Logo GadgetGear.nl
Picture of Rajesh S. Chaitram
Rajesh S. Chaitram

Review: Cooler Master CK550

Rajesh S. Chaitram beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Gunstig geprijsd
  • Sober doch onderscheidend uiterlijk
  • Degelijke Gateron-switches
  • Configuratiemogelijkheden zonder software

THE BAD

  • Software minder gebruiksvriendelijk dan die van de concurrentie

De Cooler Master CK550 is een mechanisch toetsenbord met RGB-verlichting dat gericht is op de meer toegankelijke prijsklasse (adviesprijs 89 euro, op het moment van schrijven is het toetsenbord voor rond de 80 euro te vinden) zonder dat al te veel ingegeven wordt op features.

Unboxing

In de doos vinden we naast uiteraard de CK550 zelf nog een keypuller en een handleiding. De keypuller is van het type met staaldraad, waar uw reviewer geen fan van is, omdat deze niet werkt met grotere toetsen zoals de shift-toets en spatiebalk. De handleiding is daadwerkelijk nuttig aangezien hierin de shortkeys (toetsencombinaties) met de on-the-fly-toets (de fn-toets) uitgelegd staan.  We hebben van Cooler Master een variant van de CK550 met rode switches gekregen; het toetsenbord is ook verkrijgbaar met bruine en blauwe switches. Er is gekozen voor de switches van Gateron, die qua gedrag de kleurstelling volgen zoals deze door Cherry gesteld is voor hun switches.

Unboxingvideo en RGB-verlichting demo:

Design

Cooler Master promoot het toetsenbord als een gamingtoetsenbord en inderdaad, het hele RGB-verhaal is iets dat vooral mensen uit die richting aanspreekt. Echter, omdat zaken als losse macrotoetsen en een ‘gamey-uiterlijk’ (design-accenten die puur op gamers gericht zijn die vaak als overdreven ervaren worden) weggelaten zijn, is er geen reden om dit toetsenbord niet te gebruiken in overige omgevingen.

De CK550 laat zich omschrijven als een redelijk eigenzinnig doch sober vormgegeven toetsenbord. Het toetsenbord laat zich makkelijk herkennen door de vorm en de geborstelde aluminium afwerking die tot over de zijkanten doorloopt, maar tegelijkertijd misstaat het toetsenbord in geen enkele omgeving.  Ondanks dat Cooler Master de CK550 promoot als een gamingstoetsenbord en het RGB-verhaal inderdaad iets is dat vooral mensen uit die richting aanspreekt, past de CK550 prima in bijvoorbeeld een zakelijke omgeving of bij een strakke thuissetup. Afgezien van de aluminium afdekplaat is de body in zijn geheel van plastic vervaardigd. Het toetsenbord is voor een mechanisch toetsenbord met 850 gram vrij licht te noemen.

De insteek van de CK550 is redelijk no-nonsens. Extra features als losse mediatoetsen, macrotoetsen, een volumeknop (functionaliteit van deze drie zaken is wel aanwezig onder de fn-functies) of een USB-aansluiting zijn er niet.

Zoals gemeld is de CK550 een toetsenbord dat door Cooler Master voor het instapsegment geïntroduceerd is. Aangezien Cooler Master dit nadrukkelijk stelt in de persinfo, dachten we dat het interessant zou zijn om de samenstelling eens af te meten aan de wat ‘serieuzere’ opties (die vanzelfsprekend meer kosten, denk aan tussen de 30 en 50 euro meer). De bouw is wat lichter wat suggereert dat er zeer waarschijnlijk geen stalen basis is. Dit heeft zijn effect op de ervaring tijdens het typen; het tikgeluid is wat ‘holler’, dan bij de meer serieuze opties het geval is. Ook vertoont het toetsenbord wat flex in het midden. De kabel is niet afneembaar en steekt gewoon aan het midden van de achterzijde uit, waar wat duurdere opties de kabel vaak in een inkeping laten beginnen en soms de mogelijkheid bieden (o.a. in het geval van Cooler Master-opties) om de kabel ook naar een van de zijkanten te leiden. De toetsen van van het reguliere ABS-type. Dit betekent dat ze uiteindelijk zullen gaan slijten (resulteert in een glimmend/glad oppervlak op veelgebruikte toetsen).

