Review: Saramonic Blink500, draadloze microfoon voor oa iPhone, Android en DSLRs

Audio wint enorm aan terrein. Røde heeft telkens als eerste nieuwe categorieën ingevuld. Eerst met de videomic en onlangs met Wireless Go. Smartphones hebben echter zo hun eigen uitdagingen en Saramonic lijkt als eerste te leveren waar elke smartphone filmer op heeft zitten wachten.

Saramonic is een jonge professionele audio organisatie uit China. Sinds 2014 heeft het een vertegenwoordiging in de USA en sinds kort ook in de Benelux. De audio en video markt is enorm in beweging. De mogelijkheden lijken jaarlijks te veranderen in een markt die eerder gekenmerkt werd door decennia weinig innovaties. Saramonic kennen we al van de vele adapters, mixers en schakelaars. Op de professionele video beurs IBC in Amsterdam pakte Saramonic groots uit. Microfoons, opnameapparatuur, draadloze systemen, etc. alles wat de ‘oude’ merken hebben, heeft Saramonic in huis. Alles ziet er netjes uit met goede afwerking en een kenmerkende zwart met gele identiteit.

 

 

Echte innovatie

Op de stand met de shotguns, videomics, handheld microfoon en vele andere mooie producten, viel ons oog direct op een uniek product; een lightning connector voor een draadloos microfoon systeem. Het blijkt de lightning ontvanger te zijn voor het Blink 500 draadloze microfoon systeem van Saramonic; de Blink 500 B3. Naast de iOS ontvanger is er ook een ontvanger voor USB-C (Blin k500 B5) en de meer traditionele mini-jack voor bijvoorbeeld DSLR’s (Blink 500 B1). De ontvanger voor iPhones prik je direct in de lightning aansluiting van de telefoon, Een blauw lampje gaat knipperen. Het teken dat de ontvanger op zoek is naar de zender. De zender is een blokje met een microfoon en een aansluiting voor een dasspeld microfoon. De zender met microfoon is met een klip bij de hals te bevestigen. Wie liever een kleine microfoon heeft, wordt op zijn/haar wenken bediend. In de doos zit tevens een dasspeld microfoon. Wij gebruiken de ingebouwde microfoon. Zet de unit aan en automatisch maakt deze verbinding met de ontvanger. Zijn deze gepaird, dan blijft het blauwe ledje blauw. Geen gedoe meer met kabels. Prima bruikbaar dus ook in een gimbal en door de lange lightning connector kan ie ook zo op een iPhone met originele Apple case aangesloten worden.

Geen gedoe

Het draadloze systeem betekent geen gedoe meer met kabels. Dat is prettig voor de spreker. Je hoeft immers geen microfoonkabel meer door kleren te trekken. Bij de iPhone is het net zo ook prettig. Geen bungelde kabels meer en geen noodzaak aan verkoopstekkertjes. Inclusief ontvanger is bijvoorbeeld de Osmo Mobile 3 gimbal probleemloos te gebruiken. Het is dubbel prettig dat het Blink 500 systeem geen eigen software nodig heeft. De iPhone herkent direct de microfoon als een draadloze microfoon. In de Apple app kan je dus gewoon de audio gebruiken. Klein nadeel is dat in deze Apple app (nog) geen volumemeter zit. Die heb je wel nodig. De app FilmicPro herkent de draadloze microfoon en toont de volume meters. Natuurlijk dubbel mono, maar wel erg handig in gebruik. Op de zender is het volume harder te zetten. Het wifi systeem zet probleemloos zonder storingen het geluid over.

Systeem

De Blink 500 voor iPhone trok onze aandacht en hebben we inmiddels een paar weken gebruikt. Ronduit heerlijk werken. Klein aandachtspunt is de accu. Misschien betreft het een pre-productie probleempje, maar de accu lijkt snel leeg. Met een USB-C laders is ie echter snel opgeladen. Het systeem valt overigens niet direct uit bij een lege accu. Een rood ledje geeft aan dat je nog ongeveer 5 minuten werktijd hebt.

Het Blink 500 systeem heeft dus diverse zenders en ontvangers. Het is zelfs mogelijk met met twee zenders naar 1 ontvanger te zenden. Die komen dan gemixt binnen. Wij hebben direct de wens geuit dit gescheiden op een linker en rechter kanaal te willen. Daarmee heb je immers meer mogelijkheden in de edit. De makers van Saramonic bleken zeer ontvankelijk voor gebruikers feedback. Dat moet ook wel, want anders kan je niet zo snel zo’n relevante portfolio neer zetten.

Conclusie

De video audio markt heeft er in de Benelux een serieuze nieuwe speler bij. Het Blink 500 systeem zal zeker in een mum van tijd populair worden. Het biedt exact waar vloggers en zelfstandige filmers op zitten te wachten. Het prijspunt is ook nog een erg prettig.

De Blink 500 B3 for iOS kost inclusief dasspeldmicrofoon 249 Euro en is online te koop

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • gemak
  • geen kabels
  • usb-C lader
  • bereik
  • compatibel met native apps
  • snel laden

THE BAD

  • geen volume indicator

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.