Rajesh Chaitram beoordeelde namens GadgetGear de Stereoboomm Wood-Box Plus met 3 sterren.

The Good
  • Trendy doch tijdloos uiterlijk
  • Daadwerkelijk draadloos te gebruiken (zonder stroomkabel)
The Bad
  • Matig geluid voor het geld
  • Interface werkt niet intuïtief

Stereoboomm Wood-Box Plus kopen
→ Check de laagste prijs bij Bol.com

De Stereoboomm Wood-Box Plus is een portable radio met ondersteuning van DAB/DAB+ en bluetooth-functionaliteit. We kregen een exemplaar van Stereoboom en keken ernaar.

Sleutelfeatures

  • Radio via FM, DAB en DAB+
  • Input via micro-SD, USB
  • 6 equalizer modi
  • Geïntegreerde batterij voor volledig draadloos gebruik

Een radio, voor wie?

Toegegeven, dit is iets wat uw reviewer zich afvroeg, ondanks dat dit niet de eerste keer is dat een dergelijk apparaat gereviewd wordt. Voor de prijs die de Stereoboomm Wood-Box Plus moet kosten kan al een degelijke bluetoothspeaker gekocht worden en we hebben ervaren dat daar best serieuze audio uit te krijgen is. Het nadeel van het gebruik van bluetooth is echter dat je afhankelijk bent van (in de meeste gevallen) je telefoon en dat je  je accu zult belasten tijdens het afspelen van audio. Bij het gebruik van een streamingdienst is dan ook nog de afhankelijkheid is van een dataverbinding. Tenzij je wifi hebt, beschikt niet iedereen over een dataplan dat geschikt is voor uitgebreide streamingsdoeleinden. Verder vindt niet iedereen het prettig om afhankelijk te zijn van een telefoon voor de bediening van audioapparatuur.

De aanwezigheid van radio-functionaliteit betekent dat je niet afhankelijk bent van een data-verbinding en ook je telefoon niet hoeft te belasten (met betrekking tot de batterij). De Wood-Box Plus beschikt overigens ook over bluetoothfunctionaliteit, maar daarover later meer.

Ontwerp

Stereoboomm zet met de Wood-Box Plus een compact (120 x 86 x 180 mm), trendy ogend apparaat neer dat beperkt is van gewicht (850 gram). Het omhulsel lijkt van hout gemaakt te zijn, maar het gaat in werkelijkheid om een folie met houtpatroon over een ander materiaal.  Het voor- en achterpaneel zijn plastic. Aan de voorzijde koos men voor een glimmend soort plastic terwijl de achterzijde mat is. Wat ons betreft had ook de voorzijde mat mogen zijn, hoewel het glimmende aspect van het voorpaneel de meesten niet direct zal opvallen. Valt het licht er net op de juiste manier op, dan zien we dat het inderdaad gaat om een glossy afwerking, inclusief de vingerafdrukken die te verwachten zijn.

We zien verder aan de voorkant 7 knoppen waarvan de functie via de foto’s even nagegaan kunnen worden. Ze voelen aan als je kan verwachten van plastic knoppen. Simpel, en functioneel, en de feedback is overal hetzelfde. De feel is vergelijkbaar met de bekende klokradio-feel. Het display is monochroom en wordt geflankeerd door aan de linkerzijde de microfoon (voor handsfreegesprekken via bluetooth) en aan de rechterzijde de infrarood-ontvanger welke dient voor de afstandsbediening die los te koop is.

Als we de speaker van de achterzijde even nader bekijken, zien we dat de schroefgaten vrij diep gaan. Het als hout-ogende omhulsel lijkt hiermee vooral een designelement te zijn, en geen onderdeel te zijn van de klankkast. We zien aan de achterzijde verder de telescoopantenne, een micro-sd-aansluiting voor het opladen (een micro-sd-kabel wordt meegeleverd), USB-poort via welk de gebruiker bijv. mp3’s kan afspelen, en een minijack-aansluiting (3,5 mm jack-kabel wordt meegeleverd) waarmee je je telefoon of iets anders bedraad kan aansluiten. De USB-poort is ook geschikt om apparaten mee op te laden, maar meer dan een noodoplossing kan er niet in gezien worden. De micro-usb-poort dient voor het opladen, waarvoor we boven de micro-usb-poort een indicatorledje zien.

Aan de onderzijde zien we de vier, deels rubberen pootjes die het geheel stabiel op de ondergrond moet laten staan.

De Wood-Box Plus is ook voorzien van een lederen strap waaraan het apparaat meegedragen kan worden. De leren strap werkt op zich prima. Maar gezien de compacte grootte van het apparaat waren wij bij het verplaatsen geneigd de Wood-Box Plus gewoon in de hand te nemen. Maar goed, wanneer allerlei andere dingen gedragen moeten worden zoals bijvoorbeeld een tas met strandspullen (die zo vol zit dat de Stereoboomm er niet bij kan) kan het toch handig zijn. Daarnaast is het best een aardig designelement.

Wanneer we het apparaat fysiek wat stressen vanaf de zijkant, merken we wat kraakjes. Apart daarvan voelt het apparaat gewoon stevig aan.