Ok, qua bouw is er dus duidelijk bespaard. Kan gezegd worden dat de genoemde puntjes van besparing een probleem een probleem vormen? Totaal niet naar onze mening. Het blijft voor de gestelde prijs een prima gebouwde optie en de genoemde nadelen zijn enkel een nadeel voor mensen die anders gewend zijn. Ten opzichte van het gros van de toetsenborden in deze prijsklasse en eronder (en voor een deel ook erboven) doet de CK550 niets onder en biedt het een bouw waar het zich zeker niet voor hoeft te schamen.

Wat de pootjes aan de onderzijde betreft, is gekozen voor een standaard oplossing. Rubberen stukjes voor de voorzijde, terwijl de uitklapbare pootjes geheel met rubber zijn afgewerkt zodat deze in zowel uit- als ingeklapte staat als pootjes voor de achterzijde fungeren. De afwerking is wel merkbaar minder stroef dan de standaard pootjes aan de voorzijde, wat op de foto ook te zien is aan de hoeveelheid stof die meegenomen is van de ondergrond waar het bord op getest is. Een probleem vormt dit echter niet.

De CK550 is een toetsenbord met zgn. ‘zwevende toetsen’. In het geval van een toetsenbord hebben we het dan dus over een toetsenbordbasis met toetsen die er boven uitsteken. Een designkeuze welke ook met nadelen komt. Zo wordt het geluid van het typen totaal niet weg gefilterd en zijn de leds van de numlock, capslock en scrollock door de hogere plaatsing van de toetsen voor veel mensen niet te zien. Het laatste is uiteraard slechts een minimaal probleem daar de meeste mensen wel weten wanneer ze de scrollock of numlock aan of uit hebben staan. Echter voor de mensen die de functies regelmatig aan- en uitzetten is het wel iets waar ze tegen aan zullen lopen.

Voor de onderliggende techniek is gekozen voor switches van Gateron, ongetwijfeld eveneens een punt van besparing. Naar onze ervaring lijken deze switches echter een nagenoeg gelijkwaardige optie te zijn aan de bekende Cherry MX switches. Waar andere fabrikanten van switches in het verleden kozen voor eigen ideeën omtrent wat voor typ-ervaring een bepaalde kleur switch moest bieden, lijkt de industrie inmiddels alsnog richting iets te gaan dat in de buurt komt van een standaardisatie qua kleur. De CK550 die wij opgestuurd kregen is een variant met rode switches, wat betekent dat het een lineair aanvoelende switch is met een snelle actuatie (dus de toets hoeft minder diep ingedrukt te worden voordat deze geactiveerd wordt). Helemaal hetzelfde als de Cherry MX rode switches voelen de Gateron reds niet aan. Maar de mensen die zich storen aan het nuanceverschil in gevoel tussen Gateron rood en Cherry MX rood, zijn de mensen die waarschijnlijk in een ander segment naar toetsenborden zoeken.

Om toch een omschrijving te geven van het verschil tussen Cherry MX rood en Gateron rood, zou ik zeggen dat de Gateron-optie wat soepeler is en nèt wat minder kracht vergt om in te drukken en dat net wat eerder het actuatiepunt bereikt wordt.

De bouwkwaliteit van de switches laat niets te wensen over, er is geen sprake van noemenswaardige speling of andere zaken die zouden duiden op een eventueel mindere kwaliteit van Gateron-switches. Uiteraard zou je je kunnen afvragen hoe dit is na langdurig gebruik. Echter, uit ervaring met andere goedkopere switches kunnen we zeggen dat in de regel aan het gedrag van de switches maar weinig verandert in de praktijk. Interessant detail aan het uiterlijk van de CK550 is overigens dat de kleur van de switches gereflecteerd wordt in de aluminium afdekplaat.

Het toetsenbord heeft geen n-key rollover (dit betekent dat alle toetsen worden herkend ongeacht de hoeveelheid toetsen die tegelijkertijd ingedrukt worden). In de praktijk is dit zelden een probleem, echter bepaalde gebruikers, bijv. specifieke soort gamers en musici zouden hier rekening mee moeten houden.

