Afgelopen week waren we bij de IFA presentatie van Sony. Historisch kort omdat er simpelweg niet enorm veel te melden is… behalve die nieuwe smartphone. Met de Xperia 5 negeert Sony opnieuw de trends, maar zou de camera weleens het verschil kunnen maken.

Sony laat de trends opnieuw links liggen

Toen de hele mobiele industrie overging op 18-21:9 displays en langer, bleef Sony lang vasthouden aan haar 16:9 formaat. Daarin lijkt Sony eindelijk om, maar nog steeds krijgt het vlaggenschip een display met vrijwel rechte hoeken in plaats van de afgeronde displays die we volop bij andere merken zien. Ook zien we dat Sony wederom niet werkt met een inkeping of een pop-up camera om het display zo groot mogelijk te laten zijn. Nee, Sony kiest in het display nog steeds voor dikke randen onder en boven. Met een inmiddels verwaarloos marktaandeel, een dappere stap van de Japanners. Of pure koppigheid. Wel blijft het hoekige design van de Xperia lijn geborgd.

Bij de Xperia 5 krijg je van Sony een 21:9 cinema display. En we geven toe, stiekem is dat wel heel gaaf. Vooral omdat het een 6,1 inch ILED display betreft op FullHD+ resolutie. Nee, niet de hoogste resolutie in het landschap. Maar om films in het originele bioscoopformaat te kijken, is wel indrukwekkend. Bovendien wordt de ervaring kracht bijgezet door ondersteuning voor Dolby Atmos.

Het display is voorzien van ondersteuning voor 10-bit kleuren. Iedereen die met foto/video bezig is zal blij worden van de ondersteuning voor ITU-R BT.2020 en DCI-P3 ondersteuning met Illuminant D65.

Sony Xperia 5

Voor de gamers

Ook voor gamers zou het aanbod op de Xperia 5 geweldig moeten zijn. Zo levert Sony nu ook een Game Enhancer app mee die de prestaties van het toestel verbeteren voor gaming. Echter is niet bekend of het display ook hoge framerates aan kan. Daarmee schermen smartphones als de Razer Phone, Asus ROG Phone en OnePlus 7 Pro enorm.

De Sony Xperia 5 is opgebouwd op de Qualcomm Snapdragon 855 chipset, waar anderen beginnen met de uitrol van de Qualcomm Snapdragon 855 Plus. Maar de GPU van deze chipset is in de plus series niet enorm veel beter. Dus de gamer mist daar niet zo heel veel aan.

Met behulp van deep learning houdt de smartphone bovendien de verbinding met het netwerk in de gaten. Op basis daarvan genieten gamers van een sterke verbinding om zo lag te voorkomen.Waar Sony het zichzelf lastig lijkt te maken, is de accu. Waar het gros van de vlaggenschip smartphones al snel een capaciteit heeft van 4.000mAh en meer, wordt de Sony Xperia 5 uitgeleverd met een 3.140mAh accu. We zijn benieuwd hoe Sony er voor zorgt dat je het einde van de dag met dit toestel gaat halen. Wat wel heel tof is, is dat Sony native ondersteuning biedt voor PowerDelivery. De standaard die in vrijwel iedere snellader te vinden is. Hoe hoog het wattage is, is nog niet gecommuniceerd.

Alpha camera

Het rommelde eerder dit jaar bij Sony. De mobiele tak baalde dat het niet de camera’s kon leveren die het leveren wilde. Want de Sony cameratak wilde niet dat de eigen smartphones de kwaliteit van de grote Sony camera’s konden benaderen. Bang voor kannibalisme voor de markt. Deze houding zorgde er echter voor dat Sony haar voorsprong op de markt ging verliezen. Steeds meer grote concurrenten die eerst camera’s bij Sony afnamen, begonnen elders sterke beeldsensoren te kopen. Hierdoor werd de Sony IMX beeldsensor vooral dé beeldsensor voor het middensegment van de smartphone markt.

Met de Sony Xperia 5 krijg je nu een camera die voorzien is van de Autofocus uit de Sony Alpha camera’s. Je kunt zelfs burst opnamen maken tot 10 frames per seconde met autofocus en autoexposure tracking.

Ga je filmen, kun je gebruik maken van de Sony Imaging Edge Mobile app, maar ook van Cinema Pro. Die laatste is een ontwikkeling van Sony’s CineAlta afdeling. Daar worden camera’s ontwikkeld die worden gebruikt om Hollywood blockbusters op te nemen.

Beschikbaarheid

De Sony Xperia 5 ligt vanaf oktober in de winkel. De prijs is nog niet gecommuniceerd.

kopen
→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.