar met Subwoofer echt een geweldige geluidservaring hebben.

In een televisie met Atmos en ingebouwde Soundbar lazen we in die review dat de Soundbar bestond uit een aantal drivers. In totaal zaten er negen drivers in de soundbar; vier 30mm-midrange drivers, twee 19mm-tweeters die vervaardigd zijn uit titanium en ontkoppeld van de behuizing zijn opgehangen, een 80mm-woofer en twee omhoog gerichte 50mm-fullrangedrivers voor de hoogtekanalen. Nu was deze Soundbar ook nog eens gemaakt van met glasvezels versterkt abs-plastic. Aan de binnenkant was de kast uitgevoerd met ribben voor extra stijfheid en de buitenkant bekleed met Deens Kvadrat-textiel.  Er wordt dus van allerlei kanten door drivers, speakers en behuizing gewerkt aan een totaalpakket dat Atmos kan uitademen.

Wat heb je nodig om Atmos te ervaren?

Je hebt als eerste uiteraard je audio nodig. Dus apparatuur dat Atmos kan uitademen. Kijk dus naar een Soundbar, Speakerset of TV waarbij in de specs te lezen is dat ze Dolby Atmos ondersteunen. Daarnaast moet je wel iets kijken dat in Dolby Atmos is opgenomen. Bij streamingsdiensten zoals Netflix wordt dit vaak aangegeven in de informatie. Maar nog niet alle streamingsdiensten, films en series hebben deze opties. Als dit allemaal gelukt is heb je nog een apparaat nodig dat Atmos kan aansturen naar je speakers.

Dolby Atmos Soundbar met Apple TV 4K

Dit kan een TV zijn met Dolby Atmos, of bijvoorbeeld een Apple TV4K die Dolby Atmos rechtstreeks via HDMI naar je boxen stuurt. De Chromecast Ultra schijnt geen directe Atmos te kunnen uitzenden, alleen als de TV zelf bijvoorbeeld wel Atmos ondersteund, dan fungeert de Chromecast Ultra wel naar eigen zeggen van de Google helpdesk.  Heb je dus een toffe Atmos set, maar een oudere TV, dan kan je het nieuwe geluid niet ervaren zonder bijvoorbeeld Apple TV 4K. Wil je 2019 geluid, dan moet je ook 2019 materiaal in huis halen. Met een goede Soundbar met Woofer moet je denken aan een 600 euro. Een serieuze investering, maar voor het geluid wat het dichtste bij de bioscoop komt echt een geweldige ervaring.

Ben je benieuwd naar reviews over Dolby Atmos? Houd onze website in de gaten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.