Zeeman Albert
Zeeman Albert

Review: Polar Grit X, het multisporthorloge voor duursporters in het bijzonder

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • lichtgewicht
  • tijdloos ontwerp
  • geschikt voor veel sporten
  • accuduur
  • beeldscherm
  • slaapanalyse

THE BAD

  • route ondersteuning

Polar heeft een uitmuntende reputatie met sporthorloges en hartslagmeters. Maar wat als je dagen de bergen in gaat of dagen aaneen gaat sporten? Daar is nu de Grit X voor.

Het Finse Polar maakt al jaren sporthorloges die allen voor heel veel sporten geschikt zijn. Van fitness tot marathon en van wielrennen tot schaatsen. Dankzij continu onderzoek en nauwe samenwerking met topsporters weet Polar meer van de gegenereerde data dan veel andere merken. Diverse Polar technologieën komen zelfs in andere merken weer terug. Polar zelf focust op de serieuze sporter. Niet de gelegenheidswandelaar of recreatiesporter dus. Polar wil de serieuze sporter met data voorzien waardoor deze beter kan presteren. Sinds de Vantage serie en de Ignite is de focus ook op het herstel.

Kern functies

De Grit X is een nieuw multisporthorloge wat vooral door drie kenmerken opvalt: een extreem laag gewicht (64 gram); een extreem goede accu en ingebouwde nachtrust analyse. Die functie is met het Ignite horloge door Polargeintorduceerd.. Het extreem lage gewicht is zeker niet ten koste van het ontwerp gegaan. Dit sporthorloge is misschien wel het meest hippe horloge van Polar. Het ontwerp kan je dagelijks dragen. Ook als je niet sport. Het display is goed afleesbaar en kan de intimiderende data overzichten ook verbergen. Het horloge kan met gemak een week gedragen worden met drie of vier sportregistraties, zonder tussentijds opgeladen te moeten worden. Dat is echt een enorm pluspunt van de Grit X. Je gaat het horloge dragen als uurwerk wat er ook is als je sportgegevens wilt vastleggen. De timers, stopwatch en ademhalingsassistent zijn prettige hulpjes in het horloge. De Polar horloges zijn geen app platforms. Hoewel de Grit X uit zijn voegen barst qua functies, is het een sporthorloge en geen smartwatch. Verwacht dus geen Shazam of KLM ticket op het horloge.

Polar heeft het liefst dat je het horloge ook s nachts draagt. Persoonlijk ben ik daar geen fan van, maar voor de review heb ik een week met het horloge geslapen voor de nacht analyse. Het horloge meet de hartslag en AZS herstel. Dit is het autonoom immuun systeem. Hoewel de makers geen link met corona leggen, ligt er misschien wel meer in de data verscholen voor Polar dan men bij introductie heeft gedacht. Mijn andere slaap meters en lichaam zeggen me dat ik doorgaans prima slaap. De Grit X gaf de eerste nachten alarmerende berichten dat mijn nachtherstel ronduit slecht was. Het horloge komt met wat tips over rust en al dan niet sporten. Deze functie heet Fitspark. Het resultaat is dat ik na een paar dagen een goed nachtherstel had volgens het horloge. Het voelde niet lichamelijk echt anders, maar gek dat je dan toch anders gaat handelen als data aangeeft dat dit raadzaam is. Hier ligt dan ook de kracht van het horloge voor wie gevoelig is voor data en algoritmes.

Bediening

De algemene bediening van het horloge vergt echt wel even gewenning. Het UI/UX ontwerp is uniek en logisch als je het door hebt. Dat betekent dat je dit horloge (en de andere Polar multisporthorloges) moet leren kennen. Een praktisch voorbeeld is dat ik voor een timer eerst goed heb moeten zoeken om deze in het menu te vinden. Zo ook met het pauzeren en herstarten van een activiteit. Voor je het weet heb je de meting beëindigt in plaats van gepauzeerd en herstart. Je krijgt bij beëindigen wel een aftelklokje te zien maar geen optie beëindigen of pauzeren. Dat zou handig zijn geweest. Zo heb ik de eerste sportactiviteiten gesplitst geregisseerd. Het is dan jammer dat je in de app op de smartphone of desktop de activiteiten niet kan samenvoegen. De mogelijkheden en bediening moet je dus leren kennen. Reken op een leercurve van een week als je niet bekend bent met de Polar horloges. De knoppen en het scherm reageren wel exact zoals je verwacht. Geen haperingen en duidelijke klikken en trillingen in het horloge bevestigen of een aktie geregistreerd is of niet.

