.org verkocht!?

Meestal beperkt domeinhandel zich tot een enkel domein. Maar deze week start met een opmerkelijke verkoop. De organisatie achter het .org domein is verkocht en dat kan voor alle .org websites gevolgen hebben.

Een stukje geschiedenis

Lang, lang geleden, was er het .com domein. Bedacht voor commerciële websites. Daarnaast werd het .org domein geïntroduceerd door de ICANN, de organisatie die de technologie achter domeinen beheert. Het .org domein zou worden ingezet voor alle non-profit’s. Het .org domein kwam in het beheer van het Public Interest Registry (PIR). Daar werden de domeinnamen zonder winstoogmerk verhandeld.

.org gaat commercieel

Wie weleens een .org heeft gekocht, weet dat ze doorgaans een stuk duurder zijn dan .com domeinen. Eerder dit jaar schrapte ICANN de maximale fees die voor een .org gevraagd morgen worden. Deze zelfde regeling ging meteen in voor .info en .biz domeinen, die doorgaans ook relatief duur zijn. Toen deze nieuwe regels in gingen, liet PIR op 1 mei weten niet van plan te zijn de prijzen omhoog te gooien.

Echter is PIR als non-profit nu verkocht aan een commerciële instelling. Investeerder Ethos Capital neemt het roer over bij de stichting en zal wellicht een heel andere koerst met de domeinen gaan varen. We vroegen WEB WINGMEN om commentaar op deze gebeurtenis.

“Het is niet de eerste keer dat het webhosting landschap voor onverwachte prijsstijgingen komt te staan.” zegt Arjan Olsder, onafhankelijk website adviseur voor WEB WINGMEN. “Eerder dit jaar gooide het populaire cPanel (software om websites te beheren – red.) ook al haar licentiestructuur om waardoor webhosters voor een exponentiële stijging in licentiekosten kwamen te staan. Met de enorme hoeveelheden .org domeinen kan het enorm lucratief zijn om er een dollar of vijf bovenop te zetten. Hostingbedrijven zullen de prijsstijging door calculeren naar hun klanten. De kans dat organisaties van hun domein afzien is enorm klein. Ze krijgen letterlijk het mes op de keel.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Events