Review: BlitzWolf BW-BR4; aptX HD audio receiver en transmitter

Wanneer je kijkt naar de mainstreamproducten onder de koptelefoons hebben we het tegenwoordig erg vaak, meestal zelfs, over bluetooth producten. Het idee achter dit soort producten is in de regel dat ze in combinatie met je smartphone gebruikt zullen worden. Thuis gebruik je natuurlijk een bedrade oplossing. Maar wat als je dit niet wil? Wij zochten naar een oplossing en vonden in het assortiment van BlitzWolf de BW-BR4.

Bij GadgetGear testen we natuurlijk erg vaak bluetooth audioproducten en vaak is het wat vervelend dat we hiervoor onze telefoons dienen te gebruiken. Immers hebben we onze muziek vooral op onze PC staan (streaming is niet altijd een goede testcase wegen de invloed van alle nadelen van streaming op de kwaliteit) en het opzetten van andere audio is op een PC nu eenmaal makkelijker. Een nummer dat je op het laatste moment wil testen en ergens diep verstopt op je schijf hebt staan of gewoon effe binnengetrokken kan worden, ondertussen wat aantekeningen maken, misschien wat zaken opzoeken over het apparaat of gerelateerde techniek in kwestie… Het liefst doen we het allemaal op een PC.

Een bluetooth dongletje is een oplossing die je vaak ziet, en dit kan best aardig werken. Je mist echter bij de meeste opties de ondersteuning van alle audiocodecs die je wil om het maximale uit je audioapparaat te halen. Wj gingen op zoek naar wat beters en kwamen op de BW-BR4 van BlitzWolf.

 

Key points

 • Bluetooth 5.0
 • AptX HD
 • Zenden en ontvangen via S/PDIF, Composiet, 3,5 mm jack
 • 100 meter bereik
 • Batterij 600 mAh, opladen 2 – 2,5 uur, standby 175 uur
 • Werktijd 14 uur (AUX), 17 uur (S/PDIF)
 • Formaat 84,2 x 80,8 x 23,1 mm

 

Uitpakken

De BlitzWolf BW-BR4 wordt geleverd met een 3,5 mm jackkabel, microUSB-laadkabel, optische kabel en een tulp-kabel. Ook wordt een handleiding meegeleverd.

 

Ontwerp

De BW-BR4 is een klein vierkant kastje met een metalen afwerking rondom, een glossy plastic bovenzijde en matte onderzijde. Aan de voorzijde zien we de RCA-ingangen (tulp) voor links en rechts en een 3,5 mm jack-aansluiting (AUX-in). Verder zien we een knop voor het in-/uitschakelen en de verschillende pairingsfuncties plus een indicatorled-LED die het eea moet aangeven.

Aan de achterzijde zien we een S/PDIF-in en uitgang, een micro-USB-aansluiting voor het opladen en een TX/RX schakelaar welke het apparaat schakelt tussen een zend- en ontvangfunctie. Daarnaast zien we de antenne.

 

Gebruik/werking

De bediening van de BW-BR4 werkt volledig met de enkele knop aan de voorzijde waarbij aan de LED afgezien moet worden wat er nu precies ingegeven is. Zoals aangegeven dient deze onder andere voor het indiceren van de pairingsmodi. Naast de paringstatus wordt o.a. ook voor het connecten via de verschillende codecs aparte weergave gegeven. Zo wordt voor een connectie met AptX HD 4 maal een blauwe knippering per 10 seconden weergegeven, een connectie via AAC één keer een blauwe knippering per iedere 10 seconden en voor het inschakelen van AptX HD één maal een groene knippering en het uitschakelen van AptX HD twee maal een groene knippering. Zie de handleiding voor een nadere specificatie van het geheel.

Het lijkt neer te komen op een hele lijst, maar in principe zijn er natuurlijk standaard use-cases per gebruikers; je koppelt je koptelefoon en het werkt waarbij standaard de beste ondersteunde codec gebruikt wordt. Wil je evt. AptX uitschakelen, dan kan dit, maar de meesten zullen hier niet voor kiezen.

Toch moeten we zeggen dat de keus om alles via één knop in te stellen geen handige is met het oog op de gebruiksvriendelijkheid.  Een jammerlijk gegeven aangezien het niet nodig lijkt te zijn, gezien de manier waarop andere bluetooth-producten werken.

