Uber flopt op de beurs

Gisteren vond één van de grootste beursgangen in de Amerikaanse geschiedenis plaats. Taxi-alternatief Uber ging de beurs op. Het bedrijf verwachtte flink te kunnen stijgen door de aandelen relatief goedkoop aan te bieden, maar dat pakte slecht uit.

Uber bracht haar aandelen voor $45 naar de beurs. De verwachting wat dat de aandelen ergens tussen de $44~$50 zouden gaan kosten. Door laag in te zetten, zou het aandeel meteen mogelijkheden krijgen om in waarde te stijgen. Hierdoor zou het erg interessant zijn voor investeerders om vlot in te stappen en zo, gemakkelijk $8.000.000.000 te innen. Echter zakte gedurende de beursdag naar een waarde van $41,57.

The Wallstreet Journal volgde de beursgang op de voet. De krant verwacht dat investeerders gezamenlijk $617.000.000 hebben verloren. Uiteraard is dat over heeeeeeel veel aandelen. Maar het is één van de grootste verliezen bij een beursgang ooit.

Lyft en enorme lasten

De problemen hebben mogelijk te maken met de beursgang van concurrent Lyft, niet al te lang geleden. Dat aandeel zakte ook redelijk vlot. Dat kan investeerders bang hebben gemaakt om in Uber mee te gaan. Bovendien schreef Uber vorig jaar nog een verlies van $3.700.000.000.

Aandeelhouders krijgen een stem

Voor een bedrijf dat naar de beurs gaat, is dat het grootst genoteerde verlies ooit. Uber heeft dan wel een enorme hoeveelheid gebruikers, investeerders willen geld verdienen. Nu Uber een groot deel van haar aandelen heeft uitgegeven, zullen grote investeerders een stem krijgen binnen het bedrijf. Deze zullen invloed uitoefenen op het beleid van Uber. Dit zou als gevolg kunnen hebben dat vergoedingen voor chauffeurs omlaag gaan of dat de fee voor Uber omhoog gaat. In het eerste geval zullen minder chauffeurs zin hebben om te rijden. In het laatste, zal jouw Ubertje duurder worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Arjan Olsder
Sinds 2003 is Arjan Olsder actief als schrijver voor diverse online en offline publicaties. Daarnaast levert hij consultancy diensten voor diverse fabrikanten en bouwt hij websites voor digishock.

Copyright 2020-2022 MassMedium
Privacyverklaring
Cookies
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram