Rajesh S. Chaitram
Rajesh S. Chaitram

Review: D-Link COVR-1103 – Drie-koppig Mesh WiFi-systeem

Rajesh S. Chaitram beoordeelde namens GadgetGear de met 3.5 sterren.

THE GOOD

 • Makkelijk op te zetten
 • Gebruiksvriendelijke app

THE BAD

 • Prestaties niet top

Op de testlocatie van uw reviewer zijn twee zwakke delen waar de wifi-snelheid zeer matig is. Van D-Link kregen we de optie om hun Covr-1103 meshsysteem te testen. Dat zou dus zomaar een interessante oplossing kunnen zijn?

Goede wifi is de norm waar ieder huishouden en zakelijke omgeving aan moet voldoen. De meest degelijke oplossing hiervoor zijn meshoplossingen; een oplossing met meerdere units die door het (in het geval van onze testlocatie) huis geplaatst worden en waartussen het signaal de meest efficiënte weg zoekt. Dit betekent dat het signaal tussen verschillende units kan gaan, maar ook dat een unit die wat drukker bezig is met bijvoorbeeld een downloadtaak, overgeslagen wordt.

De Covr-1103 is D-Link’s meest recente mesh-oplossing gericht op een toegankelijk segment. Het is een oplossing bestaande uit drie nodes. De Covr (D-Link gebruikt ‘Covr’ als naam, dus zonder hoofdletters als ze het noemen zonder de typeaanduiding, dus dan doen wij dit ook maar) is tevens beschikbaar als de 1102 welke bestaat uit twee modes en 1102 x2 waarbij 4 nodes geleverd worden.

 

Uitpakken

Wanneer we de Covr-1103 uitpakken vinden we drie nodes met een adapter en een platte ethernetkabel.

Qua documentatie is de boel ook redelijk beperkt gehouden. We vinden een quickstart guide en een ‘quick installation card’ waarmee verwezen wordt naar de app voor iOS en Android en ook de standaard login-informatie op vermeld staat. We vragen ons af of voor de markt die een dergelijke oplossing koopt, een meer concrete handleiding geen meerwaarde had gehad. Een handleiding waarin vermeld wordt wat de oplossing precies inhoudt, en wat je precies moet doen om het systeem op te zetten tot op het punt dat overgegaan kan worden op de app.

 

Specs

 • Bereik: 325 m²
 • Data Signal rate: Tot 300 Mbps op 2,4 GHz, tot 866 Mbps op 5 GHz
 • Beveiliging: WPA2/3
 • Dimensies: 92 mm x 92 mm x 92 mm
 • Gewicht: 197 g
 • Stroomverbruik: 8,55 W

Zoals gezegd is de Covr-1100-serie gericht op een betaalbaar segment. Dit betekent dat je per definitie inlevert op zaken als signaalsterkte, capaciteit en de mogelijkheid voor de nodes om onderling een toegewijd signaal te gebruiken wat de snelheid van de verbinding bevordert.

 

Ontwerp

Wanneer we de nodes bekijken zien we feitelijk een minimalistisch ontworpen kubusvormig apparaat met aan de achterzijde de aansluiting voor de adapter, een inschakelknop en twee ethernetaansluitingen; een ingaande en uitgaande. Dit betekent dus dat je een wired backhaul kan toepassen. Zet je bijvoorbeeld een van de nodes in een kamer waar je ook een ethernetaansluiting hebt, kun je op deze manier de betreffende node via ethernet voorzien van de volledige snelheid, waar deze normaal gesproken afhankelijk is van het draadloze bereik.

De keuze voor een standaard stroomadapter vinden we jammer. Liever hadden we een USB-C-optie gezien zoals we deze op concurrerende opties steeds vaker tegen komen. We zijn nu met de Covr hoe dan ook een stekkeraansluiting kwijt bent aan een node. Dit waar USB-C bijvoorbeeld de optie biedt om je node te koppelen aan een stroombron die altijd actief is, zoals een PC, of de USB-aansluiting waar steeds meer stroomstrips en stopcontactaansluitingen mee uitgevoerd zijn. En sowieso is een USB-kabel simpelweg een meer elegante oplossing ten opzichte van een stekker.