Als het om de samenstelling van de CK550 in totaal gaat hebben we toch wat kritische vragen. Ondanks dat de CK550 een toetsenbord is dat voor de instapklasse bedoeld is, zijn er in het verleden toetsenborden uitgebracht in deze prijsklasse (ook door Cooler Master zelf) die wèl opties als n-key rollover, een modulaire usb-kabel, kabelrouting en Cherry MX-switches boden. Je kunt je afvragen waarom het toen wel kon en nu niet. Maar goed, er zijn meerdere productgroepen waar je tegenwoordig niet meer de opties kunt krijgen die je vroeger voor eenzelfde prijs wel kon krijgen. Verder hadden die opties geen RGB-verlichting.

Gebruik

Hoewel voorkeuren voor hoe toetsenborden moeten aanvoelen persoonlijk zijn, zijn rode switches in de regel vooral op gamers gericht. Voor het typen prefereert uw reviewer bruine of blauwe switches, waarbij de eerste een aardige tussenoplossing is tussen rood en blauw voor zowel het typewerk als het gamen. Om een tijd lang op een bord met rode switches te typen was dan ook wel even wennen.

Na zo’n anderhalve week gebruik begon het toetsenbord toch te wennen en kon ik er redelijk vlot op typen. Qua gaming waren er totaal geen problemen en is de CK550 zelfs een ontzettend fijn toetsenbord.

Het configureren van de RGB-verlichting kan via de fn-toets, maar ook via de los te downloaden software. De handleiding is feitelijk prima en op basis hiervan zullen de meeste mensen de RGB-instelling kunnen configureren naar wens. Ook macro’s kunnen hiermee gemaakt worden.

Mocht de gebruiker toch liever een  configuratie via de software prefereren, dan is die optie er met de Cooler Master Portal software. Een beetje vervelend vinden we dat eerst de gehele Portal geïnstalleerd moest worden en je dan kunt kiezen voor je specifieke Cooler Master product, waarna een tweede venster geopend wordt waarmee je vervolgens aan de slag kunt met het configureren van in ons geval ons toetsenbord. Positief is weer dat de Portal zich wel laat deinstalleren en je vervolgens alleen het programmaatje kunt gebruiken dat enkel gericht is op je specifieke device.

Middels de software heeft de gebruiker wat meer overzicht over wat er precies gedaan wordt omdat alles functies uiteraard een labeltje hebben en bij het maken van macro’s alle invoeren teruggekeken kunnen worden. Verder biedt de software wat extra functionaliteit, zoals de mogelijkheid voor keymapping.

De software is voor de wat meer geavanceerde functies zoals het creëren van macro’s wel iets waarvoor de gebruiker even moet gaan zitten. Qua gebruiksvriendelijkheid zijn hier nog wat stappen te zetten, zeker wanneer we kijken naar wat verschillende concurrenten doen op dit vlak.

RGB!

Een van de unique selling points van dit toetsenbord is uiteraard de RGB-verlichting. Er is een flink aantal effecten aanwezig, en de gebruiker kan de meeste van deze effecten ook aanpassen naar eigen voorkeur.

Het aanpassen van de kleuren op het toetsenbord gaat middels de fn-toets en de F2, F3 en F4 toets die staan voor de RGB verlichting die met elkaar gemengd kunnen worden met 10 verschillende stappen in intensiteit (waarvan het laagst de uitstand is).

We kunnen niets bedenken aan RGB-lichtinstelingen wat naar redelijkheid niet mogelijk zou zijn met wat de Cooler Master CK550 te bieden heeft.

Conclusie

De Cooler Master CK550 biedt alles bij elkaar een interessant pakket voor een mechanisch toetsenbord uit deze prijsklasse. De typervaring is degelijk te noemen de featureset is omvangrijk en het uiterlijk zal een brede groep aanspreken.

Een vraag die men zou kunnen stellen is of de CK550 een interessante optie is, met opties als Cooler Masters eigen Masterkeys Pro L op de markt voor twee tot drie tientjes meer. Dit zal per persoon schelen, maar feitelijk krijg je dan de loshaalbare kabel, de mogelijkheid om de kabel te routen en Cherry MX-switches. Voor de purist zal zeker dit laatste argument tellen. In de praktijk hebben we echter al vastgesteld dat de Gateron-switches, wat de implementatie in dit toetsenbord betreft,  gelijkwaardig zijn, en een modulaire kabeloplossing is voor de meeste gebruikers van weinig meerwaarde. Het antwoord is derhalve een volmondig ‘ja’.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.