Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de Røde Wireless Go draadloze microfoon met 5 sterren.

The Good
  • compact
  • gemak
  • accu
  • usb-c lader
  • bereik
The Bad
  • zichtbaar Røde logo op mic


Het rebelse Australische Røde blijft lekker de audio markt opschudden. Nu draadloos met de Wireless Go.

Røde is met de opkomst van YouTube groot geworden. Als geen ander audio bedrijf snappen zij wat de nieuwe generatie content makers aan gereedschap nodig hebben. Betaalbaar, betrouwbaar en liefst passend bij de meest gebruikte apparatuur. Waar andere merken voortborduren op tradities en productlijnen, daar kijkt Røde steeds naar wat nu en morgen door de gebruikers nodig is. Zo heeft Røde de eerste video microfoons gemaakt voor DSLR filmers en was het Røde die betaalbare microfoon oplossingen maakte voor smartphone gebruikers. Zo’n rebels en aktueel imago behouden is moeilijker dan het neerzetten. Met de Wireless Go maakt Røde maar weer eens duidelijk dat het lang niet ingeslapen is en heel goed luistert naar waar filmers blij van worden.

Miniaturisatie

Al decennia worden lavier of dasspeld microfoon gebruikt. Een minimicrofoon op de borst met een draadje naar een bodypack ergens aan de achterkant van de spreker. Goede draadloze systemen kosten ongeveer 1000 Euro per microfoon/bodypack zender en ontvanger oplossing. Røde kwam eerder met hun Link systeem. Een draadloos systeem zoals zo velen met een microfoon aan een draad, een zender en ontvanger. Røde brak met de oude prijzen door een systeem voor 350 Euro. Gemakkelijk in gebruik, betaalbaar, maar nog steeds met een draad tussen microfoon en zender. Nu is er de Wireless Go. Een compleet draadloos systeem waarbij de microfoon, accu en zender zijn gecomprimeerd in een blokje wat kleiner is dan een lucifer doosje. Dit speldt je op de borst van de spreker of leg je dicht bij de audiobron. Een vergelijkbaar blokje is de ontvanger en daar moet dan wel een draadje in om het audio signaal in een mini-jack plug aan te bieden. Perfect voor filmende fotocamera’s en camcorders met een audio input. De blokjes zijn met USB-C op te laden en werken dik 3 uur op een lading. De ontvanger heeft een mini display om aan te geven dat er een verbinding is en wat het volume is. Eigenlijk opmerkelijk dat Sony niet met een dergelijk systeem is gekomen. Zij zijn decennia lang koning in miniaturisatie en maken prima microfoons. Nee het is het Australische Røde die dit flikt.

Klik klak klaar

Het Wireless Go systeem is super eenvoudig in gebruik. Uitpakken, opladen en klaar voor gebruik. De zender met ingebouwde microfoon heeft een mic ingang voor wie een andere microfoon wilt gebruiken. De ingebouwde microfoon is prima. Een extra windfilter zit ook in de doos. Dat klik je er gemakkelijk op en trek je er af. Die bevestiging zal op den duur slijten, maar ik verwacht dat nieuwe mini deadcats niet duur zullen zijn. Het kliksysteem is een magnetisch lipje dat je aan een overhemd, blouse, kolbert of trui kan klippen zonder iets te beschadigen. Geen gedoe meer met een draad door een mouw trekken en een bodypack in een kontzak proppen of aan riem klikken. Hierdoor kan je veel sneller snel een microfoon op een persoon aanbrengen. Een klein nadeel is wel dat het blokje zichtbaar is. Ook als je het aan de binnenkant van de kleding klikt. Het ledje gaan uiteindelijk uit en is dus niet storend in beeld. Het Røde logo had wat minder prominent op de buitenkant gemogen. Bijvoorbeeld door het te lasergraveren of matting in de mal. Wellicht iets voor de volgende versie.

De ontvanger is een iets luxer apparaat. Het display is basaal maar nuttig. Je ziet dat er een verbinding is en wat het signaal is. Het is mogelijk om uit twee gevoeligheden te selecteren. Ook toont hier de accu status. Het lipje waarmee je de ontvanger ergens aan vast kan klikken, is tegelijkertijd exact passend op een hotshoe. Perfect dus voor bovenop de camera. Werkelijk geniaal.

Audio

Het geluid van de Røde Wireless Go is ronduit goed. Voor de hand liggend is het om het als dasspeld microfoon te gebruiken. Minder voor de hand liggend, maar erg praktisch, is het plaatsen van de microfoon in de buurt van het te filmen onderwerp. Zo heb ik de microfoon bij pers-bijeenkomsten op de tafel gelegd en bij prive films op tafel bij het filmen van het aansnijden van de verjaardag taart. Je kan dan lekker op een afstand gaan staan en het geluid van de tafel komt feilloos op camera. Eigenlijk zou Røde een bundel moeten maken met twee sets. Het zou dan kleur zijn als de ontvangers te stapelen zouden zijn. Dan heb je een perfecte setup voor interviews. Ik heb nu met een splitters een richtmicrofoon op 1 kanaal en de wireless Go op het andere. Zo kan je mooi de spreker met omgevingsgeluid mixen. Kortom mogelijkheden te over. Met het juiste kabeltje is de ontvanger zelfs aan een iPhone te koppelen. Minimaler kan je niet als filmer/interviewer aan de slag gaan.

Conclusie

De Wireless Go microfoon en ontvanger zijn subliem qua gebruiksgemak, compactheid en geluid. Tot voor kort was het ondenkbaar dat je draadloos (semi)professioneel geluid voor zo’n prijs kon hebben. Een absolute winnaar!

Røde Wireless Go is online en in de winkel te koop voor rond de 200 Euro. De officiele verkoopprijs is 219 Euro; een koopje.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.