Jeroen beoordeelde namens GadgetGear de Robin ProLine Compact Space Gray met 4.5 sterren.

The Good
 • Geen vertragingen
 • Geen Wifi (geen bereikverlies)
 • Geen batterij!
 • Scherp & Groot beeld (3 megapixel, 130 graden lens)
 • Mooi strak design
 • Compatibel Apple Homekit
 • Eenvoudige installatie
 • Kwalitatief sterk/hoogstaand materiaal
The Bad
 • Geen night vision

Robin ProLine Compact Space Gray kopen
→ Check de laagste prijs bij Robin

De videodeurbel is upcomming en steeds populairder, maar hoe werkt het en wat moet jij er allemaal van weten? GadgetGear ging aan de slag met een spiksplinternieuwe gadget: De Robin Proline Compact Space Gray!

Robin.nl is beter bekend als Robin Telecom Development . De organisatie sleutelt al een tijdje (2009) aan innovatie bij verschillende netwerk gebaseerde video- en intercomoplossingen. Altijd met het uitgangspunt om niet alleen technologisch hoogwaardig te zijn maar ook  hun producten stijlvol en robuust zijn vormgegeven. Robin Telecom ontwikkelt en produceert, met een zeer enthousiast en ambitieus team dat ik al eventjes heb mogen spreken om wat tips en tricks te ontvangen over hun nieuwste creatie. Handig weetje is als je ergens eventjes niet uitkomt je dit bedrijf wel gewoon kunt bellen, mailen, etc. Check de site straks maar eventjes.

Robin ProLine Compact Space Gray

Er bestond al een Robin ProLine. Zeer mooi, maar met de Compact hebben we een upgrade. Niet in size, want zoals het woord als zegt is deze een stuk compacter. De nieuwe compact is 94,5 mm (w) x 150,5 mm (h) x 44,5 mm (d) Fijn, want een lel van een bel aan je voordeur is niet nodig. Ach, smaken verschillen as always, want ook de grotere variant is qua design even strak afgewerkt en robuust.

Videodeurbel

Ho, even een stapje terug voor de doos opengaat. Een videodeurbel? Waar is dat voor. In een tijd dat de pakketjes door postbezorgers meer online gaan, dan jezelf in de winkels kunt kopen. In een wereld waar veiligheidsbehoeften veranderen denkt Robin met ons mee. Een videodeurbel is een bel met camera die activeert wanneer iemand op het belknopje drukt. Enerzijds gaat gewoon de bel, die is hoorbaar in je huis. Anderzijds gaat ook je telefoon met een kleine notificatie. Wanneer je jouw telefoon van de vergrendeling haalt zie je een berichtje dat er iemand aan je deur staat.

Ben je alleen thuis, in een minder veilige omgeving dan een durpie, kan keek je wellicht vroeger door een glazen oogje in je deur. Gewoon om even te checken wie er voor de deur stond. Maar dan moest je wel van je stoel opstaan, of van het toilet afgaan. Nu open je de telefoon, klikt de popup aan en je ziet direct een camerabeeld verschijnen. Iemand staat met z’n snufferd voor je deur. Jouw camera en jouw geluid staat uit. Don’t worry. Dus diegene hoort en ziet je nog niet. 

Wil je diegene spreken? Dan klik je op je telefoon het icoontje van de microfoon aan en je kunt direct praten met diegene die aan je deur staat. Ben je thuis en ga je opendoen? Dan roep je of niets, of “ik kom eraan!” Wil je eerst wat meer weten? Dan vraag je dat toch. Kun je altijd nog jokkenbrokken dat je er niet bent. 

Als je niet thuis bent kun je even spieken wie er voor je deur staat. Is het mijn beste vriend (de postbode) dan kan je hem of haar aanspreken en vragen of hij het pakketje bijvoorbeeld even achter in de tuin zet of bij de buren. Je kan het ook gewoon negeren als je niet wil laten weten dat je niet thuis bent. 

Unboxen

Ja, openmaken die hap. In de doos vinden we een aantal zaken. De videodeurbel, die uit twee delen bestaat. Deze is los te maken met een klein inbussleuteltje welke inbegrepen is.  Een handleiding, een adapter voor veel varianten stopcontacten. Een aantal schroeven en pluggen om de deurbel aan je muur of kozijn te bevestigen. Er zit verder nog een dubbelzijdig tapeje bij en je naamplaatje (zonder naam, maar met deurbel icoon). In de video dacht ik in eerste instantie dat het een ledbordje was, waar elektronisch je naam in stond via een app. Dat was fout (wel leuke innovatie, Robin?) maar het blijkt dat het naambordje wat je er in plaatst tegenlicht krijgt vanuit de deurbel, waardoor het plaatje elektronisch lijkt. Kijk maar eens op de foto’s. Wil je jouw naam erin hebben? Dan moet je ongeveer 10,- betalen en graveren ze jouw naam zodat dit even tof oplicht.

Euh, wat hadden we nog meer? Ohja, een Ethernet kabel, meterje of 10, welke van de achterzijde open is. Die aansluiting moet je nog even maken. Komen we zo op terug. Er zit nog een PoE(*) adapter bij voor de voeding van je bel die je naast je router gaat hangen. Wat mist, mijn inziens, is een extra Ethernet kabel voor de voeding naar de router. Je hebt verder geen elektra nodig voor de deurbel zelf, want die haalt zijn stroom over het interwebs (*: Power Over Ethernet, of zoals Tommie van Sesamstraat zou zeggen: POEhee.).

Installatie

Ik ben niet handig. Vraag je het collega redacteurs dan zullen ze dit een understatement vinden. Maar ook ik ben eruit gekomen. Je start met de binnenkant van de behuizing van je deurbel. De achterkant dus. Daarvoor maak je wat gaten in je muur of kozijn. Beste is even de lege achterkant tegen de muur houden en met een potlood in de gaten aftekenen. Weet je zeker dat je goed zit.

Waar je oude deurbel zat, zat waarschijnlijk ook al een gaatje door je muur. Daar moet straks ook een Ethernetkabel doorheen, dus kijk eventjes of die matchen. Je kunt de oude draden van je deurbel ook nog aansluiten op je Robin, zodat hij goed te horen is door het hele huis.  Dan gaan we aan de slag met het aansluiten van de deurbel. Als je kijkt naar de deurbel zelf dan zie je een mogelijkheid om tien draadjes te bevestigen. Met de inbussleutel kun je gemakkelijk de clipjes indrukken zodat je draadje voor draadje kunt prikken. Bekijk de handleiding als je twijfelt, maar het kan niet missen. OR/W staat voor Orange & White en is dus het draadje met Oranje en Wit erin. Je kunt acht draadjes connecten vanuit de Ethernetkabel, daarnaast nog twee van je oude deurbel. Dit is niet noodzakelijk, maar anders hoor je de bel enkel vanuit het kastje en niet via de oude harde klank van je ouderwetse deurbel. The choice is yours.

Oke, zet het plaatje waar je ‘belicoontje’ op staat in je deurbel. Het de behuizing in elkaar. Dan trek je de ethernetkabel door tot je stoppenkast waar (hopelijk) je router staat. Daar hang je de voeding op, met de stroomadaptor en plug je deze met een niet inbegrepen extra Ethernetkabel in je router of modem.  Je wacht 30 seconden en hij gaat branden.

Dan pakken we de handleiding erbij want er staat op je handleiding een QR Code die direct de Robin app download als je een foto wil maken van de code. Heb je een Iphone (nieuwere) dan ziet Apple Home dat hij compatibel is en maak je direct verbinding. Klaar is kees.

Specs

Je hebt dus met de ProLine Compact een directe ondersteuning voor Apple Homekit. Hier kan jij met je iPhone veel accessoires aan toevoegen zodat je over alles beschikt met een druk of een swipe. Megahandig. Ik zou hier nog aan willen toevoegen dat Apple HomeKit met end-to-end encryptie werkt. (Betekent dat communicatie is versleuteld).

