Logo GadgetGear.nl
Picture of Roy Christiani
Roy Christiani

Review : Godox V1 & X Pro S

Roy Christiani beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

 • - Mooie egaal licht door ronde flits kop
 • - Oplaadbare accu
 • - Eenvoudig te gebruiken met Remote trigger
 • - Prijs/kwaliteit verhouding

THE BAD

 • - Iets minder snel dan de Profoto A1

We begonnen de maand oktober goed want de Nederlandse distribiteur (Disnet) van o.a. Godox stuurde ons een hagelnieuwe Godox V1 Speedlight en een bijpassende transmitter (de Godox X Pro-S). Nu 593 foto’s en 463 flitsen verder is het tijd om de balans op te maken en onze bevindingen met jullie te delen.

Life is like a (un)box of chocolates.

Laten we bij het begin, beginnen. Bij het unboxen van de Godox V1 viel ons meteen op dat de set heel compleet geleverd wordt. Het enige wat je niet in de oranje/witte doos vindt zijn de flits accessoires die uiteraard los te koop zijn.

Wel vinden we in de doos:

 • Gebruiksaanwijzing
 • 2600 MAH Lion accupack
 • Usb lader (docking station)
 • Usb kabeltje
 • Flitsvoet
 • Godox V1 Speedlight
 • Beschermhoes
 • Hotshoe beschermer

https://www.facebook.com/GadgetGear.nl/videos/401565034110292/

Het Design, de ronde kop valt meteen op.

We beginnen deze review bij het design want het nieuwste lid van de Godox familie valt vooral op door het opvallende grote display aan de achterkant en de niet te missen ronde flits kop. Met name die laatste zorgt ervoor dat de speedlight op het eerste oog wat aan de grote kant lijkt. Eenmaal gemonteerd op onze Sony A7ii blijkt dit echter 100% mee te vallen en voelt de flash niet heel veel groter aan dan andere flitsers in deze categorie.

Verder voelt de voornamelijk zwarte behuizing stevig en solide aan en zijn de knoppen op de achterkant mooie en straks vormgegeven.

De ronde flits kop heeft zo ze voordelen.

Nu is de grote vraag natuurlijk heeft zo’n ronde flitskop nou echt zin? Wij vinden van wel! Als we kijken naar de vorm van het licht (mooi rond) dan is het licht wat uit de Godox V1 komt vele maken natuurlijker dan zijn vierkante concurrenten.

Combineer je dat met een flitsparaplu (of beter nog met een softbox) dan wordt het licht niet alleen mooi rond maar ook nog eens zacht. Dit betekent overigens niet dat je de speedlight niet kunt gebruiken zonder paraplu of softbox, alleen moet je er dan wel rekening mee houden dat dit resulteert in harder licht.

Mocht je nou niet willen slepen met een paraplu of softbox kun je natuurlijk altijd nog de accessoires (prijs € 79,95) proberen die los verkrijgbaar zijn. Wij hebben deze echter nog niet getest dus over het resultaat hiervan kunnen we nu nog niet zoveel zeggen.

Godox V1 v.s. Profoto A1

De Godox V1 wordt vandaag de dag nog steeds regelmatig vergeleken met de Profoto A1. Dit is overigens niet voor niets want als je de twee naast elkaar zet dan zie je duidelijk een aantal overeenkomsten waarvan de belangrijkste en meest opvallende uiteraard de ronde flitskop is.

Ook als we kijken naar specificaties zijn er behoorlijk wat overeenkomsten:

GODOX V1 PROFOTO A1
Number of flashes (full power) 480 flashes 350 flashes
Recycle time 1,5 seconds 0.05 – 1.2 seconds
High speed Sync 1/8000 1/8000
Flash zoom 28-105 32-105
Head Swivel 150° Left, 180° Right 150° Left, 180° Right
Head tilt 7° to 120° 7° to 120°
Size 76 (D)  X 197 (H) X 93 (B) mm 89 (D) x 259 (H) x 218 (B) mm
Weight 420 gram (with battery) 560 gram (with battery)

 (Boven de Godox V1 & onder de Profot A1)

Als we kijken naar het licht op basis van een vergelijking die Robert Hall heeft gemaakt hebben we een voorkeur voor de Godox. De verdeling en de vorm van het licht lijken bij de Godox zijn simpelweg ronder en natuurlijker dan bij de Profoto A1.

