Review: PURE Avalon N5; DAB+/FM-radio met Bluetooth

De Pure Avalon N5 is een DAB+-radio met bluetooth-functionaliteit. Als we de productinformatie doornemen op de site van Pure lijkt het idee achter de Avalon N5 te zijn om een stijlvolle radio neer te zetten welke bovenmatig zou presteren op het gebied van geluid, verpakt in een designontwerp in een smal profiel qua formaat. Pure stuurde ons een exemplaar van de Avalon N5 op.

Sleutelfeatures

  • Uiterlijk met wollen afwerking
  • Smal design
  • Verschillende geluidsprofielen
  • Verschillende klok en wekker-functies

 

Ontwerp

Uiterlijk

Er is duidelijk gekozen voor een sober design voor de Avalon N5. Uiteraard valt over smaak niet te twisten en op de redactie en bij uw reviewer thuis werden uitlopende ideeën gegeven over of de N5 nu een mooi apparaat is of dat wellicht wat meer designelementen op hun plaats waren geweest omdat het gaat om een compleet onopvallend design. Het design is  in ieder geval veilig en niet polariserend te noemen. Niemand zal het apparaat als wanstaltelijk omschrijven, echter zal ook niemand het apparaat meenemen omdat het zo kunststukje is. De wollen afwerking van de speakergrill komt op zich prima over. Maar qua uiterlijk straalt het naar ons idee niets bijzonders uit. De speakergrill loopt  rondom het apparaat. De audio is naar voren gericht terwijl aan de achterkant een passieve radiator uitgevoerd is. Ondanks dat Pure stelt dat de radio door zijn smalle formaat makkelijk te plaatsen is, is het dus een goed idee om het appraat toch wat de ruimte te geven om het geluid goed tot zijn recht te laten komen.

Het scherm betreft monochroom stardust-paneeltje. Hoewel we weinig geven om de kleurenschermen met slechte inkijkhoeken die we vaak op andere apparaten zien, hadden we op zijn minst een grafisch scherm verwacht. Desondanks valt het scherm wel prima af te lezen en komt het qua uiterlijk eigenlijk alsnog prima over.

Bouwkwaliteit

Linksvoor

Een van de eerste dingen die ons opviel toen we de Avalon N5 uitpakten was dat het apparaat hoofdzakelijk van plastic vervaardigd is. De N5 heeft een adviesprijs van 200 euro meegekregen, wat niet bepaald laag is voor een DAB+ radio van dit formaat zonder verdere internet-radiofunctionaliteit.

Nu hoeft plastic niet perse een verkeerde keus te zijn of goedkoop aan te voelen. Helaas is dit in het geval van de Avalon N5 wel het geval. Ook elementen als de knoppen zijn vervaardigd van plastic.

Wanneer we kijken naar de specifieke afwerking, zijn er ook de nodige kritische punten op te merken. De knoppen voelen goedkoop aan. De feedback is niet gelijk en niet alle knoppen zijn netjes geplaatst. De implementatie van het drukmechanisme achter de knoppen is ook van een soort dat deze in werkelijkheid naar een specifieke zijde afloopt. En per knop is deze zijde niet hetzelfde. De '1'-knop vertoonde in het geval van ons test-exemplaar ook een afbladdering waardoor de backlight erdoorheen komt. We vragen ons af of dit iets zegt over de kwaliteit van de afwerking en of na verloop van tijd bij langdurig gebruik meer van de afwerking afbladdert.

Knoppen niet gelijk geplaatst

Het draaien aan de volumeknop is stroef doordat deze volledig tegen de body aan lijkt te zitten. Misschien dat dit na verloop van tijd soepeler wordt, maar dit vergt dus dat de knop op de hoogte waarop het contact maakt met de body, wat slijt. Verschillende elementen van de body sluiten op verschillende plekken verschillend aan.

Aansluitingen

De Avalon N5 beschikt over een koptelefoonaansluiting en een aux-in. Daarnaast is er een microUSB-aansluiting die voor updates bedoeld is. Op de site van Pure hebben we voor de Avalon N5 geen software kunnen vinden die dit zou moeten bewerkstelligen. Wellicht dat hiervoor gezorgd wordt op het moment dat er een update beschikbaar is.

De Avalon N5 werkt in principe op netstroom. Het is echter ook mogelijk om de optionele Chargepak F1 (adviesprijs € 45,-) te gebruiken die in het slot aan de onderkant van het apparaat plaatsen. Volgens de website van Pure zou hiermee 50 uur aan gebruik mogelijk zijn. Kennelijk is dit voor alle compatibele apparaten hetzelfde. Naar redelijkheid kunnen we ervan uitgaan dat het type gebruik hier wel invloed op heeft. Denk aan het afspelen via hogere volumes en via een van de radiobronnen vs via de aux-in.

 

Gebruik

Functies

De Avalon N5 kan op verschillende wijzen gebruikt worden. Als bluetooth-speaker, als speaker via de jack-kabel en als gewone radio via DAB+ of FM. Het switchen tussen deze modi gaat makkelijk via de source-knop. Het zoeken van zenders werkt intuïtief en qua bediening precies zoals je zou verwachten.

