Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Axa Cherto kettingslot

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Erg scherpe prijs/kwaliteitverhouding
  • Lange bescherming
  • ART**
  • Sleutelservice

THE BAD

  • Stofhoes is wat dun

eBikes zijn populair. Zo populair dat de voorraden in Nederland dun zijn en dat maakt ze heel interessant voor diefstal. Natuurlijk wil je jouw mooie bike goed beveiligen en daarom testen we vandaag de Axa Cherto 95/9.

Unboxing

Axa levert de Axa Cherto 95/9 in een kartonnen wikkel. De bijpassende sleutels zitten met een tie-rip aan de fietsketting vast. Je krijgt twee sleutels bij dit mooie, zware slot.

Design

De Axa Cherto 95/9 is een fietskettingslot op basis van metalen schakels. Deze metalen schakels hebben een diameter van 9 millimeter. De ketting wordt afgeschermd met een dunne, stoffen hoes. Deze moet voorkomen dat jouw fiets door de ketting beschadigen kan.

De cilinder is voorzien van een boorplaat om te voorkomen dat deze gemakkelijk open geboord kan worden. Daarnaast is deze ook voorzien van een schuifje waarmee je voorkomt dat vuil in de cilinder kan komen. Een stukje luxe dat een extra handeling vraagt, maar best goed bedacht is. Zeker wanneer je dit slot gebruikt voor andere zaken dan een fiets, die je voor lange termijn op slot wilt hebben zitten. Slim!

Het slot is 95 centimeter lang en geeft daarmee heel wat ruimte om je fiets aan een ander object vast te zetten. Bovendien zijn schakelsloten zeer flexibel, waardoor je deze gemakkelijk eten om de buis van jouw zadel wikkelt wanneer je deze meeneemt.

Dat is qua design ook meteen wat we echt missen bij een zwaar slot als de Axa Cherto 95/9. Een handig ‘iets’ om hem gemakkelijk mee te nemen en de fiets goed tegen de ketting beschermen. Hoewel de stoffen hoes zeker wat bescherming geeft tegen krassen en klappen, is de stof niet heel dik.

Axa Sleutel Service

De Axa Cherto 95/9 sleutels zijn voorzien van Axa Sleutelservice. Raak je een sleutel kwijt kun je er een nieuw setje bestellen. Je hebt dan wel de code op de sleutel daarvoor nodig. Schrijf die ergens op, want die staat nergens anders vermeld. De sleutels zijn trouwens symmetrisch waardoor je ze gemakkelijk in kunt steken.

Anti-diefstal beveiliging

De Axa Cherto 95/9 is ART** goedgekeurd en houdt naar eigen zeggen een fietsendief 14 seconden bezig. Dit komt mede doordat de schakels een knipkracht van 73Kn vragen. Dat is dus heel lang, vooral op drukkere plekken. Je mag er dus vanuit gaan dat jouw fiets redelijk veilig is met dit slot. Met deze waardering kun je hem ook gebruiken voor jouw fietsverzekering. Zo gebruik ik hem met vol vertrouwen in combinatie met de Rad Power Bikes RadWagon 4 waar je morgen de review van leest.

Conclusie: Axa Cherto 95/9

Qua luxe missen we een dikkere hoes om de lak van de fiets te beschermen en misschien een mooi draagdingetje om hem op de fiets te bevestigen. Maar in ruil voor net wat minder luxe, kan Axa dit slot redelijk scherp prijzen terwijl de stopkracht bij een fietsendief behoorlijk groot is. Dit maakt de Axa Cherto 95/9 wat ons betreft een heel interessante aankoop als je echt prijs-effectief een slot gaat aanschaffen.

Axa Cherto kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.