Review: Withings Move ECG, een tijdloos modern gezondheidshorloge

Withings was t eerste horloge met stappen-, sport- en slaapmeting dat niet steeds aan de lader moet. Een analoog ogend horloge met een digitaal hart. De Move ECG meet je bewegingen, slaap en is in staat een ECG te maken. Een alternatief voor Apple Watch?

Apple was de eerste met een ECG meting in een horloge. Withings was één van de eerste met een smart watch. Vanaf het prille begin was Withings anders dankzij de focus op langdurig gebruik zonder opladen. Dat kan door het ontbreken van een display en door de data alleen op commando over te zenden naar een smartphone. Daar kan je dan de data en grafieken bekijken. Nu dus ook met een ECG.

Vormgeving

De Move ECG lijkt veel op het eerste starthorloge van Withings: de Activité. Dat horloge was bijna tien jaar geleden een revolutie. Het bedrijf heeft een turbulente historie. Met innovaties en fraaie vormgeving was het een gewilde partij voor investeerders. Het is zelfs verkocht aan Nokia en inmiddels weer terug in handen van de oprichter. In die turbulentie is het bedrijf vast blijven houden aan de focus op producten die verbonden zijn met het internet, data verzamelen en inzicht geven in de gezondheid van de gebruiker. De Move ECG past perfect in die lijn. Door gebruik van kunststof is het ook een betaalbaar horloge. Eigenlijk is het het horloge wat je van Smartwatch had verwacht. Tijdloos modern en betaalbaar. De maat is ietwat klein voor mannenarmen. De knoopcelbatterij batterij moet goed zijn voor een half tot heel jaar gebruik. Dus geen gedoe met laadkabeltjes die je ook weer kan verliezen. Het horloge geeft natuurlijk de tijd weer, maar ook met een wijzer het percentage activiteiten ten opzichten van het doel wat 100% is. Iedereen kan zijn/haar eigen doel instellen.

Activiteiten meten

Het eerste Withings horloge heette niet voor niets Activité. Het was ontworpen om meer dan stappen te meten. De Move ECG borduurt voort op deze denkwijze en technologie. Stappen, maar ook sporten kan de Move ECG meten. Het horloge is waterdicht en zwemmen hoort ook tot de activiteiten die het herkent. Anders dan veel smartwatches, selecteer je geen sport op het horloge. Je gebruikt het gewoon als horloge en vaak herkent het zelfs de activiteit. Zo heeft het horloge in de testperiode prima wandelen en fietsen herkend. Wil je zeker zijn dat het horloge een sport gaat meten qua impact op caleorienverbruik, dan moet je de de knop aan de zijkant iets langer indrukken. Het horloge verbind dan ook met de telefoon indien mogelijk om zo GPS gegevens te meten. Handig als je wilt weten hoeveel kilometers je hebt afgelegd. Heb je de telefoon niet bij de hand; geen nood. Ook dan meet de Move ECG de stappen, hoogte en calorieverbruik. Voor slapen hoef je niets ander te doen dan het horloge om te houden. Omdat het extreem licht en dun is, merk je haast niets van het horloge. Ik slaap normaal altijd zonder horloge, maar voor de test heb ik het horloge omgehouden en nergens last van gehad.

ECG meting

Voor een nauwkeurige ECG meting moet je stil gaan zitten en de meting starten door op de knop te drukken en de wijzerplaat op twee punten aan te raken. Door de sensor aan de onderkant zijn er dan drie verbindingen met het lichaam om zo de meting te doen. De stappenwijzer fungeert als secondewijzer. In 30 seconden heb je een meting. Een smartphone is niet nodig claimt Withings. Dat is waar, maar je kan dan geen resultaat zien. Daar is de app voor nodig. Eigenlijk zou de stappenwijzer naar beneden moeten wijzen als indicatie wanneer de meting reden tot zorg geeft. Nu weet je zonder app eigenlijk niets. Een aandachtspuntje.

Extra puntjes

Het horloge is zonder twijfel een goede stappen en sport meter voor wie het graag eenvoudig houdt. Geen gedoe met apps, instellingen en sporten selecteren. Als slaap meter is het horloge ook nog eens prima. In combinatie met een weegschaal van Withings heb je veel relevante gegevens om een gezonde levensstijl te monitoren. Prettig is het trilalarm in het horloge. Dat alleen al kan voor sommigen reden tot aanschaf zijn. Stel de gewenste werktijd in en het horloge wekt je op tijd zonder je wakker te schudden als je net in een diepe slaap zit. Lichter wakker worden zonder de partners te verstoren dus. Het horloge is leverbaar met een witte of zwarte wijzerplaat en diverse bijpassende bandjes.

Conclusie

De Move ECG is een fraai modern en tijdloos horloge. De kunststof uitvoering maakt m minder chique maar eerder sportief. Het gemak waarmee je data verzamelt zonder knoppen gedoe en opladen is een verademing. Wie meer wil dan een stappenteller en het horloge als polssieraad prima vind, is de Move ECG een aanrader.

De Move ECG is te koop voor iets meer dan honderd Euro.

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • solide technologie
  • tijdloos ontwerp
  • gemak
  • niet laden
  • waterdicht (50m)
  • sportmeting
  • ECG meting
  • Withings platform

THE BAD

  • geen ECG alarm zonder app
  • kleine wijzerplaat minder geschikt voor stoere mannen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.