Aan de voorzijde van de deurbel zie je de geïntegreerde krasvaste 130° groothoeklens, die zorgt voor een wijde blik om en rond je deur. Met een 5 megapixel camera die zorgt voor een 720p resolutie is het beeld scherp en goed genoeg. Vergeet niet dat 5 megapixel hoog is. De meeste bewakingscamera’s zitten op 3 megapixel. Overigens zeggen de megapixels niet alles. Het bereik en de lens zeggen daar meer over. Er is geen Infrarood ondersteuning, wat betekent dat je zonder een lichtje aan je deur of straatverlichting in de buurt ’s avonds weinig ziet. Anderzijds, wie heeft dat nu niet, en met infrarood altijd een vertekend zwart-wit achtig beeld. Zorg dus dat je een buitenlamp hebt hangen, mooiste is eentje die aanspringt met een sensor. De videodeurbel zelf is overigens gemaakt uit  duurzaam en oxidatie vrij geanodiseerd aluminium en beschikbaar in drie kleuren: Silver, Onyx Black en Space Gray. De laatste heb ik in mijn review getest. 

Belangrijk om te weten is dat je met de ProLine geen vertragingen hebt tussen het moment dat er aangebeld wordt en dat de melding verschijnt op je telefoon. Andere videodeurbellen gebruiken Wifi en zijn afhankelijk van verbinding die draadloos is. Ook lees je wel eens bij andere deurbellen dat de batterij enorm snel leegloopt. De ProLine krijgt haar verbinding EN stroom vanuit de Ethernetkabel. Je komt dus niet zonder stroom en verbinding te zitten. Iets wat je bij concurrenten veel leest in reviews.

Overige informatie

 • Artikel nummer: Robin ProLine Compact Space Gray A01513
 • Afmetingen: 94,5 mm (w) x 150,5 mm (h) x 44,5 mm (d)
 • Camera: 5 Megapixel IP camera
 • Lens: 130 graden WideAngle lens
 • Resolutie: HD video (720p)
 • Aansluiting: Bedraad ethernet (PoE)
 • Relais: 1 geïntegreerd potentiaal vrij relais, in rust geopend, max 48V/60W, te gebruiken voor aansluiten van de bestaande bel(trafo)
 • Beschermingsgraad: IP53
 • Voeding: Power over Ethernet (PoE IEEE 802.3af)
 • Behuizing: Geanodiseerde aluminium (3mm) met een geborstelde structuur. Dome van gehard optisch glas met fotochromatische eigenschappen, ter bescherming van de lens. Graveerbare en verlichte toetsen. Frontplaat voorzien van nano coating voor extra UV bescherming.
 • Garantie: 48 maanden (carry-in DDP)
 • Compatibiliteit: Apple HomeKit, support voor HomeKit Secure Video Recording volgt in December 2019 / Januari 2020 (software update)
 • Wat moet je zelf nog aanschaffen: Extra Ethernetkabel voor POE Injector naar je Router
 • Eventueel naamlabel laten graveren met je naam. Naam in Display is niet elektronisch.
 • HomeKit Secure Video is een nieuwe functie in iOS 13. Ondersteuning voor HomeKit Secure Video Recording wordt ontwikkeld en zal eind 2019 beschikbaar komen via een software-update op de ProLine Compact. Klik voor meer informatie op de volgende link.

Conclusie

De Robin ProLine Compact Videodeurbel is een prachtig exemplaar. Absoluut de mooiste onder zijn concurrenten. Ook de compatibiliteit met Apple Home Kit is gaaf. De ontwikkelingen die het apparaat heeft ondergaan in het installatieproces (je hoeft geen draadjes meer te strippen, etc) is tof.  Zeer strak en mooi vormgegeven met een goed en scherp 720p beeld. Op innovatiegebied zou iets op het gebied van night vision wenselijk zijn. Wellicht met een sensor. Vooral in de winterdagen wanneer het om 17:00 uur al donker wordt is het voor mensen zonder buitenlamp lastig te zien. Verder zou een mogelijkheid om de ProLine als actieve beveiligingscamera in te stellen wel extra gaaf zijn. Voor nu kan ik alleen maar zeggen dat de kwaliteit van het materiaal, de resultaten op je scherm en de vormgeving ongekend goed zijn. Veel mooier dan de andere merken. Conclusie; een prachtige deurbel die echt past in het innovatieve tijdperk waarin wij leven. Kopen!

 

Robin ProLine Compact Space Gray kopen
→ Check de laagste prijs bij Robin

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.