Zeeman Albert
Zeeman Albert

Review Polar Grit X Pro, het ultieme sporthorloge

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Robuust materiaal
  • Multi sport
  • Veel sensoren
  • GPS
  • Accuduur

THE BAD

Polar wil het ultieme sporthorloge merk zijn voor alle sporters. De Polar Grit X Pro is het ultieme horloge voor sporters met serieuze ambities en doelstellingen. De Grit X Pro helpt bij bereiken van professionele resultaten en waakt zelfs over het herstel.

Deze review moeten we maar meteen met een disclaimer beginnen; wij zijn geen professionele sporters en sporten op amateur nivo. Als gadgetliefhebbers is de Polar Grit X Pro wel het type horloge wat we getest willen hebben. Een eerste indruk van 1 week sporten en werken met de Polar Grit X Pro.

Wat is er nieuw?

Het Polar Grit X Pro horloge lijkt op het eerste gezicht op het eerder geïntroduceerde Grit X horloge. Het design is vergelijkbaar. De verschillen zijn op het oog minimaal. De rand heeft een iets andere opdruk en het glas moet nu nog krasbestendiger zijn door de toepassing van saffier glas in plaats van Gorilla glas. Qua sensoren en software is er wel het een en ander veranderd. Zo ondersteunt de Grit X Pro de mogelijkheid om altijd het display aan te laten. De info uit de barometer, het kompas, locatiegegevens en zons-opkomst en ondergang zijn altijd zichtbaar. Zo is altijd de belangrijkste info in één oogopslag te zien. Verder zitten er nu fitness en hersteltesten in het horloge. Een aantal software mogelijkheden zullen ook in de update van de oudere Grit X komen. Voor GPS is het horloge nu tot meer in staat. Assisted-GPS ondersteunt nu naast GPS namelijk ook ook GLONASS-, Galileo- en QZSS-systemen, zodat je overal ter wereld kunt trainen met de beste positioneringservaring. De belangrijkste feature is zonder twijfel de ‘tarckback’ functie waardoor je altijd weer volgens de afgelegde route weer bij het vertrekpunt kan komen. Je kan dan kiezen voor een omgekeerde begeleiding van ingeladen route of een alternatieve weg terug en natuurlijke een rechte kompaslijn terug naar het startpunt. Voor echte navigatie ondersteuning is het horloge nog steeds afhankelijk van Komoot met een abonnement. Dat laatste is wel een domper. Je krijgt wel nu mooie grafieken op het display met het kruimelpad en de hoogteprofielen van de geplande en afgelegde route. De Polar Grit X Pro blijft een sporthorloge, maar de ondersteuning voor meldingen en muziekcontrole zijn een welkome aanvulling. Overigens zijn een aantal nieuwe functie ook terug te vinden in de Vantage V2. Updates maken overzichten van dergelijke functie ook snel achterhaald. Check daarom zeker voor aanschaf ook de Polar website waar de laatste info staat betreffende functies per horloge.

Praktijk

Voor wie een paar sporten in de week doet, blijft het handig dat je in de Polar Flow app aan kan geven welke sporten op het horloge te selecteren zijn. De werking voor het synchroniseren is onveranderd. Hoewel de specificaties over de batterijduur ongewijzigd zijn, is het ons opgevallen dat we langer met de Grit X Pro hebben kunnen testen zonder opnieuw op te laden. Bij normaal gebruik en drie keer een uurtje sporten in de week, kon het horloge vijf dagen doorwerken zonder aan de lader te moeten.

Er zijn sporthorloges die automatisch de sport of beweging kunnen detecteren. Polar doet dit niet. Je moet voor het sporten aangeven welke sport je gaat beoefenen. Alle metingen zijn dan optimaal afgestemd op de betreffende sport. Niet echt een sportfunctie, maar de muziekbediening is erg fijn. Je bedient dan het geluid van je verbonden telefoon. Bij de Spotify zie je ook netjes het Spotify icoon.

De Grit X Pro heeft natuurlijk een hartslag meter ingebouwd. Polar heeft hier de trend ooit gezet. Prettig is dat je de hart informatie via bluetooth met apparaten van andere merken kan koppelen. Zo heb je geen extra hartband nodig bij het fietsen zolang jouw hardware dit natuurlijk ondersteunt.

Het horloge is ook een prima slaapmeter. Wanneer je minimaal een week het horloge draagt, dan geeft het horloge ook informatie over jouw slaap en of het herstel voldoende is. In ons geval is het duidelijk dat we te weinig rust hebben kunnen nemen voor goed herstel. Het advies van de Polar Flow app is vervolgens om niet voluit te gaan sporten. Wel zo handig dat het handig dus ook een beetje over jouw conditie waakt. Het draagcomfort van de Polar Grit X is ronduit goed. Er is zelfs prima mee te slapen.

Conclusie

De Polar Grit X Pro is een top sporthorloge wat met de app en het Polar platform helpt bij het verbeteren van de trainingen en rustperiodes. Voor haast elke sport kan het horloge erg veel meten. Een echte alleskunner en allesmeter voor iedereen die serieus sport.

De Polar Grit X Pro is online te koop voor 499 Euro

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.