Design

Het ontwerp van de Grit X is groot, stoer en tijdloos. De materialen zijn gemaakt om tegen een stootje te kunnen. Dit horloge is MIL STD 810G, dus militaire standaard ruggedized. Tegelijkertijd zijn er diverse kleuren en bandjes om het ook een hip horloge te laten zijn voor dagelijks gebruik. Het beeldscherm is goed afleesbaar, maar duidelijk gemaakt met energiebesparing in het achterhoofd. In de volle zon heeft het scherm geen licht nodig en leest het heerlijk duidelijk af. De kleuren spatten dan van het scherm. In het donker kan je het scherm laten oplichten. Onder andere door deze technologie is de accuduur van het horloge erg lang. Het horloge communiceert niet continu met de smartphone. Enkel op de momenten dat jij dat wilt, wisselt het horloge gegevens uit. Dat helpt bij de accuduur. Erg fraai zijn de scherm layouts. Mijn voorkeur heeft zeker de weerverwachting op het scherm. Daar moet het horloge wel af en toe de data voor verversen via de gekoppeld telefoon.

Multisport

De Grit X is geschikt voor zo’n 130 verschillende sporten. Je moet wel een bijzondere sport beoefenen wil deze er niet tussen staan. Voor het sporten kan je de meest beoefende sporten activeren waardoor je een korte lijst hebt om uit te kiezen wanneer je de registratie start. Tijdens het sporten heb je duidelijke feedback op het scherm. De hartslagmeting en direct kunnen zien in welke zone je aan het sproten bent, werkt perfect. Tijdens wielrennen vind ik een display op het stuur prettiger dan steeds op de pols te moeten kijken, maar dat is een kwestie van gewenning of persoonlijke voorkeur. Tijdens wandelen zijn de Hill Splitter en het kompas handig. Hill Splitter detecteert automatisch alle stijgingen en dalingen met behulp van je gegevens over snelheid, afstand en hoogte. De gegevens worden automatisch verwerkt in verbranding etc. Tijdens lange wandelingen of duursport is het handig om ook de nieuwe functie FuelWise™ energie-assistent te gebruiken. Je krijgt dan met regelmaat tips om dehydratie tegen te gaan en energie te nuttigen. Je moet wel vooral de duur van de sport en voedingsgegevens invoeren. Een iets slimmere assistent zonder veel invoer vooraf was misschien handig geweest voor de sporter die hier nog aan moet wennen. Ook hieraan merk je dat de Polar horloges echt bedoeld zijn voor de ervaren sporter en niet de wannabee.

De overzichten met gegevens en de uitwisseling met diverse platforms zoals Strava is zoals je van een top sporthorloge mag verwachten. Dankzij de GPS zie je op de kaartjes in de Polar Flow app precies waar je gesport hebt. De hartslag grafiek geeft fraai weer in welke zones je hebt gesport en de verbruikte kcal. De jarenlange ervaring is duidelijk af te lezen in de wijze van presenteren van de grote hoeveelheid aan data. Wie dat wil kan de data ook uitwisselen met de desktop app om bijvoorbeeld een coach de data te laten analyseren. Zo is ook in deze tijd coaching op afstand met de Grit X goed mogelijk.

GPS en routes

Zoals de meeste andere moderne multipsorthorloges heeft de Grit X een GPS sensor ingebouwd. Daardoor weet je achteraf precies waar je gesport hebt en zijn routes op te slaan. Het ingebouwde kompas helpt tijdens het sporten en de hoogtemeter helpt bij de analyse van de data. Je kunt op het horloge kiezen om een route te starten op het startpunt of ergens onderweg. De Girt X dan hemelsbreed welke richting je uit moet en hoever je van de route verwijderd bent. Dat is natuurlijk geen echte routehulp. Daarvoor partnert Polar met Komoot. Dit platform is erg populair bij bergsporters en fietsers. Je kan routes plannen en delen in de community. Een geselecteerde route laadt je naar de Polar Grit X die je dan afslagen en afstand kan tonen. Ik vind het teveel gedoe. De intelligentie in de Polar app en horloge ontbreken als je van de route afwijkt om je weer goed op het pad te krijgen. Erg vergelijkbaar met de route navigatie in bijvoorbeeld de Wahoo producten. Het is een aardige functie, maar kost te veel voorbereidingstijd en help in het geval dat je echt de weg kwijt raakt gewoonweg niet goed genoeg. Zo heb ik tijdens fietsen mijn smartphone er maar bij gehaald en met Google de weg terug gevonden met de telefoon op het luidsprekertje. De Komoot integratie is top voor wie al fan is, voor mij is dit het net niet.

Conclusie

De Polar Grit X is wekelijk een multisport horloge om van te smullen. De accuduur en functies maken dat je het horloge gewoon altijd draagt. De gegenereerde data lijkt echt te helpen om beter te worden in de sport en het herstel. De route opties mogen makkelijker en beter.

De Polar Grit X is te koop voor 429 Euro.

kopen


→ Check de laagste prijs bij Banggood.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.