De Avalon N5 biedt de mogelijkheid voor 4 voorkeuzezenders die direct toegankelijk zijn via de keuzeknoppen. Onder de '5+' knop kunnen 10 extra zenders opgeslagen worden.

Het bereik van de Avalon N5 lijkt prima te zijn. We hadden op alle plekken in onze testomgeving prima bereik via zowel DAB+ als FM waarbij het zeker niet nodig was de antenne volledig uit te schuiven. Ook de bluetoothconnectie vormde nimmer een probleem.

De interface van de Pure Avalon N5 is intuïtief te noemen. We denken dat voor niemand het lastig is om alle instellingen naar voorkeur te configureren en het apparaat te bedienen. Hoewel we het jammer dat Pure voor het display een simple implementatie gekozen heeft, valt over de duidelijkheid qua aflezen weinig te klagen. Er is een specifieke hoek van de onderzijde waaronder het display minder goed af te lezen is. Staat het apparaat hoger dan van waaraf deze gebruikt wordt, dan kan dit een probleem zijn in specifieke gevallen:

https://giphy.com/gifs/1lE6Wq8sgYpiTWQcRS

Wekker

De wekkerfunctie is makkelijk te configureren. Het uitschakelen gaat middels de source, select of menu-toets, terwijl het sluimeren (8 minuten) via de keuzetoetsen (1 t/m 5) gaat. Makkelijk te herkennen. Misschien dat het een betere keus was om de makkelijker te raken toetsen voor het sluimeren te gebruiken.

Equalizer

De Avalon N5 biedt in de opties een equalizer waarmee het geluidsprofiel aangepast kan worden. Het gaat om de signaturen 'normaal', 'vlak', 'rock', 'pop', 'klassiek', 'jazz', 'nieuws' en 'aangepast'. De laatste is uiteraard het signatuur waarmee de gebruiker een eigen profiel kan instellen naar voorkeur. Dit gaat via het configureren van de bas, treble en loudness.

 

Geluid

 

We hebben de Avalon N5 getest via de alle mogelijke bronnen (jack, FM, DAB+, bluetooth). Om maar meteen met de deur in huis te vallen: Het geluid van de Avalon N5 zal niemand omver blazen. Over het hele bereik mist de audio detail en ook het maximale volume waarop zonder vervorming audio weergegeven wordt, valt tegen.

Er is ook sprake van een soort dempend effect. We vragen ons af wat de invloed van de wollen afwerking van de speakergrill is in deze. In het verleden hebben we andere audio-opties meegemaakt (ook in het hogere segment) waarbij de fabrikant ervoor koos een dichte stoffen afwerking te kiezen over het grill en eigenlijk kwam dit het geluid nooit ten goede en lijkt er altijd sprake te zijn van een dempend effect. Zelfs bij de normale meshstof die in de regel gebruikt wordt voor de panelen over de drivers is dit vaak het geval.

Hoe dan ook, ongeacht het gekozen geluidsprofiel, konden we nooit iets in het geluid ontdekken dat voor ons reden zou zijn de Avalon N5 te kiezen als een geluidsoptie voor de betreffende adviesprijs van 200 euro.

Nu moet uiteraard wel meegenomen worden dat we het hebben over een apparaat van een beperkt formaat dat ook op een accu moet kunnen functioneren en er sprake is van alle implementaties die gerelateerd zijn aan de radiofunctionaliteit en de één op één vergelijking met bijvoorbeeld een bluetoothspeaker die deze zaken niet heeft (behalve de accu), niet direct gemaakt mag worden.

Desondanks stellen we dat voor een apparaat van 200 euro we een beter geluid verwachten. Zelfs met het designelement dat eventueel voor een dempend effect zorgt, verwachten we op zijn minst volume en wat detail ergens op het bereik.

 

Conclusie

 

We hebben het met de Pure Avalon N5 het over een apparaat met een adviesprijs van 200 euro. We kunnen op basis van onze ervaring met alternatieven de Pure geen aanrader noemen. Ondanks de goede connectie en intuïtieve bediening zijn de prestaties op het gebied van audio simpelweg niet goed genoeg.

Het design zou een van de sterke punten moeten zijn van de Avalon N5. Nu valt over smaak uiteraard niet te twisten, maar op ons maakte het ontwerp niet bijzonder veel indruk terwijl ook de afwerking en materiaalkeus teleurstellend te noemen zijn.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 comments on “Review: PURE Avalon N5; DAB+/FM-radio met Bluetooth”

Rajesh S. Chaitram beoordeelde namens GadgetGear de met 3 sterren.

THE GOOD

  • Connectiviteit
  • Intuïtieve bediening

THE BAD

  • Audio
  • Volume
  • Afwerking
Rajesh S. Chaitram

Copyright 2020-2022 MassMedium
Privacyverklaring
Cookies
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram