Spider-Man - Into the Spiderverse Packshot
Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Spider-Man – Into the Spiderverse (3D Blu-Ray)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Waanzinnig verhaal
  • Waanzinnige animatie
  • Veel humor
  • Ook met Nederlandse stemmen
  • Waanzinnig veel extra's

THE BAD

Nu Sony haar Spider-Man licentie terug heeft gelegd in de handen van Marvel Studios is Sony duidelijk zoekende naar wat de filmstudio nog meer met het merk Spider-Man kan doen. Na Vanom hebben ze met Spider-Man – Into the Spiderverse een nieuw succes te pakken.

Een nieuw verhaal

Sony begon de laatste drie trilogieën van Spider-man heel geijkt. Namelijk met het ontstaan van Spider-man. En allemaal wachten we iedere keer weer op de beet van het spinnetje. Met Spider-Man – Into the Spiderverse geeft Sony het verhaal meteen een interessante twist.

Spider-Man stelt zich wel voor, maar dat is het ook. Hij is al de gevestigde held van de stad, maar het verhaal start bij Miles Morales (Shameik Moore). Deze tiener worstelt met het leven als student en zoon van een politieagent. Hij is te slim voor de achterbuurt waar hij vandaan komt, en daar baalt hij van. Hij doet dan ook hard zijn best om van school getrapt te worden. Wanneer hij met zijn oom graffiti aan het spuiten is in een riool, wordt hij per ongeluk gebeten door dezelfde spin die Spider-man heeft gemaakt… die leefde kennelijk nog.

Al snel ontmoet hij de echte Spider-Man tijdens een gevecht met Wilson Fisk, Doc Ock en de Green Goblin. Op het moment dat Spider-Man ontdekt dat er een tweede persoon is met dezelfde gaven, vecht hij rondom een machine die portalen naar andere dimensies kan openen. Een gevecht waarin Spidey het loodje legt. Tegelijkertijd worden Spider-mans uit andere dimensies naar de van Miles Morales getrokken.

Sony heeft een heel blik Amerikaanse bekendheden opengetrokken om de stemmen van de karakters in te spreken. Wat redelijk uniek is voor een Marvel animatie, is dat Sony Nederland ook nog de moeite heeft genomen om de film helemaal in het Nederlands na te synchroniseren. De film heeft een 6+ rating meegekregen.

Waanzinnige animatie

Spider-Man – Into the Spiderverse viel dik in de prijzen bij de 91ste Academy Awards. Daar was het de beste animatiefilm en niet zonder reden. De kwaliteit van de animatie is zowel in 2D, als in 3D, overweldigend. Bijzonder is ook hoe verschillende animatiestijlen vloeiend in elkaar overlopen. Vrijwel iedere Spider-Man in het verhaal komt met een eigen animatiestijl en die worden allemaal prachtig samengevoegd. Zo is er een Spider-Man uit de 60’s (Spider-Man Noir door Nicolas Cage) die niet alleen in zwart-wit wordt afgebeeld, maar ook in halftoning, de techniek waarmee foto’s worden gedrukt in kranten terwijl de cartoon Spider-Man ook echt als een cartoon getekend door de wereld van Spider-Man – Into the Spiderverse rent.

Knipoog naar het verleden

De nieuwe Spider-Man – Into the Spiderverse bevat een duidelijke knipoog naar het verleden. Zo komt de iconische zoen tussen Spider-Man (toen Tobey Mauire) en de roodharige Mary Jane Watson (toen Kirsten Dunst) terug in de flashbacks van de verschillende Spider-mans, maar zijn er ook andere referenties naar het verleden.

Stan Lee

Vorig jaar overleed Stan Lee, de bedenker van onder anderen Spider-Man. De man was beroemd om alle cameo’s die hij in Marvel films deed. Ook in Spider-Man – Into the Spiderverse duikt hij op, wanneer hij een Spider-Man pak verkoopt aan Miles Morales. Uiteraard met een uplifting quote. Mooi is ook de erkenning aan het einde van de film. Geen scene uit een volgende film zoals we van Marvel gewend zijn, maar een eerbetoon aan de bedenkers van Spider-Man. Een eerbetoon niet alleen aan Stan Lee, maar ook aan Steve Ditko die Spider-Man ontwierp in 1962 en in 1990 overleed.

“Thank You. Stan Lee & Steve Ditko. For telling us we aren’t the only ones.”

Extra’s

De 3D Blu-Ray is perfect afgewerkt en speelt mooi in Full HD, maar dat is niet alles. De cartoon Spider-Man heeft een eigen short gekregen ‘Spider-Ham: Caught in a Ham’. Daarnaast is er een eerbetoon aan Stan Lee en Steve Dikto, zijn er easter eggs waar je naar kunt zoeken, commentaren, een stripcast en nog veel meer. Sony heeft hier echt haar best gedaan om dit een must-have voor verzamelaars te maken.

Conclusie: Spider-Man – Into the Spiderverse

Ik moet zeggen dat ik enigszins getemperd aan de film begon. Ik heb al heel wat Marvel animatiefilms gezien en doorgaans zijn die echt wel prima, maar niet zo bijzonder als Spider-Man – Into the Spiderverse. De animatie is geweldig en het verhaal is echt super interessant. En dan zijn er nog de extra’s waar echt niet op is bespaard. Ja, ik ben als fan van Spider-Man erg gelukkig met deze uitgave.

Spider-Man - Into the Spiderverse kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.