Uitspraak EU kan leiden tot een Facebook like melding

Geniet je van de cookiemelding op websites? Daar komt mogelijk een extra melding bij voor het tonen van de Facebook like knop. Op basis van een uitspraak van het Europese hof, zijn websites nu verantwoordelijk voor de gegevensdeling met Facebook.

Wanneer websites (wij dus ook) de Facebook like knop tonen, delen deze jouw bezoek aan de site met Facebook. Het tijdstip, in combinatie met jouw IP adres, is een persoonsgegeven. Je bent in theorie te identificeren.

In een rechtszaak tegen het Duitse Fashion ID heeft de rechter geoordeeld dat het tonen van de Facebook like knop daarmee gelijk staat aan het delen van persoonsgegevens aan Facebook. Hiervoor moeten websites expliciet toestemming vragen aan de bezoeker.

Gelukkig is het niet zo dat websites ook nog verantwoordelijk worden voor wat Facebook met deze data doet. Die verantwoordelijkheid blijft bij Facebook zelf liggen en is dan ook buiten controle van de website.

Hetzelfde zal mogelijk ook opgaan voor knoppen van andere sociale media, adverteerders etc. Hierdoor zal het voor nieuws websites wederom lastiger worden om te overleven binnen de wetgeving van de EU.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Events