Review: Litelok Silver, het innovatieve en teleurstellende fietsslot

Litelok Silver in gebruik

Je kunt hem als broekriem dragen, maar ook je fiets ermee op slot zetten. De afgelopen tijd testte GadgetGear het bijzondere fietsslot dat LiteLok heet. Een fietsslot dat door de innovatie, de praktische zaken lijkt te missen.

Unboxing

Wij ontvingen de Litelok in een bubbeltjesenvelop. Hij werd geleverd met twee sleutels. Precies wat je verwacht.

Litelok Silver Unboxing

Eigenlijk hadden ze de bevestiging om deze op het frame te zetten, standaard mee moeten leveren met het slot. Waarom lees je verderop.

Design

Litelock bestaat voor een groot deel uit een siliconen rubber band. Hierin zitten onder anderen staalkabels verwerkt om sabotage tegen te gaan. De kern wordt gevormd door het slot. Deze is in een behuizing van gegoten staal verwerkt en lijkt het sterkste punt van het slot te zijn.

Litelok Silver Stuk

Wanneer je fietst, zien de makers van Litelock het liefst dat je hem als riem om je heen doet, en zo meeneemt. Daarnaast zijn er beugels om hem in het fietsframe van een regenfiets weg te werken. Om je verder te helpen is er ook een siliconen ring die je helpt de band op de plek te houden. Nadat het slot een paar weken in weer en wind heeft gelegen, brak die ring echter zoals je op bovenstaande foto kunt zien. Niet echt weatherproof materiaal dus.

Litelok Silver Design

Designfout

En hier gaat het al een beetje mis. Ik ben een stevige vent. Het is mogelijk met de klittenbandstrap om de Litelok Silver flink op te ruimen. Hij past hierdoor ook om mijn heupen heen. Maar… wanneer ik hem weer als slot gebruik, hangt het klittenband er een beetje bij. Vooral op de grond. Dus ik ben en blijf hem bij ieder gebruik verstellen. En dan is het Litelok Silver slot ineens best high-maintenance.

Bovendien wordt de band nat in de regen. Wil je hem onder je regenpak dragen zodat jouw regenpak de ruimte krijgt om te ademen, kan dat eigenlijk niet. Dan wordt je namelijk nat van dat ding. Op koude dagen is het slot ook oncomfortabel koud op het lichaam.

Diefstalvertraging

Een slot beschermt natuurlijk nooit 100% tegen diefstal. Elk slot vertraagd. Zo ook deze. We kunnen hier geen labtests doen, en de PR afdeling vroeg ons ook nadrukkelijk dit onderdeel niet te testen… sigh…

Maar gelukkig heeft Litelok wel een aantal video’s beschikbaar waarin het zelf de kracht van het systeem aantoont.

Veel sloten kun je namelijk stuk trekken door een fiets een aantal keer om de paal waar het slot aan zit te dragen. In onderstaande video zie je hoe enorm sterk deze constructie is. Indrukwekkend.

Ook laten ze graag zien dat het slot niet kapot te krijgen is met een betonschaar. Wat ze echter niet doen, is laten zien hoe kwetsbaar de zwarte band is tegen een betonschaar. Precies de plek waar ik hem zou zetten… maar wij hebben geen betonschaar… kak!

De diefstalvertragende factor zal in de Litelok zeker aanwezig zijn. Maar we vinden het op z’n minst opmerkelijk dat we alleen een sample zouden ontvangen als we dat niet zouden testen… Je kent ons, dat communiceren we graag met jou als lezer 😉

Maar gelukkig is er het internet. Op onderstaande video zie je hoe een fiets met een Litelok Gold wordt gestolen. En dat gaat verdomd snel!

De maker laat ook zien hoe de Gold versie uit elkaar is gekomen in die paar seconden…

Conclusie: Litelok Silver

Tsjah… een conclusie op een incomplete review. Dat is natuurlijk raar. Het enige dat we echt hebben mogen testen is de dagelijkse usecase. En die is niet al te praktisch. Het feit dat we de diefstalgevoeligheid vooral niet mogen testen geeft ons aan dat Litelok een fantastisch marketingverhaal is, maar vooral ook een zeer discutabel product dat we simpelweg niet kunnen en willen aanbevelen.

Litelok Silver in gebruik

Roelof van Doorn beoordeelde namens GadgetGear de met 0.5 sterren.

THE GOOD

  • Mooi ontwerp
  • Slim idee

THE BAD

  • Als broekriem dragen blijkt niet heel handig
  • Lijkt niet bijzonder sterk te zijn
  • Materiaal is niet heel weerbestendig

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.