Maar er is meer want waarmee de Godox V1 wat ons betreft de meeste punten mee scoort is de prijs. Je koopt de V1 namelijk al vanaf € 299,- terwijl de adviesprijs van de Profoto A1 staat op € 769,-. Kortom een gat van € 470,-

Tuurlijk de recycle time is iets sneller en ja we begrijpen dat je ook betaald voor de naam maar € 470,- meer voor een flitser die bijna hetzelfde doet is in onze ogen wat veel van het goede.

Goed we moeten daarbij eerlijk bekennen dat we de Profoto A1 nog nooit in het echt hebben getest maar als we simpelweg kijken naar de specificaties en de prijs dan zetten wij op dit moment ons geld op de Godox V1.

Wat fijn een accu.

Waar we natuurlijk ook heel erg blij van worden is de standaard meegeleverde accu. In tegenstelling tot veel concurrenten werkt deze flitser namelijk niet op normale AA-batterijen maar op een 2600 MAH Lion accupack. Het resultaat? Een flitser waarmee je op papier met één accupack meer dan 480 keer kan flitsen op maximaal vermogen.

Nieuwsgierig als we zijn hebben we dit natuurlijk getest en kwamen uiteindelijk uit op 463 flitsen op één accupack. Dit is net iets minder dan de aangegeven 480 flitsen maar misschien heeft dit te maken met het feit dat we flitser gedurende de dag hebben gebruikt en dus ook een aantal keer aan en uit hebben gezet. Neemt niet weg dat we met 463 flitsen nog steeds enorm onder de indruk ziin van de presentaties van deze accu.

De Godox V1 in combinatie met transmitter.

De flitser komt wat ons betreft helemaal tot zijn recht als je deze gebruikt in combinatie met de Wireless transmitter (Godox X Pro-S).

Ook over de door Disnet (distribiteur) meegeleverde transmitter zijn we erg enthousiast. We gaan overigens nog een aparte korte review schrijven over de transmitter maar we willen jullie de eerste bevindingen in ieder geval niet onthouden.

De bouwkwaliteit van de transmitter is over de hele linie genomen goed. De buitenkant is mooi vormgegeven en het materiaal voelt stevig en solide aan, het display is helder en de samenwerking met de Godox V1 is vlekkeloos. Tuurlijk het is een extra investering van € 99,- maar wat ons betreft is dit de investering ruimschoots waard omdat deze set-up je zo veel meer creatieve vrijheid geeft.

Enige jammere was wat ons betreft het ontbreken van de batterijen. Tuurlijk het is maar een klein puntje maar het feit dat je eerst al je kasten overhoop moet gooien om batterijen te zoeken doet toch afbreuk aan het plezier.

TTL of Manual

Je kunt de Godox V zowel in TTL als manual gebruiken. Beide standen werken goed maar wij hebben toch een lichte voorkeur voor de manual stand (ondanks dat het je meer tijd kost) omdat je hiermee nog meer vrijheid hebt om de flitser te gebruiken zoals jij dit wilt.

Mocht je niet weten wat de verschillen zijn tussen beide standen. Hieronder een korte uitleg.

Wat is TTL?

TTL staat voor een ‘Through The Lens’-meting. Als je werkt met een flitser in TTL-modus, dan geeft deze, vóór het maken van de foto, een zeer korte (onwaarneembare) flits. Bij sommige reportageflitsers gebeurt dit met infraroodlicht, bij andere flitsers is het gewoon flitslicht. De hoeveelheid licht die terugkomt van het onderwerp wordt in dit geval gemeten en hierop past de flitser razendsnel zijn sterkte weer aan. De foto’s worden hierdoor altijd vrijwel gelijk belicht. Het maakt in dit geval dus ook niet uit of de flitser direct gericht staat op het onderwerp, of dat er indirect wordt geflitst. Het hele proces vindt zó snel plaats, dat je niets merkt van de voorflits en berekentijd.