Aan de bovenzijde vinden we een indicatie-LED (die in de app uitgeschakeld kan worden).

Aan de onderzijde wordt de standaard standaard login-informatie vermeld inclusief een QR-code die in combinatie met de app gebruikt kan worden om een node toe te voegen. D-Link koos ervoor simpelweg plastic voetjes te gebruiken wat betekent dat een node makkelijk verschuift. Dit zal voor weinigen echter een probleem zijn.

 

Gebruik

Het opzetten van het netwerk met de Covr-1103 is een fluitje van een cent. Je begint met een node die je aan je router koppelt middels de ethernetkabel. De app raadt je aan om je router opnieuw op te starten, en stap voor stap wordt je door het proces meegenomen.

Vervolgens wordt je aan de hand genomen met een stappenplan welke je precies vertelt wat je moet doen.

Buiten het opzetten van je meshnetwerk biedt de app wat andere opties die eigen zijn aan wat algemene instellingen die de gemiddelde gebruiker voor zijn router wil instellen. Je kan de login-gegevens veranderen, er zijn opties om de verbinding te beperkten op bepaalde tijden op een dag, etc. etc. Het is niet zo uitgebreid als een echte router, maar de gemiddelde gebruiker zal weinig meer nodig hebben.

De webinterface lijkt ten opzichte van de app wat beperktere opties te bieden wat we jammer vinden. De meest gebruikte opties zul je echter wel terug instellen.

De Covr kan indien gewenst dus de gehele router-taak van je bestaande router overnemen indien gewenst. Echter kan de Covr ook gewoon functioneren alleen de wifi-oplossing, terwijl je router verder alle router-taken blijft doen. Hiervoor kun je de Covr in brug-modus zetten.

 

Prestaties

Testlocatie

Eerst even een disclaimer. De prestaties zijn uiteraard afhankelijk van de locatie waar en omstandigheden waaronder getest wordt. De snelheden die wij halen hoeven niet perse dezelfde resultaten te zijn als die een ander zullen zien. We hebben helaas geen beschikking over een gecontroleerde, gestandaardiseerde omgeving waarin we alle vergelijkbare wifi-oplossingen kunnen testen. Daarom richten we ons dus puur op de praktijksituatie en in hoeverre de Covr-1103-oplossing voor ons een praktische verbetering bracht ten opzichte van de router die we gebruiken.

We willen verder het de Covr-1100 ook een beetje moeilijk maken. Eén van de problematische ruimtes is voorzien van een ethernet-aansluiting. Uiteraard kunnen we hier een node plaatsen met een wired backhaul. We kiezen ervoor om dit niet te doen omdat we willen weten wat het draadloze bereik kan wanneer deze door wat obstakels heen moet die ervoor zorgen dat de betreffende kamer een probleem vormt. Dat het draadloze bereik prima is wanneer een apparaat zich in dezelfde ruimte als een node bevindt is een aanname die uiteraard gemaakt kan worden.

Signaalsterkte

Wanneer we de signaalsterkte meten met een telefoon zien we dat de Covr-1103 duidelijk een sterker signaal oplevert. De sterkte van een signaal betekent niet perse dat de capaciteit per definitie veel beter is, maar het is een aardig begin.

Omdat het verschil in signaalsterke niet bijzonder groot is, bouwen we een extra obstakel in; we gaan uit van een situatie waarin er ergens in het netwerk muziek gestreamd wordt, terwijl we op een van de eerder genoemde zwakke plekken op de testlocatie, een bestand downloaden op een notebook.

Datatransfer en streaming

Met onze notebook kopiëren we vanaf onze NAS een testbestand van 4 GB. De dichtst bijstaande node staat in de kamer verderop. We merken dat we met de Covr-opstelling gemiddeld een ongeveer 40% hogere downloadsnelheid behalen.

