Arjan Olsder
Arjan Olsder

PlayStation 5 Kopen? Alles over de console en de games!

Nederland is een beetje een raar land voor Sony. Het is het enige land in Europa waar de PlayStation consoles ongeslagen zijn gebleven door het offensief van Microsoft. Met de enorme media-aandacht voor de PlayStation 5 lijkt het merk opnieuw een winnaar in handen te hebben.

PlayStation 5 Controller

Afgelopen week werd de PlayStation 5 door Sony gepresenteerd. Eerder dit jaar liet Sony al de DualSense controller zien. Een gewaagd wit-zwart ontwerp dat zelfs vanuit designers van Microsoft complimenten ontving. Al werd vanuit kamp Microsoft wel een vraagtegen gezet bij de prijs. Die zou met dit ontwerp weleens veel hoger kunnen komen te liggen dan de bekende controllers van de PlayStation consoles tot nu toe.

PlaySation 5 Prijs

Met de reveal van de PlayStation 5 werd net die vraag niet beantwoord. Sony heeft vooralsnog geen prijs afgegeven voor haar console. analisten schatten de console tussen de €500 en €600. We weten wel dat we de console met de feestdagen mogen verwachten.

Twee consoles

Sony komt met twee uitvoeringen van de PlayStation 5. Mogelijk zal daar ook een licht prijsverschil in komen te zitten. De PlayStation 5 komt namelijk met en zonder een optische drive. Die optische drive is een 4K UHD Blu-Ray drive. Daarmee maakt Sony het gemis van high-end Blu-Ray ondersteuning bij de PS4 series goed. Wilde je gamen en UHD Blu-Rays kijken op één machine, dan was het kiezen tussen de Xbox One S en Xbox One X.

Het nieuwe ontwerp is veel meer organisch dan wat Sony de laatste jaren heeft laten zien in haar consoles. Dat design lijkt een beetje van de PlayStation VR headset. De zwarte kern wordt afgeschermd met witten platen. Tussen de platen en de kern schijnt blauw licht. Net als bij de nieuwe Xbox Series X, is deze console ontwikkeld om overeind te staan.

De games van de PlayStation 5

Opnieuw mogen de Nederlanders van Guerrilla Games de show stelen bij Sony. Het langverwachte Horizon: Forbidden West werd gepresenteerd als opvolger voor het succesvolle Horizon Zero Dawn op 2017. De Nederlanders hebben nog indrukwekkendere omgevingen uit de nieuwe hardware kunnen trekken. Gezien deze game nog tot de eerste lichting op de nieuwe hardware behoort, verwachten we nog veel meer grafisch geweld de komende jaren.

Bij Insomniac Games, ook een Sony studio, komen ze met de nieuwe Ratchet & Clank: Rift Apart. Daar laten ze eveneens meer grafisch geweld zien dan eerder mogelijk was in de titels van het populaire duo. De twee zijn inmiddels een beetje de Mario en Luigi van Sony geworden. Destruction Allstars is de opvolger van wat ooit begon met Destruction Derby op de eerste PlayStation. Ook liet Sony beelden zien van Hitman III, Gran Turismo 7, Kena: Bridge of the Spirits en Stay.

Na de succesvolle animatiefilm Spider-Man – Into the Spiderverse, krijgt de held Miles Morales nu een eigen game op de console. Dat wil zeggen, de studio gaat voor een remaster met Spider-Man: Miles Morales. Een heel stuk mooier en vooral uitgebreider dan het origineel.

Sony komt met een hele lijn remasters uit. Hierin vinden we ook titels als Demon’s Souls en Oddworld: Soulstorm. Met deze remasters gaat Sony de strijd aan met het enorme backward compatibility programma van Microsoft op de Xbox Series X die ongeveer gelijktijdig in de schappen zal liggen. Sony heeft wel laten weten de 100 meest gespeelde games van de PlayStation 4 generatie, geschikt te willen maken voor de PlayStation 5.

PlayStation 5 Kopen

Wil je de nieuwe Sony PlayStation 5 kopen, dan moet je dus nog even wachten tot de feestdagen. Corona lijkt dus geen impact te hebben op de verwachte release van de console. Wat de PlayStation 5 gaat kosten is dus nog onbekend, maar verwacht ergens tussen de €500 en €600.

3 reacties

  1. Leuk geschreven artikel Arjan! Het klopt dat Microsoft het in de meeste landen beter doet maar volgens mij zijn er meer landen als NL die de PlayStation hoog on het vaandel hebben staan. De prijs van de controller is volgens mij niet heel veel hoger. Wel qua percentage maar wat geld betreft valt het mee. Je krijgt er dan ook iets heel tofs voor terug.

    1. Nederland is zeker niet het enige land waar PlayStation bovenaan staat. Maar hier is hij al wel jaren ongeslagen en dat is redelijk uniek.

      Dat de controller in euro’s niet heel veel duurder zal zijn is voor de ene gamer geen probleem, voor de ander wel. Zeker in deze corona periode zijn er veel consumenten waar de portemonnee nu iets minder goed gevuld is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.