Gebruik

De Wood-Box Plus kan op verschillende wijzen gebruikt worden; als bluetooth-speaker, als speaker via de jack-kabel, als mp3speler via USB of micro-sd en als gewone radio via DAB/DAB+ of FM. Het switchen tussen deze modi gaat makkelijk via de mode-knop. Het zoeken van zenders kunnen we niet bestempelen als intuïtief, maar wanneer de handleiding even bekeken wordt, moeten de meesten zich er wel wijs uit kunnen. Toch hadden we graag gezien dat er wat slimmere keuzes gemaakt worden bij het ontwerp van dit soort apparaten. Misschien kan wel gesteld worden dat als voor iets als dit de handleiding nodig is, er al verkeerde keuzes gemaakt zijn. Verder werkt iets als het bedienen van het volume door de skip-toetsen in te houden niet bepaald prettig, en zeker niet wanneer het verlagen en verhogen van het volume zo traag verloopt.

Het display op zich prima af te lezen. Wel geeft het altijd licht; het licht valt niet uit te schakelen. De laagste stand is daarbij tevens alsnog te hoog. Als iemand zich ergert aan het licht, zal de laagste stand hier geen verandering in brengen. Hierbij valt op dat ook de achtergrond flink meegenomen wordt door de backlight. De inkijkhoeken van het display zijn op zich prima. Een weergave van beiden:

Animated GIF Animated GIF

Op de weergave hierboven lijkt het alsof onder de felste stand de display niet meer goed af te lezen is, maar dit is een bijeffect van de gebruikte camera. Ook in de felle stand, blijft het display goed af te lezen. Echter wordt het probleem met de achtergrond op deze manier wel goed aangetoond. Letters worden beter afleesbaar wanneer het contrast met de achtergrond groter wordt. Maar als de achtergrond mee verandert, is dat verschil in contrast natuurlijk minder.

Zenders zoeken en afspelen

Wanneer we naar zenders zoeken scant het apparaat redelijk vlot naar alle beschikbare DAB(+)-zenders. Het skippen tussen zenders werkt echter wat traag ten opzichte van andere apparaten die we geprobeerd hebben (toegegeven, allemaal in een hogere prijsklasse). Als je je presets gewoon gebruikt, hoeft het skippen niet zo’n probleem te zijn, maar wanneer je graag zoekt tussen zenders, zal FM minder frustraties opleveren, aangezien dat wat sneller gaat (maar dan zit je dus wel op FM ipv DAB). De stabiliteit van het signaal is voldoende. Uiteindelijk is wel altijd een prima signaal te krijgen onder de juiste omstandigheden.

Bluetooth

Pairen met de Wood-Box Plus ging zonder probleem en het bluetoothsignaal is gewoon stabiel. Bij het afspelen van video via onze telefoon merken we nagenoeg geen vertraging.

Microfoon

De microfoon is niets om over naar huis te schrijven. We hebben het over audio dat vergelijkbaar is met de goedkopere bluetooth headsets. Misschien zelfs wat minder. Hooguit dat er wat kortere gesprekken mee gevoerd kunnen worden, maar geen langere gesprekken. Ben je iemand die vrij snel spreekt of in algemeenheid matig articuleert, dan vormt de microfoon een forse beperking en is het geen goed idee de Wood-Box Plus als microfoonoplossing te gebruiken.

Geluid

Uiteindelijk moet een audioapparaat natuurlijk ook een beetje klinken. En helaas geeft de Stereoboomm Wood-Box Plus hier weinig thuis. Over het hele spectrum missen we dimensie. In de ‘normale’ equalizer stand is het geluid sowieso vreselijk. Als we wat andere standen proberen, komen we ergens. De ‘rock’ equalizerstand brengt het nodige aan verbetering in het algemeen, maar we blijven een hoop missen.

Ter vergelijking hebben we wat andere geluidsopties erbij gepakt, en de Wood-Box Plus doet het niet perse beter dan bluetoothspeakers in de prijsklasse tussen de 20-40 euro die we getest hebben en dus aanzienlijk minder moeten kosten. Maar goed, die opties beschikken dan weer niet over de radio-functionaliteit (of gerelateerde functionaliteit zoals de alarmopties) en de batterijduur is in de meeste gevallen minder lang dan de 8 uur die Stereoboom belooft voor de Wood-Box Plus.

Conclusie

De Stereoboomm Wood-Box Plus is voor mensen die een compacte en lichte, portable radio-oplossing zoeken welke ook daadwerkelijk draadloos kan werken op basis van een accu. De audio die het apparaat uitgeeft is niets om over haar huis te schrijven en dat vinden we jammer. Het formaat van het apparaat biedt voldoende ruimte om een serieuzere speakerimplementatie uit te voeren. Met wat de Wood-Box Plus nu is, is de radio geschikt voor puur wat achtergrondgeluid en weinig meer. De verwarrende bediening werden we eveneens niet vrolijk van.

De combinatie tussen portabiliteit en radiofunctionaliteit blijven echter spreken voor het apparaat dat qua uiterlijk door weinigen lelijk gevonden zal worden.

Zoek je iets dat je thuis wil neerzetten op een vaste plek, zoek dan vooral een degelijke draadloze netwerkspeaker of actieve speakeroplossing met bluetooth-functionaliteit uit. Voor op de camping, het strand, de tuin, etc, ben je qua geluid voor het geld waarschijnlijk het beste af met een goede bluetoothspeaker als je lokaal je muziek opgeslagen hebt of gebruik maakt van een streaming-oplossing. Wil je echter op zichzelf werkend apparaat, dan kan de Wood-Box Plus voor mensen die niet kritisch over audio zijn en graag gebruik maken van radio-functionaliteit, best een aardige oplossing zijn.

Stereoboomm Wood-Box Plus kopen
→ Check de laagste prijs bij Bol.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.