Bij meer praktisch gebruik als het streamen van video’s op YouTube en via Amazon Prime op onze Nvidia Shield, merkten we dat het inladen inderdaad iets sneller ging, net als het skippen door de video. Het verschil is echter niet dermate dat zwaardere videos (denk aan bluraybestanden) die voorheen niet zonder stotter gespeeld konden worden, nu wel vloeiend gaan.

Wanneer we het verschil meten op de niet-problematische plekken, verschilt het uiteraard per plek (hoe verder je van de router wegloopt, hoe minder het wordt). In de buurt van de modem, legt de hoofdnode van de Covr-1103 die aan onze router gekoppeld is, het af tegen diezelfde router). Stappen we naar een verdieping hoger, neemt het Covr meshnetwerk de winstpositie over en meten we verschillen van tussen de 20 en 25%. Dit is dus zonder wired backhaul. Sluiten we een ethernetkabel aan, dan hebben we uiteraard dezelfde prestaties als de hoofdnode.

Als we de algemene prestaties vergelijken met vergelijkbare opties waar we bekend mee zijn, dan blijft de Covr-1103 overeind, maar maar we hebben beter gezien.

Specifiek voor de probleemplekken op onze testlocatie

De conclusie die we trekken is dat de problematische delen op onze testlocatie een probleem blijven, ondanks dat er een duidelijke verbetering is. Het zijn dus nog altijd ruimtes waar we niet afhankelijk kunnen zijn van de capaciteit voor zwaardere draadlooze datatransfers. Wel is het zo dat 4G tenminste niet meer sneller is dan wifi.

Nogmaals, dit is dus puur op basis van de vraag of het wifi-signaal de problematische plekken bereikt als we op deze plekken geen node plaatsen. Plaatsen we daar wel een node, dan krijgen we helaas een op een zwak signaal duidend wit knipperend licht, zelfs als in de volgende kamer een andere node probleemloos werkt. Kennelijk zit er iets in de muren verwerkt dat zorgt voor een dermate blokkerend effect voor draadloze signalen dat een wired backhaul nodig is willen we een goed wifisignaal op deze plek hebben.

 

Conclusie

De Covr-1103 kost op het moment van schrijven rond de 180 Euro. Hiervoor krijg je een oplossing met drie nodes. Voor onze testlocatie bracht de oplossing van D-Link een verbetering. De prestaties zijn redelijk te noemen, hoewel ze niet conform de besten in de klasse zijn.

Het instellen en bedienen gaat echter zeer makkelijk; zowel de app als de webinterface hebben we weinig over te klagen. We denken dat eigenlijk iedereen wel in staat moet zijn een meshsysteem op te zetten met de Covr-oplossing van D-Link.

Mocht je voor een iets lagere prijs de Covr tegenkomen, is het hoe dan ook een aanrader.  Voor de standaard prijs, kan het nog steeds een goede koop zijn op basis van de gebruiksvriendelijkheid.

kopen


→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

2 reacties

 1. Ben het eens wat betreft het opzetten van het mesh systeem en de app voor Android.
  Ik loop tegen een ander probleem aan nl. dit, ik heb de netwerk naam gewijzigd naar mijn eigen netwerk naam en de WiFi op de router uitgeschakeld, nu valt regelmatig de WiFi uit als ik van huis ga en mijn telefoon meeneem.
  Hiern na moet ik alles resetten en dan werkt het weer, voor hoelang?????

  Indien mogelijk Graag een reactie.

  Met vriendelijke groet Rinus

  1. Hai Rinus,

   Je kan het beste contact opnemen met de support van D-Link. Overigens moet er geen verband bestaan tussen of jouw telefoon thuis ligt of niet. Die heeft immers geen functie meer voor het netwerk nadat je het opgezet hebt.
   Dat het uitvalt nadat je het opgezet hebt kan verschillende redenen hebben, van een hardwarematig defect tot aan dat je een bron van storing hebt in je huis. Door wat opties met je langs te gaan kan de support dat inklemmen.

   Als je er geen vertrouwen in hebt en je exemplaar is nog nieuw, kun je ook contact opnemen met de winkel. Is het niet nieuw, dan kun je proberen via fora zoals GoT.Tweakers.net en Helpmij.nl wat hulp te krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.