De voordelen van TTL

Het grote voordeel van TTL is dat je simpelweg niet veel hoeft na te denken. Je kan je camera-instellingen wel aanpassen om bijvoorbeeld een grotere of kleinere scherptediepte te krijgen, maar qua belichting verandert er niks. De flitser neemt alle instellingen in berekening en zorgt (als de flitsintensiteit het toelaat) er altijd voor dat er een gelijkwaardig belichtte foto uitkomt. Dat is vooral handig als de situatie continu verandert, omdat je sneller kan reageren en niet lang hoeft na te denken over de juiste instellingen. Dat is ook handig als je nog niet veel ervaring hebt met flitslicht en vooral zeker wilt zijn van een degelijk resultaat.

Wat is manual?

Het alternatief voor TTL is een handmatige belichting. Hierbij werk je met een maximale intensiteit van de flitser, die je met verschillende fracties kan gaan verlagen. De fotograaf heeft in dit geval zelf veel meer invloed op de belichting van de foto en moet zeer bewust werken met zijn iso-waarde, afstand tot het onderwerp, lichtrichting, flitsintensiteit, diafragma en sluitertijd

De voordelen van manual

Bij manueel flitsen heb je als fotograaf veel meer invloed op de uitkomst. Wil je meer omgevingslicht? Dan verleng je je sluitertijd. De beweging bevries je vervolgens met je flitslicht. Verandert de afstand tot je onderwerp? Dan zal je handmatig de flitsintensiteit moeten verhogen. Wil je juist bewust subtiel onderbelichten? Dan kan je de intensiteit weer verlagen en je diafragma verder verkleinen. Je werkt dus met vier factoren (diafragma, afstand, intensiteit en iso-waarde) die je telkens zelf juist in moet stellen, voor het optimale resultaat. Dat kost meer tijd en de kans op fouten is ook groter.

Manueel flitsen is vooral handig als je de tijd hebt of in een zelfgecreëerde situatie werkt, zoals in een fotostudio, of bij een portret op locatie. Verschillende factoren blijven daar namelijk gelijk, zoals de afstand tot het onderwerp en de hoeveelheid omgevingslicht. Als je de tijd kan nemen, kan je op manual veel gerichter de door jou gewenste resultaten creëren. Al zijn er ook genoeg fotografen die zodanig gewend zijn geraakt aan het gebruik van hun flitser, dat ze zelf razendsnel de juiste instellingen kunnen inschatten en instellen.

Welke stand moet ik kiezen?

In feite kan je TTL vergelijken met de automaat op je camera. Als je het gebruikt, weet je zeker dat je foto’s heel erg degelijk zijn, maar dat ze qua kwaliteit en stijl vaak niet erg bijzonder of onderscheidend zijn. Als je jezelf verder wilt ontwikkelen als fotograaf, is het de kunst om die stand op een gegeven moment los te laten en jezelf meer te verdiepen in de manuele mogelijkheden. Op momenten waarop het er écht toe doet, kan je altijd terugschakelen naar de zekerheid van TTL, terwijl je op andere momenten meer je eigen stempel als fotograaf kan uitdrukken door creatief gebruik te maken van je flitslicht.

Highspeed Sync

De Godox V1 beschikt over High Speed Sync. Waar flitsers die niet over deze functie beschikken vaak gelimiteerd zijn tot 1/250 heeft de Godox V1 (indien je camera hiervoor geschikt is) de mogelijkheid om tot 1/8000 vast te leggen waardoor je nog beter je onderwerp kunt bevriezen.

The Final Verdict

De Godox V1 doet meer dan we van een speedlight op dit prijsniveau mogen verwachten. Ben je opzoek naar een speedlight die is voorzien van High Speed Sync, een sterke accu en die ook nog eens mooi en egaal licht geeft dan is de Godox V1 je perfecte metgezel.

Daarom belonen we de Godox V1 met een Golden award.

Godox V1 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.