Apple introduceert de nieuwe iPad Pro

Apple heeft vandaag de meest geavanceerde iPad Pro tot nu toe onthuld. Met nieuw OS en accessoires is het bijna een laptop. Compleet met trackpad.

Dankzij de A12Z Bionic-chip is iPad Pro sneller en krachtiger dan de meeste pc-laptops met Windows, aldus Apple. De iPad Pro is nu voorzien van een ultragroothoekcamera, microfoons van studiokwaliteit en een 3D-scanner die nieuwe dieptemetingen mogelijk maakt.

Nieuw OS

Met iPadOS 13.4 biedt iPad ondersteuning voor een trackpad, waarmee gebruikers op een heel nieuwe manier met hun iPad aan de slag kunnen. De gebruikerservaring van het trackpad is niet zonder meer overgenomen uit macOS, maar compleet opnieuw ontworpen voor iPad. Als de gebruiker een vinger over het trackpad beweegt, verandert de cursor vloeiend mee met de inhoud waarnaar hij wijst en neemt hij de vorm van elementen van de interface aan. Met Multi-Touch-bewegingen op het trackpad navigeren gebruikers snel en gemakkelijk door het hele systeem, zonder hun hand te hoeven optillen.

Toetsenbord

Apple heeft vandaag ook het nieuwe Magic Keyboard voor iPad Pro onthuld. Dit zwevende toetsenbord is eenvoudig in te stellen voor de perfecte kijkhoek, heeft toetsen met achtergrondverlichting en een trackpad. Met dit keyboard is het prettiger typen dan ooit. Het Magic Keyboard is vanaf mei verkrijgbaar.

“Met de nieuwe iPad Pro brengen we geavanceerde technologie op de markt die nooit eerder gebruikt is in mobiele computers”, zegt Phil Schiller, senior vice president Worldwide Marketing bij Apple. “De combinatie van het meest geavanceerde mobiele display ter wereld, hoogstaande prestaties, pro-camera’s, pro-audio, de baanbrekende LiDAR-scanner en het nieuwe Magic Keyboard met trackpad betekent een enorme sprong in de ontwikkeling van iPad. Er is geen enkel ander device zoals de nieuwe iPad Pro, en volgens mij gaan onze klanten hem fantastisch vinden.”

“De nieuwe iPad Pro biedt ongekende mogelijkheden dankzij de ondersteuning voor het trackpad in iPadOS”, vertelt Craig Federighi, Senior Vice President Software Engineering bij Apple. “We hebben zorgvuldig overwogen hoe we het trackpad konden toevoegen aan een touchscreen-gebruikerservaring, zonder iets af te doen aan de bekende en geliefde kenmerken van iPad. We vinden het ontzettend leuk om te laten zien dat miljoenen gebruikers nu op een nieuwe manier met hun iPad aan de slag kunnen.”

Professionele prestaties met de A12Z Bionic-chip

iPad Pro heeft opnieuw een prestatieboost gekregen in de vorm van de A12Z Bionic-chip en is daarmee specifiek ontwikkeld voor de zwaarste taken, zoals het bewerken van 4K-video en het ontwerpen van 3D-modellen. De 8-core GPU van de A12Z Bionic zorgt er samen met de verbeterde thermische architectuur en gefinetunede prestatiecontrollers voor dat iPad Pro de hoogste prestaties van alle iPads tot nu toe kan leveren. In combinatie met de 8-core GPU en de krachtige Neural Engine, die de weg vrijmaakt voor apps van de volgende generatie, is er geen andere chip die de verbluffende prestaties kan leveren van de dunne en lichte iPad Pro. Met een batterijduur tot 10 uur,1 snellere wifi2 en LTE van Gigabitklasse die 60% sneller is3 en ondersteuning biedt voor meer LTE-banden dan welke andere tablet ook blijven klanten de hele dag productief en creatief.

Professioneel display

Het Liquid Retina-display loopt van rand tot rand, zowel op het 11-inch als het 12,9-inch model. Het is het meest geavanceerde mobiele display ter wereld. Dankzij de brede kleurweergave (P3) zien klanten foto’s, video’s, apps en games tot in levensecht, natuurgetrouw detail. ProMotion-technologie zorgt ervoor dat de refresh-rate van het display automatisch wordt aangepast tot aan 120 Hz, zodat scrollen soepel gaat en alles snel reageert. En waar en hoe klanten iPad Pro ook gebruiken, True Tone, hoge helderheid en een antireflectiecoating zorgen voor de beste kijkervaring op een mobiel device.