Zenden/Ontvangen

De BW-BR4 heeft zoals opgemerkt een zend- en een ontvanger-functie. De eerste gebruik je bijvoorbeeld bij je TV of PC als je via bluetooth via een koptelefoon naar audio wil luisteren en de tweede als je de BW-BR4 bijvoorbeeld aan je stereo aangesloten hebt en vanaf je smartphone iets wil afspelen. BlitzWolf geeft op dat er een bereik is van 100 meter. We hebben deze 100 meter niet daadwerkelijk kunnen testen aangezien we niet beschikken over een testlocatie waarbij de invloed van obstakels en storingen uitgesloten kunnen worden. Verder scheelt het per gebouw in hoeverre iets wel of geen obstakel vormt. Veel nieuwere gebouwen van hebben de vervelende eigenschap werkelijk alles aan radiosignalen te blokkeren.

Hoe dan ook, hebben we door een goede afstand weg te lopen van onze testlocatie kunnen constateren dat het bereik op zijn minst veel indruk maakt. In en om de testlocatie met enkele muren en vloeren ertussen, hielden we gewoon bereik.

Met alle wifi-gebaseerde mogelijkheden van de laatste jaren vonden we de ontvangst-optie van de BlitzWolf BW-BR4 iets minder interessant, maar uiteraard hebben we de RX-stand (ontvangststand) ook even getest. We sloten hem aan onze receiver. Op zich werkt het prima en een positief punt is dat alle aansluitingen feitelijk omgedraaid worden (behalve de S/PDIF-in, maar er is natuurlijk een S/PDIF-out aanwezig) en van ingaand naar uitgaand veranderen. Wel is het natuurlijk zo dat we blijven spreken over bluetooth audio, wat een lager volume betekent en minder detail in het geluid. Ondanks dat het dus geen onaardige optie is in combinatie met bijvoorbeeld actieve speakers, zouden wij eerder opteren voor een optie als een Chromecast Audio.

Twee verbindingen tegelijkertijd

De BlitzWolf BW-BR4 ondersteunt het maken van dubbele verbindingen. Dit betekent dat er twee apparaten tegelijkertijd verbonden kunnen worden via bluetooth. Dit kan gebruikt worden voor bijvoorbeeld het kijken van televisie via twee koptelefoons om de boel stil te houden voor bijvoorbeeld slapende kinderen, of het aansluiten van twee bluetooth speakers om zo op verschillende plekken in huis muziek te hebben van dezelfde bron.

Ook voor de ontvangstfunctie wordt een multipointverbinding ondersteund. Dit is nuttig voor bijvoorbeeld een situatie wanneer je naar muziek luistert via je PC, maar ook even een telefoontje wil kunnen aannemen en deze via de BlitzWolf hoort overgaan. (De BW-BR4 geen ingebouwde microfoon, maar dit is het enige scenario dat uw reviewer kon bedenken waarin een multipoint-verbinding voor de ontvangstfunctie nuttig kan zijn).

Batterijduur

We hebben de opgegeven batterijduur getest aan de hand van de S/PDIF-connectie, en haalden met verschillende sessies bij elkaar opgeteld, de opgegeven 17 uur. We geloven dat de overige opgegeven cijfers ook wel gehaald worden al hebben we dit niet getest. We kunnen het ons moeilijk voorstellen dat de batterijduur voor iemand een beperking vormt. Zo wel, dan is er natuurlijk altijd de mogelijkheid om het apparaat te combineren met bijvoorbeeld een powerbank of hem gewoon even op te laden. We hebben het over een batterij van slechts 600 mAh en ondanks dat 2 en 2,5 uur opladen niet supersnel is in deze tijden, is het naar onze mening prima te overzien voor een apparaat als dit.

Aangezien wij het apparaat niet op reis meenamen, lieten wij de BW-BR4 altijd aan een USB-poort van een PC of televisie gekoppeld staan; een type gebruik waarmee de accucapaciteit niet eens een relevant gegeven is.

 

Conclusie

De BlitzWolf BW-BR4 overtrof al onze verwachtingen. Het bereik is indrukwekkend, over de ondersteunde codecs hebben we niets te klagen (ok, LDAC was leuk geweest maar niet helemaal redelijk om te verwachten en aptX HD is een bijna gelijkwaardig alternatief) en de stabiliteit is eveneens dik voor elkaar. Je hebt wel echt de handleiding nodig omdat het een en ander aan de bediening niet vanzelfsprekend is, maar wanneer je het apparaat eenmaal werkend hebt voor jouw gebruiksdoelen, zal het niet verwarrend zijn om deze zaken te blijven gebruiken. Wel is de bediening zo verwarrend dat we het aanmerken als iets dat voor mensen is die bereid zijn wat meer moeite te doen en niet de algemene audio-liefhebber.

kopen


→ Check de laagste prijs bij Banggood.com

Rajesh S. Chaitram beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

 • Bereik
 • Batterijduur
 • AptX HD
 • Twee apparaten tegelijkertijd verbinden

THE BAD

 • Bediening kan verwarrend werken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

kopen


→ Check de laagste prijs bij Banggood.com