Professionele camera’s

Het professionele camerasysteem van iPad Pro omvat niet alleen een 12-MP groothoekcamera voor schitterende foto’s en 4K-video, maar nu ook een 10-MP ultragroothoekcamera die twee keer zover uitzoomt om veel meer van de omgeving te kunnen vastleggen. Deze tweede camera verdubbelt de mogelijkheden op foto- en videogebied en maakt nieuwe perspectieven en werk met meerdere camera’s mogelijk, een doorbraak voor creatieve professionals.

Professionele audio met microfoons van studiokwaliteit

iPad Pro heeft nu vijf microfoons van studiokwaliteit om kraakheldere audio mee vast te leggen, inclusief de kleinste details. De vier speakers bieden daarnaast een meeslepende geluidservaring die automatisch wordt aangepast op de positie waarin iPad Pro wordt vastgehouden. De combinatie van pro-camera’s, pro-audio en het grote display maken iPad Pro tot een veelzijdige mobiele studio voor creatieve professionals zoals filmmakers, videobewerkers, podcastmakers en andere mediaprofessionals.

Trackpadondersteuning in iPadOS

Met iPadOS 13.4 biedt iPad Pro voor het eerst ondersteuning voor een trackpad. Daarmee kunnen klanten natuurlijker typen, nauwkeuriger tekst selecteren en bewerken, en makkelijker met spreadsheets werken. Ook is er meer ruimte voor professionele workflows. De cursor is specifiek ontworpen voor de touchscreen-gebruikerservaring van iPad. Hij verandert in een cirkel die de aandacht vestigt op apps op het beginscherm en in het Dock, maar ook op elementen van de gebruikersinterface en tekstvelden, zodat gebruikers duidelijk kunnen zien waar ze op kunnen klikken. Met intuïtieve trackpad-bewegingen is het gemakkelijk schakelen tussen apps. De App Switcher, het Dock, het Bedieningspaneel en Slide Over zijn allemaal binnen handbereik.

Trackpadondersteuning in iPadOS is zo ontworpen dat het uitstekend van pas komt voor de apps die klanten elke dag gebruiken. Soepel door webpagina’s scrollen in Safari, door fotobibliotheken bladeren met Foto’s, nauwkeurig een tekst bewerken in Notities, e-mail lezen en beantwoorden met Mail: het is een genot om met een trackpad te werken op iPad. De meeste apps van andere fabrikanten blijven gewoon werken, zonder dat er aanpassingen nodig zijn. Met nieuwe API’s kunnen ontwikkelaars nog verder gaan in het creëren van volledig nieuwe ervaringen in hun apps.

Updates voor Keynote, Pages en Numbers zorgen dat deze apps het trackpad volledig benutten. Teksten schrijven en bewerken is makkelijker dan ooit met Pages, werken met meerdere objecten in Keynote is een fluitje van een cent, en doordat gebruikers preciezer kunnen werken, vormen zelfs de grootste spreadsheets geen probleem.

Professionele accessoires en Magic Keyboard

Naast de Apple Pencil van de tweede generatie4 en de vernieuwde Smart Keyboard Folio5 is er nu het nieuwe Magic Keyboard. Met dit keyboard, dat magnetisch vastklikt aan iPad Pro, komt dankzij het zwevende design het prachtige Multi-Touch-display geweldig tot z’n recht, zowel op schoot als op een bureau. Dankzij de unieke scharnieren is de kijkhoek tot wel 130 graden verstelbaar. Het Magic Keyboard is makkelijk mee te nemen en beschermt de iPad Pro. Het biedt een volledig keyboard met verlichte toetsen en een schaarmechanisme met een key-travel van 1 mm voor prettiger typen dan ooit tevoren op een iPad.

De USB-C-poort van het Magic Keyboard is geschikt voor opladen, zodat de USB-C-poort van iPad Pro beschikbaar blijft voor accessoires zoals externe schijven en displays. Het handige trackpad van het Magic Keyboard maakt de touch-first gebruikerservaring op iPad compleet met soepel navigeren en nauwkeurig werken. Dat maakt iPad Pro nog veelzijdiger en de gebruiker nog productiever.

Al met al lijkt deze nieuwe iPadPro een serieuze bedreiging voor de nieuwe Chromebooks die nu op de markt komen. Die devices zijn prima voor content consumeren. Creeren kan waarschijnlijk beter op deze ipadPros, dankzij de vele apps.

2 reacties

  1. Ik ben een grote liefhebber van Apple producten, dus ik voelde mij net een kind tijdens kerst toen de nieuwe iPad pro uitkwam. Deze model ziet er niet alleen prachtig uit, maar zal ook buiten mijn verwachtingen functioneren. Komt deze model ook met kindvriendelijke accessoires?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zeeman Albert

Zeeman Albert